fbpx
Сьогодні
Корисності 13:52 03 Чер 2024

Прикмети, що притягують гроші: чому люди вірять у нитки на зап'ястках і червоні гаманці та що з цим робити 

“Рубрика” відповідає разом з досвідченими психологинями.

У чому проблема?

В умовах невпевненості та нестабільності люди шукають різні способи впорядкувати світ навколо себе. Прикмети, які передаються з покоління в покоління, надають відчуття контролю та певності. Особливо популярні серед них деякі об'єкти та дії, які за народними повірʼями здатні притягувати багатство та процвітання.

Щоб заманити гроші й успіх у своє життя, люди намагаються дотримуватися прикмет, вивчають фен-шуй, ходять на тренінги, проводять різні ритуали, купують різні предмети, які нібито мають притягнути достаток. Одним словом — витрачають на це багато сил, часу і… грошей.

Яке рішення?

"Рубрика" поговорила з психологинею та нейропсихологинею, щоб розібратися у шкоді віри в прикмети, користі в ній (так, часом це може приносити й користь), та виділила головні поради про те, як переконати людину, що вірить у прикмети, у зворотному.

Як це працює?

Що "люблять" гроші?

прикмети про гроші

Фото ілюстративне

Але спершу пройдемося основними "магічними переконаннями" щодо грошей, які поширені серед українців. Чи впізнаєте якісь із них?

  • Червоний гаманець — "магніт для грошей". Адепти "червоного гаманця" вважають, що червоний колір є символом добробуту, але самого кольору недостатньо — крім нього, має бути й відповідне наповнення. Так, купюри в гаманці нібито мають бути повернені до вас лицьовою стороною, а ще в гаманці завжди мають бути бодай якісь гроші.
  • Червона нитка. На гаманці "магічність" червоного не скінчилася. Є чимало переконань, пов'язаних із червоними нитками — їх кладуть у гаманці та навіть проводять ритуали. Наприклад, аби залучити багатство у свій дім, дехто купує червоний клубок — розплачуються за нього не купюрами, а монетами. Уже вдома нитки розмотують, а потім накручують на дерев'яну палицю. Зберігають таке "веретено" під ліжком.
  • Червона тека. Б'ємося об заклад, що до такого повороту ви не були готові. Дехто вірить, що якщо зберігати фінансові документи в червоній теці або закритому конверті — це вбереже від проблем з оплатою рахунків.
  • Гірський кришталь. Годі червоного. Дехто вірить, що якщо носити з собою камінчик гірського кришталю, він допоможе уникнути безглуздих витрат, а також збереже гроші від злодіїв та шахраїв. Камінці навіть "підзаряджають" за допомогою сонячного світла.
  • "Грошове дерево". З ним ви точно знайомі — таке дерево правильно називати Крассула (це з латини). Ця теплолюбна тропічна рослина символізує процвітання, й багато хто вірить, що вона здатна притягувати гроші до родини. 
  • Підмітання підлоги. З ним пов'язана одна з найпоширеніших народних прикмет про гроші. Вважається, що підмітати потрібно від вхідних дверей, щоб не вимітати з дому все нажите непосильною працею. Ще народні прикмети кажуть, що не можна підмітати ввечері: мовляв, гроші підуть, а разом з ними й щастя. Важлива й кількість віників вдома — народна мудрість каже не мати більше одного: мовляв, чим більше віників, тим більше багатство "розмітається по кутах". А той єдиний віник, що є у будинку, мусить обов'язково стояти в кутку ручкою вниз — це нібито приверне в будинок достаток. 
  • Свист. Про цю прикмету ви теж точно чули бодай раз — мовляв, не можна свистіти в приміщенні, адже тоді не буде грошей.

Ви ще не втомилися? Прикмет про гроші — безліч. Хтось каже, що позичати гроші не можна у вівторок, хтось — що віддавати борги слід лише вранці; хтось радить ховати срібну монету під поріг…

Якщо ви — раціональна людина, напевне, такі забобони викликають у вас хіба здивування чи роздратування. А що робити, якщо в них вірять, наприклад, ваші близькі? І чи треба щось робити?

Справа у шкоді

"Кожен обирає у що вірити. І тут важливо, яка саме це віра, тобто чи шкодить вона, чи навпаки є підтримкою у важкі часи", — говорить психологиня, докторка психологічних наук, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоровʼя "Ти як?" Наталія Коструба.

Є люди, які щиро вірять, що певні предмети чи ритуали оберігають їх від усього лихого і це їм дає відчуття впевненості. Якщо при цьому вони й самі дбають про свій добробут та безпеку (наприклад, уважно ставляться до своїх фінансів, правильно переходять дорогу, на сигнали тривоги рухаються в укриття і т.д.), така віра є конструктивною. Її функція — не більше ніж підвищити відчуття захищеності та власної безпеки, коментує експертка. У цьому випадку немає потреби переконувати, що прикмети та забобони не працюють.

Водночас якщо ви бачите, що така віра — наприклад, у червону нитку — шкодить щоденному добробуту людини, варто з нею поговорити та з'ясувати мотиви її поведінки.

Шкодити людині така віра може у випадку повної надії на магічні дії та амулети. Наприклад, якщо людина вважає так: "Нащо мені йти в укриття в тривогу, у мене ж є червона ниточка, вона мене вбереже". Такі думки й така віра є деструктивною, тобто породжує поведінку людини, яка ставить під загрозу її безпеку та добробут.

То що робити з вірою в прикмети?

прикмети про гроші

Фото ілюстративне

Віра в прикмети та символи, що серед іншого і притягують гроші, є частиною людської культури та психології. Тут важливо знайти здоровий баланс між цією вірою та реальними діями, спрямованими на досягнення фінансового добробуту, вважає нейропсихологиня Вікторія Яковенко. Збереження віри в прикмети може бути частиною особистих переконань та культурної ідентичності, але важливо також зосереджуватись на конкретних діях для досягнення цілей. Тим, у кого віра в прикмети стає нав'язливою, може бути потрібна допомога психолога для знаходження більш здорового способу взаємодії з цими переконаннями.

"Спілкування з рідними та близькими, які вірять у прикмети та магічні символи для залучення грошей, потребує такту, поваги та розуміння. Важливо підходити до таких розмов з відкритим серцем та розумом, щоб не образити почуття іншої людини та не підірвати ваші стосунки", — говорить Вікторія Яковенко.

Вам допоможуть:

  • Розуміння та повага

Насамперед важливо розуміти, що віра в прикмети часто має глибоке коріння, пов'язане з культурними традиціями, вихованням та особистим досвідом. Тому почніть з того, що постарайтеся зрозуміти, чому ваш близький вірить у ці прикмети. Вислухайте його думку без упередженості та покажіть повагу до його переконань.

  • Поступове обговорення

Якщо ви вважаєте важливим обговорити ефективність прикмет, підходьте до цього питання поступово. Почніть із загальних розмов про те, як різні люди вкладають різний зміст у символи та прикмети. Це може допомогти пом'якшити ґрунт для глибших дискусій.

  • Надання альтернатив

Замість того, щоб намагатися переконати в тому, що прикмети не діють, запропонуйте альтернативний погляд на те, як можна залучати удачу та процвітання в життя. Обговоріть важливість практичних дій, таких як фінансове планування, освіта, наполеглива праця та особистісне зростання.

  • Повага до особистого вибору

Пам'ятайте, кожен має право на власні переконання. Ваші спроби переконати можуть зустріти опір і викликати образу. Тому важливо підкреслити, що ваша мета не в тому, щоб забрати віру, а в тому, щоб запропонувати додаткову перспективу.

  • Підтримка

Висловлюйте свою підтримку незалежно від переконань. Покажіть, що ваш інтерес та турбота не залежать від того, чи вірить ваша близька людина у прикмети. Це допоможе зберегти міцні та здорові стосунки, навіть якщо ви не згодні в деяких питаннях.

Важливо пам'ятати, що саме переконання не завжди є метою. Іноді краще зосередитися на вмінні будувати відкритий діалог та підтримці одне одного.

198

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: