fbpx
Сьогодні
Наук-кімната 09:20 25 Бер 2020

Не переставай думати про завтра: як письменники-фантасти передбачають майбутнє

Фото: Future of StoryTelling / Facebook

2020 рік. Біомеханічні протези. Аеротаксі. Синтез штучних елементів. Ці технології можна знайти в науково-фантастичних історіях, які були написані на початку минулого століття. Десятиліття потому, вони стали реальністю – ось чому сюжети романів стають популярнішими за ток-шоу. Наступний космічний корабель може зійти зі сторінок прочитаного роману вже завтра. 

Наукова фантастика давно допомагає стимулювати інновації. Від Тіма Бернерса-Лі, який надихався романами Артура Кларка для створення World Wide Web, до Роберта Годдарда, який читав твори Уеллса шукаючи згадування ракет схожих на розроблені ним, до кредитних карток, GPS, планшетів, відеодзвінків, підводних човнів і зброї. Список можна продовжувати. І продовжувати.

У 1945 році письменник фантаст Артур Кларк описав ідею використання супутників для створення системи глобальної комунікації, що у 2020 році також буденна справа. Інтернет був передбачений кіберпанк-історіями Вільяма Гібсона на початку 80-х років та Артуром Кларком, коли люди в університетських лабораторіях тільки починали підключати комп'ютери в єдину мережу. 

На жаль, не вся фантастика справджується. Особисто я все ще чекаю на ховерборд Марті Макфлая та телепорт з корабля Ентерпрайз. Але схожість мрій та думок створює своєрідний парадокс Шредінгера, коли підприємці шукають натхнення у науковій фантастиці, і водночас таки допомагають їй стати реальністю.

Зоряний Шлях

Кадр із серіалу "Зоряний Шлях", 1968 рік. Один із героїв використовує гаджет дуже схожий на телефон початку XXI століття

Як наукова фантастика впливає на світ?

У 2018 році Корнельський університет опублікував статтю, у якій показав, що наукова фантастика чинить більший вплив, ніж будь-коли, на наш реальний світ, зокрема у сферах, де присутній зв'язок, як то коротко описано у статті MIT.

Вплив фантастики на наш повсякденний світ зараз переходить у нову еру завдяки створенню науково-фантастичних прототипів. Популяризовану Браяном Девідом Джонсоном, раніше головним футуристом в Intel, цю методологію можна описати, як "наукову фантастику засновану на науковому факті. Використання фантастичних історій, що написані задля єдиної мети: існувати у якості прообразів майбутнього, щоб люди могли досліджувати їх різноманітність". 

Наукову фантастику використовують по-різному: одні для дослідження дизайну, інші для пошуку нових форм взаємодії між людиною та комп'ютером. Результатом створення науково-фантастичного прототипу зазвичай виступає історія, фізичний об'єкт або продукт, будь то відеогра, просто відео чи медіа кампанія. 

У цьому відео Кріс Носсал, старший дизайнер команди Watson Customer Experience в IBM, розповідає про те, як дизайн в науковій фантастиці та реальний світ впливають один на одного.

Фото: Стенлі Кубрик під час зйомок фільму

Фото: Стенлі Кубрик під час зйомок фільму "Космічна Одіссея: 2001". Сюжет фільму передбачив створення iPad та космічних станцій зі штучною гравітацією

Чому варто звертатися до письменників-фантастів?

Коли йдеться про використання уяви для створення нового продукту, зволікання може коштувати мільярди доларів. Телекомунікаційні компанії – це найкращий приклад. Вони мали ноу-хау для створення надпотужних проектів глобального значення, проте не пропонували нових послуг та не могли уявити індустрію в майбутньому. Натомість стартапи на зразок Skype та WhatsApp буквально підірвали ринок комунікаційних послуг та зробили дзвінки та повідомлення безкоштовними.

Саме тому стартап доповненої реальності Magic Leap зробив автора роману «Лавина», американського письменника-фантаста Ніла Стівенсона головним футуристом компанії. 

І це не поодинокі експерименти. Декілька років тому Harvard Business Review написав Why Business Leaders Need to Read More Science Fiction, а консалтингова мега-компанія Price Waterhouse Cooper опублікувала інструкцію про "використання наукової фантастики для дослідження інновацій". 

За словами Арі Поппера, засновника компанії Sci-Futures, що створює фантастичні історії для компаній, вся краса цього бізнесу у його простоті: кожен може зрозуміти історію, тобі не потрібно розуміти, що таке доповнена реальність, тобі не потрібно розуміти технічну специфіку 3D-принтерів, коли це у формі історії і люди користуються цим, ти розумієш що і для чого потрібно, ти повністю розумієш потенціал технології.

фантастика

Схема побудови сюжету для науково-фантастичної історії. Автор: Алекс Макдовелл

Як отримати передбачення на 50 років вперед? 

Консалтингові агентства, як то SciFutures, отримують до 50 тисяч доларів за розробку прототипу комерційного продукту, який може існувати через 30-50 років у майбутньому. SciFutures співпрацює з кількома десятками опублікованих авторів-фантастів та експертів з ЦРУ, аналітиків, професорів та інженерів НАСА, щоб допомогти своїм клієнтам уявити та візуалізувати продукти або бізнес ідеї. 

Список компаній, які намагаються знайти у вигадці щось цінне, суттєво збільшується з кожним роком: Lowe та IKEA, Boeing та Nike, виробник програмного забезпечення Adobe та навіть НАСА прагнуть знайти натяк на конкурентну перевагу у науково-фантастичних текстах. 

Інноваційний фонд Nesta у співпраці з британським урядом використовує прогнозування шляхів розвитку майбутнього та щорічно виділяє 24 мільйони доларів для побудови нових соціальних сервісів. 

НАТО у співпраці з авторами-фантастами розробили цикл історій "Туман війни", щоб дізнатися, яким буде майбутнє військових дій. У збірку ввійшли 14 сюжетів з футуристичними сценаріями про дітей кіберзлочинців, що атакують армію НАТО; smart-зброю, яку можуть перепрограмувати хакери; та китайський генномодифікованих солдатів. 

Усе це трохи відірвано від реальності. Хоча, коли про книги говорять засновники космічних компаній, ідея використання наукової фантастики для пошуку футуристичних технологій вже не здається настільки божевільною, чи не так?

Нещодавно Елон Маск назвав Дугласа Адамса, автора "Путівника по Галактиці" головним кумиром та його улюбленим філософом, заявивши, що "По суті, він (Адамс) сказав: "Всесвіт – це відповідь; але які запитання?". Джеф Безос розповів, що також читає фантастів: Роберта Хайнлайна, Айзека Азімова та «Зоряний шлях». Не дивно, що ми часто вважаємо підприємців відірваними від життя мрійниками. 

Наукова фантастика – це майданчик для уяви. Якщо ти зацікавлений у науці або захоплені майбутнім, то наукова фантастика є гарним місцем, щоб розпочати: тут ти вивчаєш нові ідеї та дозволяєш мріям і жахам існувати у безпечному просторі сторінки чи екрану. Уяви, що ти можеш використати наукову фантастику для створення нової реальності.

Але незалежно від того, наскільки переконливі історії чи ефективний прототип, для керівників, які не можуть зіткнутися зі змінами та керувати своїми страхами, майбутнє залишиться страшним, небезпечним місцем. А тим, хто вирішить змінитися, доводиться долати багато сумнівів на шляху до майбутнього. 

Щоб почати щось нове, ти повинен перестати робити те, що робив і це в кінцевому підсумку призводить до нових знань, ідей та успіху.

12064

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: