fbpx
Сьогодні
еРубрика 13:25 15 Жов 2020

Голлівудські технології в смартфоні: як українці створили вірусний додаток, обігнавши TikTok і Netflix

Співзасновник компанії, яка розробила додаток, який побив світові рекорди за завантаженнями, розповів про те, як технологія для голлівудського продакшну стала продуктом, і поділився порадами з молодими стартаперами

English version here

Нове слово в англомовному бізнес-сленгу: pivot. Дослівно воно перекладається як розворот або віраж, але зараз з іменника воно перетворилося на дієслово. Pivot your business — означає кардинально змінити напрямок свого проекту, не змінюючи його основну технологію. Це зміна фокусу з того, що було головним у продукті, на те, що спочатку було другорядним, але може принести більше користі і подобається користувачам.

Технічний інвестор і співзасновник технологічного стартапу Діма Швець у своїй колонці medium розповів, як технологія заміни облич, розроблена для голлівудських компаній, зробила pivot і в результаті цього з'явився мобільний додаток для заміни облич Reface, який зараз б'є всі рекорди по скачуванням в AppStore і Google Play. Ним скористалися світові знаменитості, включаючи Ілона Маска і Снуп Дога, а недавно він став найпопулярнішим додатком у 18 країнах світу, його завантажили більше 50 мільйонів разів, а за популярністю він обігнало TikTok і Netflix. Який шлях довелося пройти розробникам з України, перш ніж очолити верхівки хіт-парадів?

Шлях від технології до вірусного додатка

Компанія RefaceAI почала працювати з машинним навчанням у 2011 році, і про заміну облич тоді ще не йшлося: створювалися різні технології для перетворення візуального медіа контенту, наприклад, трансформація 2D в 3D або навіть візуалізація фрагментів Вікіпедії за допомогою штучного інтелекту.

Розробники намагалися задовольнити запити індустрії розваг і співпрацювали з голлівудськими пост-продакшн компаніями.

Справа в тому, що раніше тільки великі акули цього ринку могли дозволити собі використовувати deepface (технологія заміни облич на фотографіях і відео) у своїх мультимедійних продуктів, витрачаючи багато грошей і зусиль на створення контенту і пост-продакшн. У якийсь момент технологією заміни облич зацікавилися і більш дрібні гравці, які, природно, шукали дешевший аналог.

Це стало поштовхом до того, щоб почати розробляти прогресивнішу технологію заміни облич. В результаті була створена перша сучасна технологія заміни облич, Reface Studio, яка була в 30 разів дешевше і в 10 тисяч разів швидше, ніж технології, що були доступні раніше. Але як би круто це не звучало, це була всього лише технологія, а не продукт, готовий до продажу. Виявивши, що на технологію немає стабільного попиту, творці зрозуміли, що ні у них, ні у потенційних користувачів немає чіткого уявлення про неї і про те, як її можна інтегрувати в інші технології. Тоді Діма приступив до взаємодії між продуктом і бізнес-клієнтами, почав збирати відгуки про створений продукт.

Це був час для pivot. Цю стратегію застосувало вже багато компаній, чий продукт тепер є світовим. Наприклад, Slack, який був, по суті, побічним продуктом гри Tiny Speck. Приблизно через рік після запуску гри Glitch у 2011 році вона була відключена. А месенджер для внутрішнього зв'язку між офісами в США і Канаді перетворився в один із нинішніх золотих стандартів ділового спілкування. Після офіційного запуску в 2015 році Slack як окремий продукт вже коштував 2,8 мільярда доларів. Інший приклад, Atlassian, успішно перетворився з сервісної компанії на продуктову, створивши і популяризувавши інструменти відстеження завдань і проблем, почавши з агресивного безкоштовного розповсюдження своїх програмних продуктів. Так технологія знайшла свою форму:

"Ми почали з веб-інтерфейсу обробки фотографій, потім перейшли до веб-додатку Reflect.tech для зміни обличчя для статичних зображень і після подальшого вдосконалення базової технології — "зламали Інтернет" з вірусним Reface", пише Діма Швець.

Reface

Який урок можна винести?

Використовуючи ці знання, Діма склав список із кращих рекомендацій для стартапів у сфері глибоких технологій, які шукають інвестиції, якими він ділиться з усіма стартаперам. На його думку, творці проекту бувають занадто їм захоплені для того, щоб розглядати його успішність в довгостроковій перспективі. Інвестори ж звертають увагу на здатність проекту приносити стабільний прибуток і надалі. Ось деякі з порад Швеця, які можуть допомогти знайти кошти для розвитку стартапу:

  1. Будуйте довгострокові довірчі відносини, будьте добрими і заслуговуйте на довіру. Це основний принцип венчурного капіталізму. Як венчурному інвестору вам часто доводиться виконувати різні ролі: від менеджера з персоналу до психолога. Я продемонстрував такі навички, коли приєднався до RefaceAI в якості співзасновника. Турбота про відносини з інвесторами, розвиток бізнесу, стратегії і відносини B2B настільки ж важлива (або навіть більше), як розвиток ваших технологій.
  2. Пам'ятайте, що мати справу з deep tech складно. Цей ринок знаходиться в стадії розвитку і підприємці, які створили свій IТ-продукт або бізнес з нуля, не розуміють, наскільки складно створити справжній ML-продукт (продукт машинного навчання), на відміну від різних інших технологічних стартапів, таких як автоматизація електронної пошти або базові торгові майданчики, зберігаючи при цьому свою команду.
  3. Завжди майте план B, план C і всі інші плани резервного копіювання. Унікальність і якість вашої технології мають вирішальне значення. Ринок і інвестиційний ландшафт можуть раптово змінитися, і ви повинні бути готові до цього.
  4. Нетехнічні знання і навички мають вирішальне значення (вони можуть створити або зіпсувати ваш продукт). Не зосереджуйтесь лише на самій технології; вона не існує у вакуумі. Вам потрібно подбати про "людський" і "маркетинговий" бік речей, які так часто зневажають технічні фахівці.
  5. Дійте швидко і вибирайте правильні речі, відкидаючи неправильні. Основна перевага, яку дав мені мій досвід венчурного інвестування, полягає в тому, що після того, як я побачив провал стількох проектів, програмне забезпечення в моїй внутрішньої нейронній мережі (також відомій як "мозок") навчилося обчислювати, що відбувається, а що ні. Ви повинні навчитися вибирати правильні варіанти, діяти швидко і продумувати альтернативні витрати.
  6. Ви не зрозумієте, чи відповідає продукт ринку, сидячи за закритими дверима, налаштовуючи свої технології і ніколи не запускаючи його.
  7. Запуск стартапу не завжди супроводжується масовими рекламними кампаніями з білбордами на Таймс-сквер. Але це, як і раніше, включає підготовку технології в тій мірі, в якій її можна буде продемонструвати іншим для тестування і оцінки. Для цього не потрібно 50 інженерів на місці і два роки невтомної роботи.
  8. Після запуску в реальному часі і подальшого аналізу результатів побічний продукт основної технології може стати новим основним напрямком діяльності. Тоді можна зробити поворот, pivot. У цей час варто зосередитися на своїх сильних сторонах, а концентрація уваги на занадто великій кількості речей одночасно відверне вас. Знайдіть один показник, який потрібно покращувати за один раз. Зосередьтеся на чомусь одному, покращуйте це.
  9. Тестуйте свій продукт на користувачах. Не намагайтеся догодити одразу всім. Хейтери найменш небезпечні для вашого бізнесу, тому що ви з самого початку знаєте, що вам не потрібно намагатися їх задовольнити. Користувачі, яким частково подобається ваша технологія, але які не будуть занадто засмучені, якщо вона зникне, також не є вашою цільовою аудиторією. Знайдіть своїх пристрасних прихильників, людей, які хочуть використовувати ваш продукт. Слухайте їх, робіть їх щасливими; вони — те, що допоможе вам досягти успіху.
  10. Вірте в людей (які готові триматися з вами). При розробці абсолютно унікальної технології люди справді незамінні.

Reface

Що стосується самих розробників Reface, зараз вони допрацьовують продукт і адаптують технологічний портфель до ринків, які активно ростуть або навіть тільки починають розвиватися.

"Занадто легко дозволити успіху закрутити вам голову і подумати, що "ви його досягнули" після того, як привернули кілька великих клієнтів. Але жоден план не переживає контакту з реальним життям, тому вам потрібно підготуватися до диверсифікації і орієнтації на різні ніші, працюючи над однією і тією ж технологією", — пише Діма Швець.

4914

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: