fbpx
Сьогодні
Корисності 13:10 08 Вер 2021

Про "не" з дієсловами й інший біль: ТОП онлайн-рішень, що врятують ваш текст

Життя — це тексти! Шкільні твори, університетські курсові, робочі чатики і навіть вайбер-групи для батьків. Що б ми не писали, наукову роботу чи повідомлення мамі, застрахуватися від помилок доволі складно… якщо не знати, як це робити правильно.

English version here

"Рубрика" склала підбірку онлайн-ресурсів, що допоможуть перевірити будь-який україномовний текст. І жодне "не" більше не посягатиме на свободу дієслів! 

Спершу буде слово!

Словник української мови. Якщо ви не знаєте значення слова "шибко" чи хочете раз і назавжди упевнитися в написанні прикметника "екстремальний", вам сюди! 

Введіть у пошуковому рядку потрібне слово і матимете його пояснення у кількох варіантах, а також приклади вживання, взяті з літератури.

Словотвір — Майданчик для перекладів запозичених слів. Якщо вам болить надмірне вживання запозичень, знайти українські відповідники можна саме тут.

Проведіть на цьому сайті пів години і за вами гнатимуться реченці, а не дедлайни, в Інстаграмі вас манитимуть світлини, а не фото, і може, навіть спойлер стане засвітом. 

Словник.ua. Цей ресурс позбавить вас двох надокучливих проблем — помилок у звертаннях і помилок у транслітерації українських слів. Тут можна дізнатися, коли слід варити borsch, а коли і borshch. 

Також інструмент допоможе перевірити написання слів згідно з чинним правописом і покаже, які слова перевіряли останні користувачі.

Мова.Інфо. Тут ви знайдете цілий ряд словників, прикладами в яких стали помилки, що прозвучали на україномовному телебаченні, починаючи журналістськими сюжетами й закінчуючи продубльованими українською фільмами.

До прикладу, нашу увагу на Мова.Інфо привернули Відкритий словник виправлень суржику, Словник іншомовних слів і куди ж без Електронного словника мови Тараса Шевченка

Словопедія. Інтерфейс сайту дещо застарілий, але там зібраний ряд різнопланових словників. Якщо, скажімо, ви досі хочете заробити "американські долари" замість "доларів США", зайдіть на "Неправильно — правильно". А якщо на ковдру замість пішви або підковдри ви натягуєте підодіяльник, на вас чекає Словник-антисуржик

Велика чи мала літера. Певно, не варто пояснювати, що можна перевірити тут?

Онлайн-ресурси, котрі допоможуть написати вартісний текст

І куди ж без пунктуації та орфографії

Онлайн-інструменти для перевірки розділових знаків та правильного написання слів і їхніх сполучень успішно врятують у більшості ситуацій. І хороші новини — такі ресурси переважно заодно знаходять одруківки та зайві пробіли і стають ледь не найкращими друзями своїх користувачів. 

Офіційний сайт української мови. Тут можна перевірити правильне написання слів, ввівши у відповідне вікно на сайті цілий шматок тексту. Також на сайті можна знайти синоніми до слів, які повторюються, і навіть тексти про українські діалекти з численними прикладами.

OnlineCorrector. Цей сайт позбавляє потреби зазирати у словники, гуглити правила чинного правопису і підбирати правильні відповідники під час перекладів. 

Ресурс має безкоштовну версію, проте вона перевіряє тексти за обмеженою кількістю правил, тож покладатися доведеться й на перераховані вище інструменти. Якщо ж ви працюєте з текстами часто і готові дбати про їхню грамотність, приготуйтеся платити від 199 гривень на місяць. 

LanguageTool. Це популярне розширення для браузерів, яке допомагає в перевірці граматики і стилістики. У безкоштовній версії можна перевіряти тексти обсягом до 10 тисяч символів. 

Платні версії для окремих користувачів та команд передбачають поглиблену перевірку і коштують від 65 гривень на місяць.

Онлайн-ресурси, котрі допоможуть написати вартісний текст

Без смс, реєстрації і навіть інтернету

Так-так, йдеться про вас як про найбільш надійний ресурс. Жоден сайт, наскільки багатофункціональним він не був би, не може забезпечити 100% гарантії, що розпізнає всі помилки. Найкращі тексти пишуться руками, тож прокачувати варто, в першу чергу, власні навички. 

Майже будь-яке навчання можна зробити легким і ненав'язливим. Наприклад, в Інстаграмі через короткі кумедні відео блогер Андрій Шимановський наполегливо бореться із суржиком та вчить свою авдиторію розмовляти красиво й правильно. 

А письменниця Юлія Сливка не тільки розповідає про власне життя і роботу, що кипить у стінах її видавництва, а й через сторіс розповідає про поширені мовні помилки і пояснює, як запам'ятовувати правила без болю. 

Якщо ви хочете вдосконалювати свою грамотність за допомогою практики, до ваших послуг — Мова — ДНК нації. На сайті можна виконувати вправи за обраними вами темами і писати диктанти. Але будьте уважні — на сайті ви не знайдете правок за чинним правописом, тож не дивуйтеся, коли ваше "пів", написане з іменниками окремо, ресурс вважатиме за помилку.

Тренажер з правопису української мови — місце, де зібрані мовні правила і вправи різного характеру. Тут ви знайдете текстові конспекти і відеоуроки, а після них зможете повправлятися у пройденому. 

І, звичайно ж, книги! Читання дійсно тренує. І справді покращує навички. Тож візьміть за корисну звичку читати по кілька сторінок на день і побачите — відсутність можливості загуглити, як правильно, вже не буде нічого вирішувати.

Рубрика:
Корисності
1
770

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: