Кейси

Як зробити равликову ферму в Україні та вийти на ринки ЄС

Розповідаємо, як це вдалося двом вітчизняним фермерствам

Равликовий бізнес в Україні лише набирає обертів, ферми за кількістю уступають Європі. Тим не менше, вже є історії успіху українських бізнесменів, які почали виходити на ринки ЄС та продавати своїх "слимаків" тим самим підвищують роль України на міжнародній арені.

"Рубрика" поспілкувалась з двома власниками бізнесу з вирощування та продажу равликів та розповідає вам цю історію. 

Равликові магнати з Полтавщини: як це першими відкрити склад в Іспанії

"Равлик — 2016"перше господарство, яке розпочало бізнес на равликах у 2015 році, такий сертифікат отримало господарство у 2016 році. Розташоване в селі Полтавської області та вирощує зараз равликів Helix Aspersa Maxima та Helix Aspersa Muller за контрактами у країни Європи. 

Цього року господарство вперше поставило равликів в Іспанію і не куди-небудь, а на власний склад. За словами власника бізнесу Сергія Данилейка його господарство перше, яке постачає равликів через польський кордон, адже інші обирають для постачання транзитні балтійські країни. 

"Бізнес почався з того, що я шукав альтернативні види доходу, думав займатись жаб'ячими лапками, проте зрозумів, що краще займатись равликами. Потім зрозумів, що виноградних равликів в Україні розводять, проте середземноморських та африканських — ні. Прийняв рішення вирощувати, завезли з Польщі маточні стада. Зрозуміли, що у нас немає дозвільних документів та звернулись у Держпродспоживслужбу та у представництво санітарії Латвії за допомогою. Створювали документ близько 4 місяців, а коли вони були готові, то вже завезли маточні стада з Латвії", — каже фермер. 

Складність розведення равликів та причина, чому в Україні не так швидко розвивається бізнес, полягає в тому, за словами Сергія, що "равлика не наколеш, не напоїш, адже він одразу помре, він їсть все органічне", тому це складний вид бізнесу. Тим не менше, "Равлик-2016" — перше таке господарство, яке відкрило власний склад в Іспанії

"Равлик-2016" постачає равликів по торговим мережам в Україні, проте ринок збуту в нашій країні слабий. Тому фермери знайшли нові виходи на ринки: Китай та Європа. Уже 5 торгових мереж з Китаю зацікавились продукцією, а ще одна польська мережа. Інші мережі в процесі перемовин", каже фермер Сергій.  

Зараз господарство може похвалитись такими перемогами за 5 років існування:

  • навчили 603 людини розводити та вирощувати равликів
  • допомогли відкрити 81 ферму в 2018-2019 рр., зараз допомагають 30 фермам відкритися у 2020 році
  • супроводжують 100 ферм
  • першими розпочали прямий експорт равликів до Євросоюзу
  • реалізували 1 франшизу (ферма 50 тонн/рік) та саппорт 20 ферм, які вирощують 30-50 тонн/рік
  • репродукували 100 тонн молодняка
  • виростили 50 тонн равликів за 2019 рік

Важливим напрямом, за словами власника ферми, є щомісячне навчання майбутніх фермерів, які ще не вирішили, чи готові займатись равликами, чи ні. Навчання на фермі "Равлик -2016" триває цілий день. 

"Якщо хтось обрає займатись равликами, то ми супроводжуємо весь рік до першого експорту. Це перспективний бізнес, у Європі кожній країні Іспанія, Італія та Франція до 10 тисяч ферм у кожній країні, у Польщі за 10 років цей бізнес зміг дати освіту близько 1500 ферм. В Україні за 6 років, можливо, близько 500 ферм буде. Нам ще розвиватись та розвиватись, до трьох тисяч ферм точно протягом 5 років", — каже Сергій. 

За словами фермера, європейські ферми не встигають покрити весь попит, якій існує на равлика там, тому українські ферми можуть у цьому допомогти та стануть у нагоді. 

Равлики зі Львівщини: на експорт вийшли, проте завадив коронавірус

Господарство "Західний равлик" засноване у Львівській області та має магічну історію — власниця Ірина Юськевич почула у лісі голос батька "гроші під ногами", а там були равлики. 

"Ніколи в житті не повірили б з чоловіком, що станемо фермерами, адже я працювала в юриспруденції, а чоловік мав організацію по будівельному бізнесу. Фермерський ринок нам просто "пах", ми довго почали придивлятись до цього виду зайнять, розглядали неординарних тварин: страусів, мармурових свиней, а один раз у листі до Нового року загадали "відкрити ферму". Потім мені довелось переорієнтуватись на власний бізнес: помер батько і всі клопоти з фірмою лягли на мої плечі. За 3 роки праці на цей бізнес, я заробила хворобу. Можливо, батька турбував мій стан та він дав мені знак: коли ми з чоловіком гуляли в лісі, я почула голос батька "подивись під ноги", звичайно, я глянула і повз мене проліз гарний жирний равлик, а тоді прозвучало: "гроші під ногами", — розказала історію Ірина. 

З того часу почали вивчати інформацію, першу партію равликів купили у збирачів виноградного равлика. Потім дізнались, що ікра равликів дорожча за ікру риби белуги, а м'ясо равлика дуже корисне, має феноменальні властивості по білках і амінокислотах. Перші равлики жили в простих умовах, а зараз ферма має європейський взірець виробничих приміщень для циклу вирощування равлика. Успіху родини Юськевич передувала важка робота методом "спроб і помилок": від повної загибелі першого поголів'я до переговорів з італійцями щодо експорту, 

Фермери вивчали досвід європейців, коли перші равлики не вдались та їх майже всіх "втопили" львівські дощі та недостатні знання щодо їх догляду. Подружжя Юськевич поїхали по Європі набиратись досвіду: виявилось, що поляки випереджають українців на 5 років у равликовому бізнесі. Втілити ідею після набуття досвіду змогли на власні кошти, без кредиту та інвесторів.  У Європі, до речі, фермери зрозуміли важливість вирощування виноградного равлика, адже там його ніхто не вирощує: равлик внесений до Червоної книги через масове знищення та збирання його заборонене.

Зараз фермери допомагають консультаціями тим, хто тільки починає бізнес, а також мають туристичний напрямок: приймають екскурсії та пригощають охочих фаршированими равликами у мушлі під 14 соусами, паштетом з равликів, філе та ікрою тощо. Продукцію постачають у магазини, що спеціалізуються на продажу органічних фермерських продуктів. 

Після важких років праці, зараз слимаки родини Юськевич сертифіковані та готові до експорту в ЄС. Власне, 2020 рік — перший, коли "Західний равлик" мав вийти на ринок Італії, проте карантин вніс корективи. 

"Ситуація дуже халепна, багато фермерів просто "втопились", адже равликовий бізнес інвестиційно дорогий. Особливо важко молодим фермерам, які взяли кредит або мали інвестора. Внаслідок карантину ми віддали ту частину равликів, яких планували експортувати, до звіринців: равликами харчуються різні птахи. 

Як виходити на ринок ЄС: путівник

Дві історії успіху у вирощуванні равликів показали, що у фермерів був на самому початку брак інформації про вид бізнесу, який зробив їх успішними. 

Тим не менше, зараз існує декілька програм та інструментів, які допомагають малому та середньому бізнесу.

Наприклад, програма Європейського Союзу EU4Business ("ЄС для бізнесу"), в межах якої в 15 областях України працюють центри підтримки малого та середнього бізнесу. 

Що дає програма:

  • широкий спектр консультацій: від ведення сільського господарства до розвитку інноваційного бізнесу
  • фінансову підтримку для тих. хто зважився на експорт товарів
  • можливості розвитку та навчання підприємців МСП для кращого розуміння міжнародних стандартів та вимог

Також потужним для підтримки малого та середнього бізнесу є програма COSME ("Конкурентоспроможність МСП").

Що дає програма: 

  • полегшує вихід малого та середнього бізнесу на зовнішній ринок
  • право отримати консультації, практичні знання про європейський ринок та законодавство ЄС
  • можливість дізнатися про тендери
  • можливість знайти міжнародних бізнес-партнерів
  • надає доступ до Європейської мережі підприємців (Enterprise Europe Network), що сприяє торговельним та інвестиційним можливостям українських МСП

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.