fbpx
Сьогодні
Розбір 19:32 30 Бер 2022

Репарації, Гаага та економічна розвідка: коли і як росія заплатить за завдану шкоду

До повномасштабного вторгнення в Україну росія не була аж надто багатою. Звідти, як і з багатьох інших країн, люди виїжджали за кордон у пошуках кращого життя. Аж поки не помилилися із транспортом і метою й не вторглися в Україну на танках у пошуках фашистів.

English version here

Тепер можливість виїхати росіяни втратили. І вся країна стала ще біднішою і навіть жалюгідною — санкції роблять своє. Але як щодо відшкодування шкоди Україні? "Рубрика" пояснює, коли, як, чим і за яких умов росія платитиме за скоєне. 

У чому проблема? 

Shut up and take my money — так, на жаль, не буде

Репарації, Гаага та економічна розвідка: коли і як росія заплатить за завдану шкоду

Повномасштабна війна триває вже другий місяць. Загалом же війна триває вісім років. І поки вона не закінчилась, підрахувати вартість шкоди, яку нам завдала росія, неможливо. Станом на 28 березня орієнтовна сума збитків сягнула позначки 564,9 мільярдів доларів. І вона постійно росте, адже обстріли продовжуються. Точна сума з'явиться тоді, коли закінчиться війна.

Україна добиватиметься виплати репарацій — відшкодування суми, необхідної на відновлення всього того, що зруйнував або пошкодив агресор. 

Але тут є дві проблеми. Перша — навряд росія захоче робити це добровільно навіть у разі повної поразки, а не підписання мирної угоди. Друга — виплата репарацій є доволі тривалим процесом. Особливо, коли йдеться про країну, яка й без того задихається від наслідків численних санкцій. 

Скажімо, Німеччина внесла останній платіж за репараціями після Першої Світової війни аж 4 жовтня 2010-го року. 

Окремі політики, включно з президентом Зеленським, заявляли, що росія платитиме Україні ще й контрибуції.

Це також вид післявоєнних виплат, які отримує країна-переможниця. Та якщо репарації — це відшкодування збитків, які країні нанесла війна, то контрибуції — поняття застаріле і у 21 столітті заборонене міжнародним правом.

Раніше отримати їх можна було у двох випадках: як відшкодування країні-загарбниці витрачених на війну коштів або як плату за можливість відносно безперешкодно жити на власних територіях, які окупувала інша країна. 

Яке рішення?

Економічна розвідка, суд у Гаазі та всі їхні можливості

Репарації, Гаага та економічна розвідка: коли і як росія заплатить за завдану шкоду

16 березня Міжнародний Кримінальний суд ООН в Гаазі зобов'язав росію припинити наступ на Україну. Це проміжне рішення у справі про геноцид щодо українського народу. І воно, як бачимо, не припинило війну. У росії заявили, що виконувати це рішення не будуть, бо у них спецоперація, денацифікація та інші вигадані справи на нашій території.

З цього витікає запитання — яка тоді користь із суду в Гаазі? Проте користь велика, адже саме на рішення цього суду покладатимуться інші країни-членкині ООН. Завдяки цьому рішенню вони шукатимуть додаткові шляхи, аби допомогти нам. 

"Скоріш за все, держави, які заблокували активи рф, будуть їх продавати та всі отримані кошти перераховувати Україні на відновлення.

Є очевидним, що якщо суми буде недостатньо, то єдиним варіантом буде примусове спонукання рф до підписання відповідних угод, за якими можуть передбачатись різні варіації щодо відшкодування завданих збитків. Це може бути безоплатне постачання паливно-мастильних матеріалів, деревини, електроенергії тощо", — говорить адвокат ГО "Платформа прав людини" Євген Воробйов. 

Щодо заблокованих активів рф — вже арештовано резерви Центрального банку росії, що знаходяться за кордоном. І тільки з них для України вже зарезервовано 300 мільярдів доларів. На решту коштів претендуватимуть, наприклад, закордонні авіаперевізники, чиї літаки націоналізувала росія після фактичного закриття повітряного простору для неї. 

Також ще 26 лютого наші закордонні партнери оголосили про створення робочої групи REPO. Вона вже займається економічною розвідкою і шукає гроші та майно російських компаній і приватних осіб, що зберігаються поза межами ворожої країни. 

Завдяки роботі цієї групи вже арештовані яхти та маєтки російських олігархів на сотні мільйонів доларів. І це саме ті гроші, на які ми можемо розраховувати. 

Як це працює?

Або що ще може Гаазький суд

Репарації, Гаага та економічна розвідка: коли і як росія заплатить за завдану шкоду

Суд ООН в Гаазі є однією з найбільш авторитетних світових організацій. Його рішення є обов'язковими для виконання. Непослух росії вже обернувся заморозкою закордонних активів та посиленням санкцій, яке відбуватиметься і далі. 

"Кожен член ООН зобов'язується виконати рішення Міжнародного суду у будь-якій справі, в якій він є стороною. Цей суд, відповідно до своєї компетентності, може визначити розмір так званих репарацій.

Разом з тим є нюанси щодо виконання. Частина 2 ст. 94 Статуту ООН говорить, що  якщо якась сторона у справі не виконає зобов'язання, покладене на неї рішенням Суду, інша сторона може звернутися в Раду Безпеки, що може надати рекомендації або ухвалити рішення про вжиття заходів для приведення рішення у виконання.

Тобто, як вбачається, Рада Безпеки ООН є по суті органом, який вирішує питання примусового виконання рішення Міжнародного суду…

Інструменти у Ради Безпеки широкі. Вона може зобов'язати держав-учасниць перерахувати Україні заблоковані/арештовані російські кошти, а може спланувати й силовий варіант, який мав би змусити рф припинити війну, підписати відповідні угоди капітуляції та відшкодувати збитки, які не покриті", — пояснює Євген Воробйов. 

Силовий варіант є останнім і найбільш радикальним. Та чи погодяться на нього інші країни? Це питання поки що залишається без відповіді. 

Також є ще одна проблема. росія — досі членкиня Ради Безпеки і має право ветувати всі її рішення. Тим не менш, країн-учасниць спору можуть позбавити права голосу у розгляді конкретно цього питання. Та цей механізм ще не є остаточно врегульованим.

Ще більше корисних рішень!

І всі вони залежать від нас

Репарації, Гаага та економічна розвідка: коли і як росія заплатить за завдану шкоду

Хоч війна ще не закінчилась, але і зараз, і після перемоги нашій економіці буде потрібна допомога. Вже створено міжнародні фонди для відбудови України, вже домовлено про підтримку від країн-партнерів, але без активної участі самих українців це все працюватиме погано. Отож, що робити?

  • Старатись не витрачати менше, ніж ви витрачали в мирному житті, далі купувати каву з собою, робити манікюр та жити не на гречці. Якщо маєте таку змогу, витрачайте гроші.
  • Розповідайте своїм іноземним друзям та колегам про Україну і, найголовніше, про те, яким чином нас можна підтримати. 
  • Якщо ви ФОП, за можливості сплачуйте податки вчасно. Зараз цього дозволено не робити, проте ці гроші підуть не в чорну діру, а у відбудову наших домівок. 

Бережіть себе! І бережіть економіку України. 

3220

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: