fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 18:25 12 Тра 2020

Як працює міський транспорт у світі під час карантину?

"Рубрика" з’ясовує, як змінюються міста та їхнє життя через пандемію. Починаємо з артерій міста — громадського транспорту

Позначення в трамваї, які вказують на соціальну дистанцію. Ніцца, Франція / Reuters

На карантині сидить, фактично, весь світ — але всі роблять це по-різному. Десь людям лиш нещодавно дозволили виходити з дому, а десь — спокійно працюють навіть літні тераси ресторанів та барів.

Проте в жодному барі люди не перебувають в таких скупченнях, як в громадському транспорті — а повноцінне життя міста без нього просто неможливе. Розбираємось, як функціонує (і чи функціонує взагалі) громадський транспорт в різних країнах світу.

УКРАЇНА

громадський транспорт

Фото Freepik

Офіційно коронавірусний карантин почався в Україні 12 березня із закриттям шкіл та забороною масових зібрань від 200 осіб. Жодних обмежень для громадського транспорту початковий план не передбачав, та вже менше, ніж за тиждень, з 18 березня, Уряд видав додаткове розпорядження. Воно заборонило роботу метро в Києві, Дніпрі та Харкові. Крім того, з 18 березня в Україні не працює приміський, міжміський та міжобласний транспорт.

Міські перевезення також зазнали обмежень: передбачалося, що на міських маршрутах, одночасно всередині транспортного засобу можуть перебувати не більше 10 осіб. Досить передбачувано, ця норма не спрацювала — величезна кількість людей, що добирались на роботу в тому ж Києві забили увесь наземний громадський транспорт. Згодом, українські міста поступово обмежили рух транспорту взагалі — невелика кількість автобусів, тролейбусів та трамваїв виконує лише декілька рейсів та перевозить власників спецпропусків. 

Ситуація з громадським транспортом залишається незмінною з того часу. Заплановане Урядом послаблення карантину після 11 травня запуску транспортного сполучення не передбачає. Міністр інфраструктури Володимир Криклій також заявив, що чітких дат відновлення руху громадського транспорту наразі немає. Існують припущення, що рух метрополітену буде вводитись поетапно та з обмеженнями, проте як саме це буде організовано — так само невідомо. 

НІМЕЧЧИНА

громадський транспорт німеччина

Фото berlin.de

ФРН — це країна, у якій боротьба з коронавірусом проходить ледь не найуспішніше в Європі та світі. Країна має рекордно низьку смертність серед хворих на COVID-19, а медична інфраструктура має достатньо потужності, аби в критичні моменти прийняти хворих з Італії.

Незважаючи на те, що з 22 березня в Німеччині діяв жорсткий карантин, робота громадського транспорту не припинялась. Наприклад, у Берліні працюють майже всі лінії метро, міської електрички, трамвайні та автобусні маршрути. Через меншу кількість пасажирів частота рейсів зменшилась лише незначною мірою. З усіх обмежень, усі федеральні землі запровадили лише обов'язкове носіння захисних масок.

Крім того, щоб полегшити пересування людей з особистим транспортом та вантажні перевезення, федеральний уряд зняв заборону на проїзд в містах, який діяв щонеділі та у святкові дні. 

ІСПАНІЯ

громадський транспорт іспанія

Фото uitp.org

Одна з країн із найсуворішим карантином у Європі також не припиняла рух громадського транспорту навіть незважаючи на те, що 7 тижнів по всій країні людям було дозволено покидати домівки лише для виходу в найближчу аптеку чи супермаркет. Транспорт залишили для тих, хто не може працювати дистанційно та адаптували його під нові умови. Наприклад, в Мадриді транспортні маршрути, що проходять повз шпиталі та лікарні, були пріоритезовані, а для повернення працівників з нічних змін залишили відповідні автобусні маршрути. 

2 травня карантин в Іспанії послабили — людям дозволили виходити з дому та займатись спортом, дотримуючись дистанції. Очікується, що користування громадським транспортом також зростатиме, тому уряд країни ввів обов'язкове носіння захисних масок у транспорті. Крім того, уряд збирається роздати 6 млн масок громадянам — переважно це відбуватиметься на зупинках та інших транспортних локаціях. Ще 7 млн масок передадуть владі місцевого рівня для розподілу відповідно до локальних потреб.

ІТАЛІЯ

громадський транспорт карантин італія

Фото AFP

Перша країна Європи, що запровадила тотальний карантин діяла за схожою схемою: громадський транспорт залишався доступним для тих, хто був змушений ходити на роботу. Інший привід для користування транспортом — сімейні справи, які не можуть бути перенесені на інший час. Щоб скористатись транспортом, необхідно заповнити відповідний документ та носити його з собою під час подорожі. Неправдива інформація про себе чи причину подорожі загрожує штрафом в 206 євро чи ув'язненням до трьох місяців. 

Від 4 травня Італія починає поступовий вихід з карантину — люди можуть відвідувати парки та ресторани для отримання замовлень з собою. Роботодавці, що можуть забезпечити необхідне дистанціювання на робочому місці також можуть відкрити свої офіси — очікується, що на роботу вийде близько 4.5 млн працівників. Також за робочими справами, за станом здоров'я чи для повернення до місця постійного проживання, італійці можуть подорожувати між регіонами. Звісно ж, під час користування транспортом вони зобов'язані носити маски та дотримуватись дистанції.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

громадський транспорт карантин

Фото ВВС

Ще одна країна-лідер за кількістю випадків зараження COVID-19 у Європі не припиняла роботу громадського транспорту. Хоч Британська влада й закликає громадян залишатись вдома та подорожувати транспортом лише в разі критичної потреби, жорсткої системи контролю чи штрафів за порушення тут не передбачено. 

Загальні рекомендації — триматись від інших людей на відстані 2 метрів, мити руки та не торкатись поверхонь всередині автобусів та метрополітену. Після того, як кілька десятків випадків зафіксували серед водіїв Лондонських автобусів, пасажирам було заборонено заходити через передні двері та контактувати з водіями. Найцікавіше те, що носіння захисних масок у транспорті не є обов'язковим. Мер Лондона Садік Хан закликав уряд переглянути цю норму, і наприкінці квітня схожу думку висловив Борис Джонсон. Проте конкретної заборони на проїзд у транспорті без маски у Великій Британії наразі немає. 

США

метро нью-йорк

Фото Getty Images

Сполучені Штати наразі мають сумну першість за кількістю випадків COVID-19 у світі. Попри всю серйозність ситуації, робота громадського транспорту організована далеко не найкращим чином. Транспорт продовжує роботу в штатному режимі, забезпечуючи можливість робітникам критичної інфраструктури діставатись до роботи. Проте водії міських автобусів у Штатах виявились дуже слабко підготовленими до пандемії. В окремих містах водіям почали видавати захисні маски лише в середині квітня, коли майже сотня з них померла від COVID-19 по всій Америці.

Крім того, зменшення тарифів на проїзд дозволило безхатченкам користуватись автобусами в якості притулків, що ускладнило соціальне дистанціювання. Наразі водії в США залишаються нерівномірно захищеними, подекуди не маючи можливості вийти на лікарняну відпустку. Носіння масок для пасажирів так само не є обов'язковим в усій країні. 

КИТАЙ

китай транспорт

Фото sakalmediagroup.com

Стартова точка коронавірусу, Китай, вже з початку квітня зупинив дію карантину в провінції Хубей, епіцентрі пандемії. Ще 23 січня уряд Китаю ввів жорсткі обмеження в Ухані та провінції, в тому числі — повністю обмеживши рух громадського транспорту. Тут його використовували для доставки їжі та перевезення медпрацівників. В інших провінціях країни транспорт працював з обмеженнями.

Починаючи від 8-го квітня, карантин в Ухані офіційно закінчився, і громадський транспорт відновив свою роботу. По всій країні введено спеціальні заходи, щоб мінімізувати ризики зараження в транспорті. Всі робітники транспортної інфраструктури забезпечені масками та рукавичками, щодня вони проходять через замір температури. Всі пасажири зобов'язані носити маски в усіх видах транспорту. 

У більшості міст, автобуси та інший транспорт обробляється після кожного рейсу. Всередині може знаходитись лише половина від максимальної кількості пасажирів, а внутрішні камери фіксують виконання цієї норми. На підлозі транспортних засобів та станцій нанесені маркувальні лінії, що допомагають дотримуватись необхідної дистанції. На станціях метрополітену та залізниці спеціальні контрольні пункти вимірюють температуру пасажирів та відстежують їх пересування.

Крім того, щоб полегшити відстежування пасажирів в зоні ризику, у метро, автобусах та навіть таксі, пасажирів заохочують сканувати спеціальні QR-коди, за якими реєструється ім'я та контакти людини. У випадку можливого контакту з носієм коронавірусу, людей, що знаходились поряд, повідомляють, стежать за появою симптомів та тестують.

Незважаючи на послаблення карантину у більшості країн, коронавірус ще не подолано — повернення до звичайного життя займе час, і ми маємо бути обачними, щоб не спровокувати другу хвилю. Досвід інших країн допомагає зрозуміти, що навіть в часи пандемії громадський транспорт залишається критично важливим для життя будь-якого міста. А за правильної організації, його робота не шкодить, а допомагає у подоланні хвороби та підтримці економіки. 

9751

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: