fbpx
Сьогодні
Динаміка 18:03 10 Лип 2018

Рекорд у Києві: велосипедистів за рік стало на 40% більше

Навесні 2018 року у будній та вихідний дні на вулицях Києва було зафіксовано на 40% та на 32% відповідно більше велосипедистів, ніж навесні рік тому.

У 2018 році Асоціація велосипедистів Києва (далі – АВК) продовжила підрахунок велосипедистів у столиці. Підрахунок дає змогу виявити динаміку кількості користувачів велосипеду у 2018 році, порівняно з 2017 роком та попередніми роками. Завдяки підрахунку можна також визначити, куди їздять велосипедисти, чи вдягають вони шоломи, скільки з них рухаються тротуарами, в якому одязі вони їздять та скільки серед них жінок.

Кількість та динаміка

Навесні 2018 року на основних перехрестях Києва АВК нарахувала у будній день 3089 велосипедистів та у вихідний день 2984 велосипедиста. Цього року до підрахунку було додано 2 нові точки, але для коректного порівняння з весною минулого року, ми візьмемо дані без них. Відповідно, цього року на 20 точках було нараховано 2918 велосипедистів у будній день та 2854 велосипедистів у вихідний день. Це максимальна кількість за всю історію підрахунку, починаючи з 2014 року.

велосипедисти у Києві

велосипедисти у Києві

Якщо порівняти це з минулим роком, то динаміка є позитивною в обидва дні: у будній день кількість велосипедистів, які проїхали на 20 точках, зросла на 40% (з 2082 до 2918), а у вихідний – на 32% (з 2157 до 2854).

«40% приросту – це абсолютний рекорд для буднього дня та рекорд приросту за 5 років підрахунку велосипедистів у Києві. Таке зростання кількості користувачів велосипедом у столиці дуже нас тішить, і ми впевнені, що цьому сприяють наша промо- та адвокаційна робота, а також активність усіх велоініціатив Києва. Проте, можна припустити, що частково такий сплеск стався через інші фактори, зокрема погоду. Адже кінець травня був у Києві дуже теплим та сонячним – в кінці місяця, коли ми проводили підрахунок, температура піднімалася до +20-25°С», – коментують дані в Асоціації велосипедистів Києва.

Баланс кількості велосипедистів між буднім та вихідним цього року становить тільки 7% на користь буднього дня. Навесні 2017 року, навпаки, ми нарахували на 4% більше велосипедистів у вихідний день, ніж у будній. Це досить невелика різниця, і вона говорить про те, що тенденція поширення практик ком'ютингу, коли люди використовують велосипед у будній день, щоб діставатися із точки А у точку Б, зберігається.

Гендерний розподіл

Навесні у будній день на точках підрахунку було помічено 14% жінок та 86% чоловіків, у вихідний день жінок стало традиційно більше – 21% серед усіх користувачів велосипеда, а чоловіків, відповідно, 79%. Порівняно із весною минулого року спостерігаємо незначну, але позитивну динаміку – частка жінок загалом зросла на 2% (у 2017 році було зафіксовано 12% велосипедисток у будній та 19% велосипедисток у вихідний).

Навесні 2018 року найбільше жінок було помічено на троєщинському веломаршруті – на перехресті Сабурова/Бальзака – за 2 вечірні години буднього дня там проїхали 74 жінки. Для порівняння – навесні 2017 року на цій точці було нараховано 33 велосипедистки.

Рух по тротуарах

Підрахунок дав змогу виявити, що у травні 2018 року 39% велосипедистів рухалися по дорозі, а 61% – по тротуару в будній день. У вихідний день пропорція дещо змінюється: 32% їдуть по дорозі та 68% по тротуару. Очевидно, що у вихідний день рух по тротуарах інтенсивніший, адже саме у вихідні дні у місто виїжджає більше велосипедистів із рекреаційною метою. Серед них, у свою чергу, може бути менша частка досвідчених користувачів, які не почувають себе впевнено на дорозі.

Тенденція дисбалансу між тими велосипедистами, які обирають їхати по дорозі та по тротуару, продовжується майже на рівні 2016 року і становить приблизно 40% на 60% у будні та 30% на 70% у вихідні. У Києві лише 30-40% половини велосипедистів рухаються по дорогах, адже на більшості з них немає безпечних та комфортних умов для їзди велосипедом.

Найінтенсивніший рух по тротуару зафіксовано на перехресті Сабурова/Бальзака (велодоріжка), на Московському та мості Патона, а також на проспекті Героїв Сталінграда в районі кола на вулиці Маршала Тимошенка.

Шоломи та одяг

Навесні 2018 року в шоломах їздив приблизно кожен четвертий велосипедист: 26% у вихідні дні та 25% у будні дні. Найбільшу кількість велосипедистів у шоломах зафіксовано на Пішохідному мосту, на Московському та на Повітрофлотському мостах. Порівняно з весною 2017 року частка велосипедистів у шоломах у будній день не змінилася, а у вихідний зросла з 23% до 26%. Нагадаємо, шолом для велосипедистів не є обов'язковим за Правилами дорожнього руху.

Більшість київських велосипедистів їздять на гірських велосипедах (МТБ), на другому місці за популярністю – шосейники. За спостереженнями волонтерів, 50/50 їдуть у спортивній формі та звичайному зручному одязі «кежуал» (casual).

Найпопулярніші напрямки

У будній та вихідний дні підрахунку найпопулярнішими точками були Московський міст та перетин вулиці Сабурова та Бальзака. Найменше велосипедистів проїжджало на площі Слави, на перетині вулиць Саксаганського та Льва Толстого, Малевича та Федорова, Кирилівської та Юрківської.

Джерело: АВК
36
325

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: