fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 08:15 15 Лис 2021

Псевдопаркувальники у Києві: як боротися і як можна паркуватися безплатно?

А також що робити із закладами, які перетворюють муніципальні паркування на "тільки для відвідувачів"

English version here

У чому проблема?

З початком локдауну багатьом киянам довелося відмовитись від пересування громадським транспортом. Ціни на таксі миттєво зросли вдвічі, а пробки заполонили все місто. Навіть в обідню пору, коли столиця найменш завантажена транспортом, деякі вулиці стоять. 

Псевдопаркувальники у Києві: як боротися і як можна паркуватися безплатно?

Проте іншого виходу, ніж пересуватися власним транспортом, власникам автомобілів не залишається. Тут виникає інша проблема: де припаркувати свою машину? 

  • У центрі міста, де розташована більша частина офісів, орудують евакуатори, а на муніципальних паркуваннях — шахраї, що видають себе за паркувальників і незаконно збирають гроші з водіїв. Так, наприклад, якщо ви захочете припаркуватися біля Бессарабської площі, ви натрапите на людей, які вимагатимуть 40 гривень за годину паркування, не надавши чек. 
  • Ще одна проблема: муніципальні паркування нібито «орендують» ресторани та офіси, загороджуючи загальні паркомісця конусами та забороняючи паркуватися «не клієнтам» закладу. 

Що робити в таких випадках, як заплатити за паркування та де його знайти, читайте далі. 

Псевдопаркувальники у Києві: як боротися і як можна паркуватися безплатно?

Яке рішення?

По-перше, пам'ятайте: міських паркувальників скасували кілька років тому. Попросіть чек в особи, яка нібито управляє паркуванням, — якщо вам відмовляються його видавати, значить людина стоїть там незаконно. Ви маєте право викликати поліцію, але практика показує, що після того, як ви озвучуєте свої наміри вголос, лжепаркувальники йдуть. 

По-друге, перевірте, чи є паркування муніципальним. Мапа з муніципальними паркуваннями є на сайті Київтранспарксервісу.

Псевдопаркувальники у Києві: як боротися і як можна паркуватися безплатно?

Мапа розділена на зони: у фіолетовій (центр) година стоянки обійдеться вам у 35 гривень — найвища ціна за годину паркування, у зеленій — 25 гривень на годину. У незафарбованій частині міста паркування коштує 5 гривень на годину. 

Як це працює?

Власником муніципальних паркувань є «КП «Київтранспарксервіс». Це означає, що сплатити стоянку на муніципальному паркуванні можна двома способами: 

Карткою через мобільний додаток «Київ Цифровий» 

  1. Потрібно зайти в меню «Погодинне паркування», вказати номер автомобіля. Користувач може додати кілька номерів автомобілів у додаток. Тоді перед початком паркування потрібно вибрати необхідний з них у меню погодинного паркування.
  2. Паркування визначиться з геолокації або ж ви можете самостійно вибрати зі списку.  
  3. Натиснути «Почати паркування». Після цього додаток починає рахувати час, проведений на майданчику. 
  4. Щоб завершити паркування, потрібно натиснути «Завершити паркування».

Якщо паркування не завершено до 22:00, програма надішле нагадування про незавершену сесію.

Оплата за послуги паркування нараховується за першу годину, далі за кожні пів години. Списання коштів здійснюється автоматично, коли загальна сума за погодинне паркування сягає 100 гривень. Якщо сума менша, то оплата списується 1 числа наступного місяця. Користувач може додати гаманець Masterpass. Оплата за паркування списується автоматично з прив'язаної картки. Паркування можна сплатити карткою, Apple Pay або Google Pay.

Псевдопаркувальники у Києві: як боротися і як можна паркуватися безплатно?

Готівкою через паркомат EasyPay UA

Такі паркомати повинні бути біля кожного муніципального паркування. 

  1. Знайдіть у терміналі сервіс «Оплата послуг паркування, м. Київ», позначений іконкою із великою літерою «Р».
  2. Вкажіть номер авто.
  3. Знайдіть адресу паркування. Почніть вводити адресу — список, що випадає, покаже всі варіанти відповідно до вашого запиту вже з перших введених літер.
  4. Вкажіть заплановану тривалість паркування (після години паркування можна оплачувати за 30-хвилинні періоди, тобто за 1 годину 30 хвилин тощо).
  5. Внесіть суму в купюроприймач терміналу та натисніть «Оплатити».
  6. Роздрукуйте, сфотографуйте або надішліть на свій імейл квитанцію за оплату паркування (паркування вважається оплаченим з моменту отримання квитанції).

Псевдопаркувальники у Києві: як боротися і як можна паркуватися безплатно?

Кому не потрібно платити за паркування?

У деяких випадках муніципальні паркування бувають безплатними для всіх. Плата за паркування стягується лише у будні у період 8:00 — 22:00. У вихідні паркування на платних муніципальних стоянках Києва безплатне. Також платити за паркування не потрібно у День Незалежності, День Конституції, День Києва та День перемоги над нацизмом.

Також згідно з правилами благоустрою Києва безплатно можуть паркуватися: 

  • особи з інвалідністю; 
  • ветерани Великої Вітчизняної війни та інших локальних війн;
  • учасники бойових дій АТО/ООС;
  • члени сімей загиблих захисників України

Водночас учасникам бойових дій, щоб паркуватися у Києві безплатно, слід звернутись до «Київтранспарксервісу». Там їхнє авто занесуть у необхідні інформаційні бази. У такому разі прив'язка при визначенні права на безплатне паркування буде до транспортного засобу, а не до особи власника. Адже на момент приходу інспектора водія може не опинитися поблизу. Тож інспектор просто перевірить транспортний засіб у відповідній базі даних.

Ще більше корисних рішень

Що робити, якщо паркування «належить закладу»?

  1. Якщо паркування «викуплено» або «тільки для відвідувачів закладу», попросіть показати документи. 
  2. Швидше за все вам покажуть талон на муніципальне паркування. Але один талон діє лише на одне паркомісце, на одну конкретну машину, а значить у талоні має бути вказаний номер автомобіля. Якщо паркомісце порожнє, а номер автомобіля не вказано, вас не можуть не пустити на майданчик. 
  3. Пам'ятайте, що паркомісця не можуть бути обмежені конусами. Розташування будь-яких конусів, предметів на проїжджій частині заборонено. Це дозволено лише комунальним службам у разі ремонту доріг, прориву теплотрас.

І головне — пам'ятайте, що загрози таких паркувальників про те, що ваш автомобіль можуть подряпати або відбити дзеркало, а також їх запевнення, що вони особисто відповідають за ваш автомобіль, є абсолютно безпідставними. Якщо ви чуєте подібне на свою адресу, кажіть про те, що викличете поліцію, зверніть увагу на камери спостереження, спрямовані на ваш автомобіль або зніміть діалог із лжепаркувальником на камеру. Як правило, це спрацьовує. Але не забувайте при цьому оплатити муніципальне паркування, інакше є ризик отримати штраф у 20-кратному розмірі вартості години паркування. 

1
1771

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: