fbpx
Сьогодні
Політика 12:15 08 Чер 2021

Притулі потрібне соло. Чи може шоу-мен стати лідером "правих" в Україні та що буде з партією Рудик?

English version here

Шоу-мену Сергію Притулі так і не вдалося ужитися з лідеркою партії «Голос» Кірою Рудик і її оточенням: телеведучий вийшов з партії й, ходять чутки, що вже готує свій власний проєкт. Водночас партія проводжає його колючими зауваженнями й натяками на чварний характер. Поки що їх дороги розійшлися, проте не виключено, що вже на наступних парламентських виборах обидві сторони знову зійдуться в сутичці за електорат. 

Чому посварилися Притула і Кіра Рудик, що чекає на шоу-мена далі і які тепер шанси «Голосу» остаточно не затонути — читайте в матеріалі «Рубрики». 

притула покинув голос

Притула хотів повалення Рудик, але не вийшло

Після скандального усунення з політради партії в кінці січня цього року, Притула відразу ж демонстративно відсторонився від «Голосу» — проте офіційна заява про відхід з'явилася тільки зараз. 

Як розповідало «Рубриці» джерело, знайоме з ситуацією всередині партії, весь цей час екскандидат в мери Києва не залишав надій на своєрідний реванш і планував, що йому вдасться змістити Рудик з керівної посади через голосування. 

«В партії є незадоволені й Сергій, мабуть, розраховував, що йому вдасться зібрати навколо себе опозицію, а потім змістити Рудик на черговому з'їзді, але "революціонери" не змогли домовитися навіть про попередній план дій. Так що Притула волів голосно грюкнути дверима», — розповіло виданню джерело. 

Проблем з консолідацією всередині «Голосу» дійсно вистачає. І справа не тільки в різниці світоглядів: на прощання в партії недвозначно натякнули на авторитаризм Притули, тричі згадавши в тексті заяви про «ліберальні цінності». До того ж не секрет, що нинішнє керівництво партії вважає за краще тримати курс на дружбу з Офісом президента, в той час як Притула і його прихильники виступали за відхід в конфронтацію з владою. А на все це накладається інша одвічна проблема — гроші, а точніше їх відсутність.

Ходять чутки, що один з головних спонсорів «Голосу» і близький друг Вакарчука Томаш Фіала вже не горить бажанням виділяти гроші на проєкт, підшукуючи собі нових «конячок». Є ще гроші Джорджа Сороса, на якого досі орієнтується ціла група, а також «десант» з Української Галицької партії (УГП), яка делегувала своїх людей в партію перед парламентськими виборами-2019. До останніх належать чинні нардепи Роман Лозинський та Богдан Руцишин. 

В УГП є свої спонсори, які й фінансували виборчі кампанії кандидатів на мажоритарних округах у 2019-му році. Зокрема, кажуть, що одним з головних донорів політсили є мер Львова Андрій Садовий і «цукровий король» Західної України Володимир Матковський. І їх інтереси далеко не завжди збігаються з тим, чого хочуть «соросята».

сергій притула

Тепер Притула спробує співати соло

Як розповідали «Рубриці» люди, що перетиналися з шоу-меном на ТБ, він дійсно звик бачити себе лише першим номером — гра в команді на першого номера дається Притулі вкрай складно.

Тепер у нього з'явиться шанс самому стати «солістом». Багато політологів вважають, що Притула готує свій власний політичний проєкт і планує грати на полі «Європейської солідарності» і все того ж «Голосу». Логічно, враховуючи його патріотичний бекграунд і місце народження — набагато більш дивними виглядали чутки про те, що шоу-мен нібито планує балотуватися в мери Харкова на нових виборах в жовтні цього року, які довелося спростовувати самому Притулі. 

Які шанси телеведучого «злетіти» після розриву з «Голосом»? З одного боку, відхід з політсили, рейтинг якої загрожує скоро пробити підлогу, навряд чи може нашкодити популярності самого Притули. З іншого, розкрутка нового бренду на і без того перегрітому полі завжди пов'язана з великими ризиками.

«У нього є політичне майбутнє, тому що будь-хто, хто починає в цій сфері, повинен зберегти своє ім'я, а Притулі це вдалося — зокрема й цим виходом з «Голосу». Люди подорослішають і зрозуміють, що для впровадження змін все ж потрібен досвід за плечима. У Притули це все вже є — він побачив, як працює рейдерство в політичних партіях. Що не всі люди, які приходять туди, розуміють, що таке політика. І напевно зробить свої висновки», — сказав в коментарі «Рубриці» політолог з Івано-Франківська Ігор Ткач.

Якщо Притула дійсно хоче замахнутися на роль лідера «правих» в Україні, то тут йому доведеться схопитися з Петром Порошенком або ж задуматися про інтеграцію в «Європейську солідарність», але там йому першим номером точно не стати. 

«Створення власного проєкту це не завжди вдала ідея. Можна створити парламентську партію, яка буде боротися довгі роки, але так і не вирости. А є й зворотні приклади — той же "Фронт змін" у 2009-му році був примарним явищем, а потім самі знаєте, що з ними сталося. Така сама історія зі "Свободою" на початку 2000-х», — додав політолог Ткач.

«Важко пояснити внутрішні інтенції, які рухали його в політику. Якщо ці інтенції ще існують, і він дійсно хоче щось міняти, то думаю, він ще знайде можливість повернутися і заявити про себе. Якщо ж це було спробою поєднати свою популярність з політичним вектором і повторити успіх Зеленського, то думаю, що кілька розчарувань, які спіткали його одне за іншим, зможуть підірвати його мотивацію. Тоді на політичній арені ми його більше не побачимо», — вважає політолог Андрій Бодров.

Сутичка за «праву» нішу на Заході України обіцяє бути вельми жорсткою. «Слуга народу» теж не розгубила всіх симпатиків в тих краях, а крім того не слід забувати й про традиційну «Свободу», яка хоч давно і не потрапляє в парламент, але вперто тримає своє ядро виборців. 

кира рудик

«Голос» засохне. З однієї причини

Одна з ключових вимог внутрішньопартійної опозиції до Рудик — проведення з'їзду, на якому їй можуть висловити вотум недовіри. 

Оточення нового лідера «Голосу» намагається втихомирити незадоволених і обіцяє, що з'їзд обов'язково буде і вже досить скоро. 

«У нас планується з'їзд партії, він приблизно буде через місяць. З'їзд планується, всі про це знають, засідання фракції відбуваються в достатній кількості, рішення ухвалюються. У мене це фіксується», — заявив лідер фракції «Голос» Ярослав Железняк на початку червня. 

Водночас не зовсім зрозуміло, як партійне керівництво збирається розв'язувати дві головні проблеми — невиразність позиціювання і гостру нестачу грошей. Водночас партійні рейтинги продовжують летіти вниз — за останніми результатами, «Голос» вже не дотягує навіть до 3%. Дуже схоже на те, що в наступному скликанні представників цієї партії в парламенті вже не буде. А внутрішні суперечності будуть наростати до тих пір, поки не відбудеться розкол. 

«Я думаю, що ближче до наступних виборів вони почнуть розходитися: в наступні рік-півтора ми будемо спостерігати за тим, як вони розповзаються, оскільки кожен буде думати про своє політичне майбутнє і спробує застрибнути в інші проєкти», — вважає політолог Мар'ян Ощановський.

«"Голос" засохне, тому що вони існують, поки туди вливаються олігархічні гроші. А вони перестануть вливатися, коли партія перестане бути привабливою. Це вже потихеньку відбувається: зокрема через цей демарш, захоплення Кірою Рудик влади та небажання вирости з коротких штанів. Чим вони відрізняються від "Слуги народу"? Та нічим», — вважає експерт Ігор Ткач.

З'їзд «Голосу» в липні обіцяє стати дуже цікавим і багато в чому визначить, чи є у цієї політсили хоч якась воля до життя або це вже лише живий труп. Поки більше схоже на друге.

11382

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: