fbpx
Сьогодні
Рішення 11:33 17 Бер 2020

Без поцілунків та онлайн: як коронавірус змінює традиційні релігійні ритуали

В умовах боротьби з поширенням вірусу та карантину, останнє, що потрібно робити, — це відвідувати місця масових скупчень людей. Такі як, наприклад, церкви. Як пандемія впливає на звичні релігійні практики і трансформує їх — читайте далі

У важкі часи люди часто звертаються до того, що надає їм сил та підтримки. Хтось поринає в улюблені книжки чи слухає пісні, хтось спілкується з батьками та друзями, хтось знаходить розраду також і у релігії. Проте в нинішній ситуації, деякі традиційні релігійні обряди несуть загрозу передачі вірусів, та й масові зібрання у храмах суперечать правилам поведінки під час пандемії. Тож як релігійні спільноти виходять з цієї ситуації?

Світовий масштаб

Ще до того, як ВООЗ оголосила епідемію вірусу COVID-19 пандемією, багато світових релігійних спільнот були вимушені змінювати свої звичні ритуали та скасовувати заходи. Так, наприклад, щотижнева молитва Папи Римського відбулася у незвичний спосіб через відеозвернення. Карантин, введений на всій території Італії, стосується також і Ватикану, який знаходиться в центрі італійської столиці, Риму. Тому вже другий тиждень поспіль всі події у Ватикані транслюються через інтернет і телебачення. Так само відбуватимуться і всі ритуали Страсного тижня, який розпочнеться 6 квітня.

релігія коронавірус

Іудеї всього світу минулого тижня святкували Пурім свято на честь порятунку перських євреїв від винищення. Зазвичай це ледь не найгучніше та найвеселіше свято в іудаїзмі, яке передбачає багато контактів між людьми, дарування їжі і т.д. Природно, цього року свято довелось проводити трохи інакше. В Ізраїлі влада заборонила публічні заходи масштабом в більш ніж 5000 осіб, через що більшість міст скасували свої заплановані святкування. Синагоги по всьому світу теж обмежили святкування, подекуди проводячи традиційне читання Сувою Естер в прямому ефірі замість зібрання вірян.

религия коронавирус

Працівники в захисних костюмів дезінфікують Болгарську православну церкву Святого Стефана в Стамбулі / Фото Reuters

В ісламі особиста гігієна складає важливу частину обряду молитви, тож з розвитком пандемії цей ритуал став у нагоді. Проте традиційне вітання, що передбачає обійми чи поцілунки в щоки, рекомендують замінити прикладеною до серця рукою, нахилом голови чи посмішкою. Цьогорічне традиційне паломництво до Мекки, Хадж, відбудеться наприкінці липня, і як розвиватиметься ситуація до того часу поки що невідомо. Проте Саудівська Аравія вже обмежила в'їзд іноземців для проведення Умри, іншого ритуалу, який на відміну від Хаджу можна зробити особисто о будь-якій порі року. 

релігія коронавірус

Схожі обмеження скасування або перенесення традиційних святкувань, проведення служб та церемоній онлайн, здійснюються й представниками інших вірувань. Українські віряни та церкви теж вдаються до обмежувальних заходів і намагаються протистояти поширенню коронавірусу посильними заходами.

религия коронавирус

Буддійські ченці, які носять захисні маски внаслідок спалаху коронавірусу, використовують алкогольний гель, коли беруть участь у церемонії у Ват Сутхат Тепварарам у Бангкоку / Фото Reuters

Українське втілення

Митрополит Епіфаній, звертаючись перед початком Великоднього посту, наголосив на необхідності не вдаватися до крайнощів: заходи для зупинення пандемії необхідно вживати, але впадати у паніку не можна. Тому ПЦУ закликає вірян дізнатись про шляхи передачі вірусу та заходи запобігання цьому, і дотримуватись цих заходів у повсякденному житті. Вірян, що належать до групи ризику чи відчувають себе недобре закликають обмежити контакт з іншими та залишатися вдома. 

Крім того, у храмах посилюються заходи дезінфекції для підтримки чистоти святинь. Достатнім виявом вшанування святинь вважається уклін, оскільки цілування підвищує ризики передачі інфекції. Особисті вітання та вияви пошани між священнослужителями та мирянами теж можна проводити без тілесного контакту. Крім того, при проведенні ритуалу причастя, ПЦУ рекомендує використовувати одноразові стакани або обійтися лише споживанням антидору. 

релігія коронавірус

Так само і муфтій духовного управління мусульман України "Умма" Саїд Ісмагілов закликав віруючих дотримуватись карантину та інших запроваджених Урядом заходів. У відеозверненні  та на своїй сторінці у Фейсбук, муфтій навів приклади з Корану, де йдеться про необхідність обмежити контакти з хворими. Він наголосив на тому, що іслам не забороняє пропускати молитви через хвороби або страх за себе та свою родину. Також, муфтій закликав імамів бути відповідальними, протистояти поширенню хвороби та не поширювати інформацію, яка може викликати паніку. 

Київська синагога так само закрилася на карантин і перевела всі навчальні процеси в режим онлайн. Сайт Єврейської громади Києва регулярно публікує новини про коронавірус з України та Ізраїлю, а також поширює рекомендації Головного раввинату Ізраїлю. Згідно з ними, служителі синагог мають стежити за дезінфекцією та провітрюванням приміщень, а молитви мають відбуватись у зібраннях, що не перевищують 100 осіб. У тісних умовах кількість людей на молитві може бути обмежена, щоб уникнути тісного контакту. Всіх хворих та належних до групи ризику закликають молитися вдома в той же час, у який відбуваються молитви у синагозі.

Тому, навіть незважаючи на будь-які обмеження, релігійні практики трансформуються, але не зникають. У такі кризові періоди підтримка з боку священнослужителів допомагає вірянам боротися зі страхом та почувати себе краще. І нехай сучасним священнослужителям допомагають камери та інтернет, розрада, яку вони дають своїм вірянам, така ж реальна і безцінна, як і завжди. 

Читайте також:

Коронавірус 2020: як країни вводять карантин та надзвичайний стан через пандемію

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Що робити під час карантину: практичні (та не дуже) поради

22400

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: