fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 10:20 10 Сер 2020

Чим годувати цуценя: рекомендації по вибору корму

Маленьке цуценя – чарівна, але вразлива істота. Як будь-якому немовляті, йому потрібні любов і увага, особливий догляд, правильне харчування. Власники повинні знати, як і чим годувати цуценя першого року життя. Адже від харчування залежить, як воно буде розвиватися.

Чим годувати цуценя

Цуценят потрібно годувати значно частіше, ніж дорослих собак, і потреба в поживних речовинах у малюків в період активного росту підвищена. Так, білку цуценяті потрібно вдвічі більше, ніж собакам старше року. Його потрібно годувати м'ясом, сиром, давати багаті вітамінами продукти (морква, риб'ячий жир).

Також потреба в білках, вітамінах і мінералах повністю покриває якісний сухий корм. Нижче ми розповімо докладніше, як годувати цуценя сухим кормом.

Натуральне і змішане харчування для цуценяти

Чим годувати цуценя

Є 3 варіанти організації харчування цуценят – натуральне, змішане і готовим кормом. Чим годувати цуценя на натуральному харчуванні, залежить від віку, нові продукти вводяться поступово, починаючи з молока і кисломолочних. Цуценяті старше 6 місяців потрібні м'ясо (риба, субпродукти), каші, кисломолочні продукти, овочі, яйця, причому м'ясо повинно складати мінімум 50% раціону, каші – не більше ніж 40%.

При змішаному харчуванні крім готового корму дають тільки м'ясо (можлива невелика добавка тушкованих овочів, каші виключити). Годувати м'ясом не частіше 3 разів на тиждень, давати його мінімум через 5 годин після готового корму.

Як годувати цуценят краще? Натуральний раціон складно збалансувати, можливий дефіцит одних поживних речовин і надлишок інших. При змішаному харчуванні травна система піддається зайвому навантаженню, їй доводиться часто перебудовуватися. Найнадійніший спосіб забезпечити цуценя усіма необхідними поживними речовинами в потрібних пропорціях – давати йому якісний готовий корм.

Як годувати цуценя сухим кормом

Сухий корм відрізняється високою концентрацією поживних речовин, привабливим смаком, зручністю у використанні. Краще купувати для цуценят корми класу преміум і вище, вони добре збалансовані, виготовлені з якісної сировини, містять необхідні для здоров'я добавки. Основні правила, як годувати цуценя сухим кормом:

  • привчати до корму можна з 3 тижнів, поступово замінювати ним від 1 до 3-4 годувань материнським молоком;
  • до 1,5 місяця його розмочують у теплій воді, молоці, попередньо гранули можна розмолоти;
  • не слід змішувати сухий корм з натуральними продуктами.

Як часто годувати цуценя

Починаючи з 2-го місяця життя цуценята повинні їсти протягом усього дня, з 7.00 до 22.00, з рівними інтервалами. Як часто годувати цуценя, залежить від віку, кількість годувань поступово скорочується, а інтервал між ними збільшується:

  • 1-2 місяці – 6 годувань;
  • 2-4 місяці – 5;
  • 4-6 місяців – 4;
  • 6-10 – 3;
  • 10-12 – 2 рази, в 7 ранку і 9 вечора.

На упаковці корму приведена інформація, як годувати цуценят різного віку з урахуванням маси тіла, але індивідуальна норма їжі для цуценяти може відрізнятися від середньої.

Сухий корм класу преміум для цуценят. Рейтинг

Корм для собак преміум класу рейтинг

Господарям, які вирішують, чим годувати цуценя, як оптимальний варіант можна порекомендувати корми класу преміум. Це поєднання достойної якості з прийнятною ціною. А визначитися з вибором допоможе аналіз складу корму, порівняння різних раціонів.

Brit Premium Junior M. 31/18/6,8/398*. Список інгредієнтів відкриває курятина (50%, з них 30% дегідратованої, 20% безкісткової), зі злаків використані овес, пшениця (потенційні алергени), кукурудза. Містить трави, фрукти, олію лосося, жирні кислоти (0,25% Омега 3, 2,2% Омега 6), пребіотики, компоненти для захисту суглобів, антиоксидант токоферол.

Dog Chow Puppy Lamb. 28/14/7,5/375*. На 1 місці в складі зернові (44%), на 2 – м'ясо та субпродукти (16%, мінімум 4% ягнятини). Містить сушені овочі (корінь цикорію, морква, шпинат), з омега-кислот – тільки 0,05% ДГК. Склад слабо деталізований, не вказано походження зернових, м'ясних інгредієнтів, вміст кальцію і фосфору.

Клуб 4 Лапы для щенков всех пород. 30/16/6,2/385,74*. Основний інгредієнт корму К4Л – борошно з м'яса курки (30%), джерело легкозасвоюваного тваринного білка, на 2 місці рис, гіпоалергенне джерело легкозасвоюваних вуглеводів, також корм містить інші злаки. Олія лосося, лляне насіння багаті жирними кислотами (0,33% Омега-3, 3,57% Омега-6). Розчинна бурякова клітковина – натуральний пребіотик. Добавка INTEGRAMIX – комплекс овочів і фруктів, багатих на вітаміни, мінерали, клітковину. Використаний натуральний антиоксидант токоферол.

Josera JosiDog Junior. 25/13/6,2/373,9*. На 1 місці в складі кукурудза, на 2 – борошно з м'яса свійської птиці (невідомо якої, не вказано відсоток), на 3 – рис. Містить натуральні пребіотики (клітковину буряка, корінь цикорію), антиоксидант токоферол.

*білки/жири/зольність/калорійність Ккал на 100 р

Всі 4 корми відносяться до класу преміум, але за складом істотно розрізняються. В Brit і Клуб 4 Лапи на 1 місці м'ясні інгредієнти, більш високий % протеїнів (білків), що дозволяє віднести їх до класу преміум+. Корми Клуб 4 Лапи і JosiDog за рахунок високого вмісту рису дозволяють уникнути алергії у представників порід, які до неї схильні.

Здоров'я цуценяти залежить від правильного вибору корму

Щоб цуценя росло здоровим, активним, про нього треба дбати: стежити за самопочуттям, контролювати набір ваги, і, звичайно, правильно годувати. Організація натурального харчування цуценяти – дуже складне й відповідальне завдання, потрібно ретельно розраховувати норми продуктів, правильно їх обробляти. Якісні готові корми класу преміум допоможуть без зайвих клопотів витримати оптимальний баланс поживних речовин в раціоні малюка. Але перед першою покупкою корму обов'язково потрібно уважно вивчити склад. Його аналіз допоможе вибрати раціон, який забезпечить вашого вихованця всім необхідним для активного зростання і повноцінного розвитку.

60939

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: