fbpx
Сьогодні
Розбір 09:58 23 Лют 2023

Рік війни у цифрах: кількість руйнувань, рекорди і суми репарацій

За кожною цифрою стоїть людська історія. Тим паче коли цифри так чи інакше стосуються війни. До першої річниці повномасштабної війни росії проти України “Рубрика” зібрала статистичні дані з відкритих джерел, щоб подивитись на війну у цифрах.

English version here

За рік війни ЗСУ звільнили майже таку ж територію, як площа Швейцарії

Після того, як 24 лютого росія відкрито вторглася на територію України, відкривши своє криваве обличчя агресора всьому світові, її армія почала активно просуватись територією України. Але попри все Збройні Сили України за рік війни звільнили 39 048,3 км2 нашої землі. 

окуповані території

Для порівняння — це лише на 3 тисячі км2 менше, ніж площа Швейцарії! Разом із тим окупованими залишаються 106 825,38 км2.

Але ця територія зазнала жахливих руйнувань: росіяни завдали збитків на 750 мільярдів доларів

За даними ресурсу від Міндовкілля ЕкоЗагроза, мінімальний підрахунок екологічних збитків, нарахований системою автоматично, становить 441 мільярд доларів. Але це приблизні цифри. Сума, яку ми маємо вимагати репараціями від росії становить 1898 мільярдів гривень.

екологічні збитки України
Загальна сума нанесених російською агресією збитків відома лише приблизно — її назвав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, і станом на початок 2023 року цифра вже сягнула 600-750 мільярдів доларів. 

Зруйновано близько 123 000 житлових будинків

Пресслужба Міністерства розвитку громад та територій України повідомляла, що станом на початок 2023 року по всій Україні частково чи повністю зруйновано "близько 123 тисяч житлових будинків". У ДСНС при цьому зазначили, що приблизно 70% усіх руйнувань припадає на прифронтові регіони.

За 364 дні українці почули 16 670 тисяч повітряних тривог 

Рекордсменом за кількістю тривог при цьому стала Луганська область — це лише дві тривоги, але остання з них триває й досі. Станом на 23 лютого 2023-го майже безперервна тривога на Луганщині триває вже 328 днів. Водночас найбільш спокійною була Закарпатська область — 230 тривог, загальна тривалість яких 11 днів і 17 годин.

карта повітряних тривог

Всього в Україні пролунало 16 670 тисяч сирен

Щоб боронити державу, за рік ми отримали понад 4 тисячі одиниць військової техніки 

Журналісти Bloomberg за допомогою нідерландського онлайн-сервісу для аналізу у сфері оборони Oryx підрахували всю зброю та техніку, яку отримала Україна від західних союзників та яку Захід пообіцяв передати найближчим часом. 

Так, союзники надали Україні понад 4000 одиниць бронетехніки, артилерійських знарядь, літаків та інших систем озброєння, щоб допомогти Києву боротися з росією, а тепер найпотужніші члени НАТО надсилають основні бойові танки — найкращу зброю альянсу, призначену для знищення інших танків і повернення окупованих територій.

Танки та БМП:

  • 410 танків радянської доби від країн-членів НАТО з колишнього комуністичного блоку, включно із Польщею, Чехією та Словенією. 
  • Понад 10 танків Challenger 2, які пообіцяла найближчим часом надати Британія.
  • Рота танків Leopard 2 від Польщі, яка має надійти найближчим часом.
  • 300 бронемашин піхоти, зокрема 250 БМП радянської розробки з колишніх комуністичних країн.
  • Колісні танки AMX-10RC від Франції.
  • США та Німеччина заявили, що поставлять 50 та 40 бойових машин Bradley та Marder відповідно, а під час свого візиту в понеділок, Джо Байден заявив, що за рік війни США сумарно надали Україні 700 танків. 

Бронетранспортери:

  • Загалом 1100 бронетранспортерів, у тому числі 300 бронетранспортерів M113 та 250 M117.
  • Понад 160 M113 американського виробництва із семи інших країн, включаючи Великобританію, Литву, Австралію, Німеччину, Данію, Португалію та Іспанію.
  • Декілька сотень інших транспортних засобів, у тому числі броньовані медичні автомобілі.
  • Близько 925 машин з протимінним захистом (MRAP), включаючи 440 американських M1224 MaxxPro.
  • 90 австралійських MRAP Bushmaster, а також кілька британських Wolfhound та Mastiff.
  • Понад 1540 автомобілів для піхоти, в тому числі 1250 HMMWV, також відомих як Humvee.

Артилерія:

  • 300 буксированих гаубиць, з них понад 210 155-мм M777 та 72 105-мм гаубиці зі США.
  • Понад 400 одиниць самохідної артилерії, в тому числі понад 20 155-мм гаубиць із Великої Британії та по 18 із Польщі, Німеччини та США.

Реактивні системи залпового вогню:

  • Загалом 95 РСЗВ, в тому числі 38 високомобільних артилерійських ракетних систем відомих як HIMARS, виробництва американської компанії Lockheed Martin.
  • Понад 40 122-мм реактивних систем залпового вогню комуністичної доби з Польщі та Чехії.

Засоби протиповітряної оборони:

  • 37 німецьких самохідних установок Gepard.
  • Вісім ракетних батарей NASAMS американського виробництва.
  • Одна американська та одна німецька ракетна батарея Patriot.
  • Шість ракетних комплексів "Стріла-10М" із Чехії.
  • Шість Stormer HVM із Великої Британії.
  • Декілька інших зенітно-ракетних комплексів зі Словаччини, Німеччини, Іспанії, Франції та Польщі.

Авіація:

  • 14 штурмовиків Су-25 закуплено в Болгарії країнами НАТО і доставлено до України.
  • Чотири Су-25 із Північної Македонії.
  • 20 гелікоптерів Мі-17 російського виробництва, спочатку призначених для Афганістану, передані в дар від США.
  • 11 гелікоптерів радянської розробки із Чехії, Словаччини та Латвії.
  • Три британські гелікоптери Westland Sea Kings.
  • Шість вертольотів "Ка" російського виробництва із Португалії.
  • Понад 30 дронів Bayraktar TB2 з Туреччини, плюс по одному з Литви та Польщі.
  • Сотні баражуючих боєприпасів Switchblade від США.
  • 415 розвідувальних дронів.

Також Україна отримала протирадіолокаційні ракети, засоби радіоелектронної боротьби, безпілотні плавзасоби, радіолокаційне обладнання та інші системи.

Bloomberg додає, що ці цифри є приблизними і не можуть бути незалежно перевірені. Вони можуть включати предмети, взяті під заставу, але не доставлені, а інші предмети, які не включені, могли бути доставлені, але не оприлюднені.

Кількість воїнів ЗСУ збільшилась більше ніж удвічі 

Відомо, що у 2018 році кількість воїнів в лавах ЗСУ наблизилась до чверті мільйона. З початку війни ця цифра значно збільшилась. Ще у травні Зеленський заявив, що збройній агресії росії протистоять 700 тисяч військових. І саме їм ми завдячуємо можливість жити на вільній землі і працювати над поверненням окупованих територій.

"Укрзалізниця" стала найпопулярнішим транспортом в Україні та перевезла рекордну кількість пасажирів 

Від початку повномасштабної війни з рф, з України вже виїхало більш ніж 14,5 мільйона громадян, із них як мінімум 11,7 млн — до країн Євросоюзу.

У 2022 році "Укрзалізниця" перевезла близько 1,4 мільйона пасажирів до країн ЄС. Це є рекордним показником за останні 10 років. Як повідомляє прес-служба перевізника, багато українців були вимушені через війну виїхати за кордон. Зокрема, поїздами було евакуйовано понад 600 тисяч людей до сусідніх країн:

"Тоді залізниця була найбільш безпечним транспортом, а тепер це найзручніший транспорт для подорожі між домом та місцем тимчасового проживання. Крім евакуації, торік перевезено 1,4 млн пасажирів до країн ЄС та зворотно. Це майже у 10 разів більше, ніж у 2021 році", — відзначив голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін.

Найпопулярнішим міжнародним поїздом залишається рейс Київ-Варшава. За день в онлайн-сервісах "Укрзалізниця" отримує понад 2 тисячі запитів щодо купівлі квитків на цей поїзд, але його місткість обмежена 150 місцями на рейс.

Любов сильніша за війну: шлюбів побільшало, це назвали "весільним бумом"

Під час повномасштабного вторгнення в Україні зафіксували на 4% більше шлюбів, ніж у 2021 році. Їхня кількість збільшилась вперше за останні 3 роки, повідомляє Опендатабот.

Справжній шлюбний бум відбувся у Кіровоградській (6 473) та Полтавській (10 610) областях. За рік новостворених сімей там побільшало у 1,6 та у 1,5 раза відповідно. Найбільше шлюбів зареєстрували у Дніпропетровській області, де утворилося 26 534 нових сімей. Це на 43% більше, ніж було у 2021 році.

Дітей народилося на 30% менше, ніж в мирному 2021-му

З лютого до грудня 2022 року зареєстровано на 30% менше дітей, порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Це може бути пов'язане з тим, що частина дітей була народжена за кордоном і їхня поява ще не була засвідчена в українських держустановах.

Загалом за неповний 2022 рік народилося 195 тисяч маленьких українців. Хлопчиків та дівчаток народжується майже порівну: 51,5% хлопчиків та 48,5% дівчаток. Гендерний розподіл майже не змінився: 51,5% хлопчиків у 2022 році проти 51,52% у 2021 році.

За рік війни — вдвічі менше розлучень, ніж у мирні часи

Згідно з відкритими даними, які фіксує Opendatabot, у 2020 кількість пар, які розлучились, була майже в 10 разів більшою — шлюб розірвали 119 253 пар, у 2021-му кількість розірваних шлюбів перевищила 29,5 тисяч, а 2022-й став справжнім рекордсменом в позитивному ключі, за кількістю розлучень — розірвати шлюб вирішило лише 17 893 пари.

Ринок житла змінився так, як ми ніколи не очікували: жити на Закарпатті тепер дорожче, ніж у столиці 

За даними domRIA, майже за рік війни у Харкові ціни на житло впали на половину, в Києві — на третину, а от рекордсменом стала Закарпатська область — там жителі підняли ціну за оренду житла майже на 200%. 

оренда квартир в Україні, рейтинг

Ціни на деякі продукти в середньому виросли на чверть

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в січні 2023 року порівняно із січнем 2022-го становила 26,0%. Це означає, що товари зі продуктового кошика за рік війни в середньому подорожчали більше, ніж на чверть. 

Найбільше ціни змінились для фруктів і яєць, вони подорожчали на 77% та 73% відповідно, вслід за ними антирекордсменами за ціною стали риба та продукти з неї — тут ціни піднялись майже вполовину (інфляція склала 45,5%). "Майже зовсім" не змінилась ціна на одяг — подорожчання склало лише 0.7%.

Загалом, такий результат — кращий, ніж очікували в Нацбанку. За їхніми прогнозами, інфляція мала становити 30%. Разом із тим, заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук прогнозував, що у 2023 році інфляція в Україні буде поступово сповільнюватися, але залишатиметься відносно високою — на рівні близько 20%.

ВВП зменшився на третину, але поступово почав зростати

Да даними Держстату, реальний ВВП порівняно з III кварталом 2021 року зменшився на 30,8%. Але під кінець 2022 року поступово почав збільшуватись — у III кварталі 2022 року збільшився порівняно з II на 9,0%.

війна у цифрах

Можливо, це пов'язано з тим, що реєстр великих платників податків виріс на 220 компаній. Це відбулося за рахунок того, що до переліку додалося вдвічі більше нових компаній, аніж вибуло з нього: 397 нових бізнесів та проти 177 компаній, що вибули. Для порівняння, у 2022 році навпаки цей перелік скоротився на 32 компанії.

податки під час війни

Ми стали менше торгувати з іншими країнами 

Зовнішньоторговельні операції за рік війни проводились із партнерами із 230 країн світу. Але і тут цифри також невтішні: і імпорт, і експорт в Україні зменшився. Так, у січні-листопаді 2022 року експорт товарів становив 40671,2 млн доларів США, або 66,4% порівняно із січнем-листопадом 2021 року, а імпорт — 49194,9 млн доларів, або 75,8%. Негативне сальдо склало 8523,7 млн доларів, що більше, ніж удвічі перевищує негативне сальдо аналогічного періоду у мирному 2021-му (3635,3 млн доларів).

Загальна динаміка також погіршилась. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 0,83, у січні-листопаді 2021 року цей коефіцієнт був більшим — 0,94. 

При цьому все ж є деякі категорії товарів, які ми стали експортувати більше — це живі тварини та продукти тваринного походження, мінеральні палива, нафта і продукти нафтоперегонки. Майже не змінився експорт деревини (ми експортували 94% відсотки від кількості деревини за 2021 рік). 

6
6266

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: