Екорішення

Сад посеред пустелі та економія води: досвід Ізраїлю

95% території Ізраїлю — це посушливі, напівпосушливі, пустельні або надмірно посушливі регіони, тут знають про дефіцит води не з чуток.

  • Категорія: вода
  • Проблема: опустелювання
  • Рішення: Раціональне використання водних ресурсів

Опустелювання — зниження природно-ресурсного потенціалу території нижче умовного (допустимого) рівня, який позначається в деградації рослинного покриву, погіршенні біологічної продуктивності земель, може призвести до виникнення умов, аналогічних пустельним.

5 перших кроків

  1. Проаналізуйте досвід Ізраїлю у впровадженні раціонального використання води та визначте, як можна застосувати його у вашій громаді.
  2. Для міст, що розташовані біля моря, спробуйте встановити систему опріснення: перетворення морської води на питну для використання в сільському господарстві та технічних процесах.
  3. Вдоскональте систему очищення стічних вод.
  4. Практикуйте мікрозрошення: за такого методу поливу сільськогосподарські культури вирощують зі стійкою подачею точної кількості необхідної води крапельним шляхом.
  5. Економія: унітази та душові системи низьких витрат води забезпечують збереження води в будинках.

Детальніше

З моменту створення Ізраїлю, вирішення проблем опустелювання є частиною державної політики. За весь час там було посаджено близько 240 мільйонів дерев, а для забезпечення ефективного управління водними ресурсами та контролю над випасом худоби були введені спеціальні правила. У країні побудували 180 гребель і водосховищ, освоїли 1000 кв. км землі та створили більше 1000 парків. 95% території Ізраїлю — це посушливі, напівпосушливі, пустельні або надмірно посушливі регіони, тут знають про дефіцит води не з чуток. Але в 2014 році ця країна стала незалежною в галузі водопостачання завдяки стратегічному підходу, який вміщував в себе цілу низку комплексних заходів:

Перетворення морської води на питну перетворило дефіцит води на її надлишок для Ізраїлю. 55% ізраїльтян наразі п'ють воду з опріснювальних установок. Також, Ізраїль першим застосував спосіб очищення стічних вод і використання їх для сільського господарства. Сьогодні Ізраїль переробляє близько 90% своїх стічних вод.

Наразі Ізраїль — світовий лідер в раціоналізації та економії водокористування в сільському господарстві. Ізраїлю вдалося зупинити опустелювання: пустеля не тільки не розширюється, але і зменшується завдяки розвитку сільського господарства. А ізраїльські овочі та фрукти тепер можна придбати не тільки на всіх місцевих ринках, а навіть у кожному українському супермаркеті.

Джерело: Рубрика

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.