Екорішення

Екорішення державного рівня: як приборкати побічні продукти тваринництва

Побічні продукти тваринного походження небезпечні для здоров'я людини та тварин. 

  • Категорія: звірі
  • Проблема: забруднення побічними продуктами тваринництва
  • Рішення: Реформування галузі

Побічні продукти тваринництва — туші або частини туш забитих, загиблих тварин, сировина та продукти тваринного походження, що не призначені або визнані непридатними для споживання людиною.

5 перших кроків держави

  1. Мінекономіки повинне прийняти необхідні нормативно-правові акти у галузі поводження з побічними продуктами тваринного походження.
  2. Налагодити співпрацю між уповноваженими міністерствами.
  3. Розділити повноваження між Мінекономіки, Держпродспоживслужбою та новоствореним Міністерством аграрної політики та продовольства України. 
  4. Визначити й стимулювати запровадження кращих сільськогосподарських практик та найкращих доступних технологій для тваринницьких ферм, щоб зменшити ризики поширення таких речовин як нітрати, аміак, фосфор. 
  5. Відновити та модернізувати інфраструктуру з безпечної утилізації та видалення побічних продуктів тваринного походження.

Детальніше

Всі зацікавлені можуть долучатись до лобіювання подібних реформ через інформаційні кампанії. Побічні продукти тваринного походження ділять на 3 категорії, залежно від ризику для здоров'я людини та тварин. 

До І категорії належать ті продукти, які потрібно знешкодити або ж використати як паливо для згоряння. Зокрема, це туші тварин, що можуть бути заражені хворобами, які передаються людям і тваринам. Такі продукти найнебезпечніші для здоров'я людини і тварин. Їхнє неправильне використання призводить до забруднення земель та водойм хімічними сполуками, а також може поширювати небезпечні захворювання: сибірку, африканську чуму свиней, правця тощо. 

Побічні продукти ІІ і ІІІ категорій можна використовувати або для виробництва органічних добрив та кормів, або ж вони підлягають видаленню, утилізації, компостуванню. Зокрема, мова про кров, пір'я, плаценту. До категорії ІІ належить також гній. Його часто використовують як органічне добриво для покращення живлення рослин, біологічної активності ґрунту. Проте при неналежному використанні чи зберіганні гною існує величезний ризик вимивання хімічних сполук з гною до водних об'єктів, просочення у поверхневі й підземні води. 

 Джерело: Рубрика

Свіжі дописи

  • Що відбувається

Пазлик, що випав: чи вплине звільнення віце-прем’єра з питань відновлення на саме відновлення?

“Рубрика” розібрала ситуацію довкола розділення Міністерства інфраструктури та звільнення Олександра Кубракова Читати більше

Saturday May 11th, 2024
  • Небайдужа

“Коли ворог спільний, треба обʼєднуватися”: українки, які створюють мости дружби між Сакартвело й Україною 

Перша країна, яка створила свій легіон у складі ЗСУ та дотепер зустрічає українців з окупованих… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • УрбанРубрика

Маю квартиру, але не маю дому: що відбувається з недобудованими об’єктами “Київміськбуду”

“Рубрика” поспілкувалася з власниками недобудованих квартир про те, як “Київміськбуд” (не)відновив свою роботу після початку… Читати більше

Friday May 10th, 2024
  • Здоров’я

Тренування вдома: з чого почати та як уникнути помилок?

“Рубрика” поспілкувалася з досвідченими тренерками, щоб зрозуміти, як підтримувати своє тіло здоровим, не відвідуючи спортзали,… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • eРубрика

Депортація, дискредитація та приховані інтереси у війні: як працює російська дезінформація щодо ЄС та України

Україна рухається далі на своєму шляху європейської інтеграції. У відповідь на це російська пропагандистська машина… Читати більше

Thursday May 9th, 2024
  • Екорубрика

Зелене відновлення України: перспективи та перешкоди під час війни. Слухай англомовний подкаст “Рубрики”

У новому випуску подкасту «Рубрика» запросила трьох відомих спікерів розповісти про «зелене відновлення» України як… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.