fbpx
Сьогодні
Рішення 12:32 06 Лис 2023

400 гривень, 400 благодійників і навчання 10 студентів: як працює проєкт ДоНація

Українці шукають нові й нові рішення, щоб підтримувати країну та одне одного. Знаходять їх і в освіті — так, завдяки спільноті та благодійній підписці вже цьогоріч в одному з провідних українських університетів десяток студентів отримали можливість безоплатно здобувати освіту. Про те, як працює проєкт, — у матеріалі “Рубрики”.

English version here

У чому проблема?

Якісна освіта дорого коштує. Не всі талановиті українці мають доступ до неї, а отже — і до розкриття свого потенціалу. Якщо освіта для студента безоплатна, це означає, що хтось віддає свої кошти для цього: держава або ж — благодійники. Для української вищої освіти характерні саме державні стипендії — бюджетна форма навчання, коли за освіту платить держава. А проте — це не єдине рішення. А надто — під час війни.

Яке рішення?

проєкт ДоНація

Колаж: УКУ

Підтримка освіти — шлях до формування української нації. Підтримка талановитої молоді — вклад у майбутнє України. Цікаве рішення, як кожен охочий може підтримати навчання української молоді, знайшли в Українському Католицькому Університеті (УКУ).

Там започаткували стипендійну програму, яка допомагає вмотивованим та потребуючим студентам здобувати якісну освіту безплатно або за значною знижкою. Проєкт ДоНація — це не просто збір коштів, а запрошення до солідарності з талановитими студентами, для яких навчання є непростим фінансовим викликом.

"Ми віримо, що наші випускники впливатимуть на своє оточення, нестимуть цінності УКУ у світ, служитимуть на благо України. Вони можуть бути тою елітою суспільства, яка створить найбільш позитивні зміни в країні. Але поки вони ще недостатньо самостійні фінансово, ми можемо їх підтримати й забезпечити всім нам таке майбутнє, про яке мріємо. Підтримуючи таких студентів сьогодні, ми з вами робимо не просто пожертви, а дещо більше — доНації", — кажуть в університеті.

Подібне рішення можуть запровадити й інші університети та навчальні програми, а "Рубрика" розповідає, як це працює.

Як це працює?

Кожна маленька доНація формує велику людину

проєкт ДоНація

Фото: УКУ

УКУ — приватний український університет, навчання тут платне, але щороку комісія університету опрацьовує сотні заявок від вступників та студентів на отримання стипендій. В результаті багато молоді отримує іменні стипендії від фундаторів, а саме — підприємців, громадських діячів, організацій та фондів з України та з-за кордону, які підтримують місію та цінності університету.

З початком повномасштабної війни потреба у фінансовій підтримці студентів зросла ще більше. Тому в університеті вирішили запустити ще один спосіб збору коштів — через щомісячну підписку.

Проєкт назвали ДоНація. По суті — це онлайн платформа, де кожен охочий може здійснити підписку на довільну суму, у такий спосіб долучившись до формування стипендій для студентів. Щомісячний донат може дорівнювати вартості одного дня навчання (приблизно 400 гривень), або ж бути будь-якою іншою комфортною для підписника сумою.

Стипендії, на які збирає проєкт — це не кошти, які студенти будуть отримувати на картку. Стипендія для студентів УКУ — це повна або часткова оплата їх навчання в університеті.

На отримання стипендії можуть претендувати студенти з високими рейтинговими балами, які беруть участь у волонтерських та благодійних проєктах, є суспільно активними та ініціативними. І безумовно ті, хто опинився у скрутному становищі, і хоче навчатись в УКУ. Рішення про рекомендацію на отримання стипендії ухвалює стипендійна комісія, яка працює для допомоги тим, хто звертається за підтримкою. З кожним студентом проводять співбесіду. Тож рекомендація до отримання стипендії дістається найкращим з найкращих.

"Ми прагнемо, щоб студенти УКУ були активними творцями позитивних змін довкола себе, чи то в малих, чи великих середовищах, в професійному чи приватному житті, в Україні чи за її межами. І як університет, робимо все можливе, щоб саме таке молоде покоління формувалося в наших стінах.

Наші студенти упродовж всього навчання в УКУ в той чи інший спосіб можуть реалізувати себе в служінні, як в університеті, так і за його межами. Кожне найменше волонтерство, участь у студентських чи інших соціальних ініціативах, проєктах — має значення, ми все беремо до уваги, а даючи стипендію — мотивуємо не зупинятися та вдосконалюватися", — говорить координаторка проєкту Олеся Копчак.

За словами пані Олесі, стипендія — це ще і про рівні можливості для кожного. Адже фінансові виклики не повинні стояти на заваді до отримання якісної освіти. І саме тому стипендійна підтримка є такою важливою. Така підтримка не лише допомагає тим хто в потребі, але і мотивує вчитися краще, працювати на благо суспільства, а також вчить бути жертовним.

А це точно працює?

проєкт ДоНація

10 перших стипендіатів проєкту ДоНація. Фото: УКУ

Проєкт ДоНація започаткували в жовтні 2022. За неповний рік в межах проєкту вдалося зібрали понад 1 260 000 грн, що дозволило повністю оплатити навчання на рік для 10 студентів.

4 вересня в Українському католицькому університеті відбулося урочисте вручення десяти стипендій, кошти на які пожертвували близько 400 благодійників. На врученні зустрілися стипендіати, благодійники та спільнота УКУ.

"Чому проєкт ДоНація та участь у ньому є такими важливими? Насамперед тому, що вона вже дає плід і працює, сьогодні 10 студентів отримають свої стипендії від проєкту і зможуть реалізувати свою мрію в УКУ. Це не лише внесок в життя цих молодих людей, але і в майбутнє України, принаймні на наступні 50 років, коли вони будуть активними й змінюватимуть наше суспільне життя. Це інвестиція, яка точно повернеться сторицею", — сказав на урочистому зібранні ректор УКУ Тарас Добко, який теж є учасником проєкту.

В університеті радіють тому, що в часі щоденних зборів на потреби країни, українці підтримують і одне одного в освіті. Благодійники проєкту ДоНація — люди різного віку та професій, серед них працівники університету, його випускники, батьки студентів. Також є й ті, хто не був частиною спільноти УКУ, але все одно став частинкою ДоНації. Суми підписок дуже різні, але більшість благодійників для пожертви обрали 400 гривень — це сума, яка приблизно покриває один день навчання в університеті для одного студента.

проєкт ДоНація

Анастасія Бура — одна зі стипендіаток проєкту ДоНація. Фото: УКУ

Одна зі стипендіаток проєкту ДоНація — Анастасія Бура, студентка 4-го курсу програми з права. Дівчина є активною учасницею команди УКУ, яка бере участь у світових імітаціях судових засіданнях. У 2023 представляла УКУ на змаганнях в Маастрихті (Нідерланди), бере участь в роботі Юридичної клініки університету, допомагаючи військовим, ВПО та постраждалим від фінансового шахрайства.

"Для мене пріоритетним напрямком для навчання було саме право, і мені неймовірно пощастило, що саме в рік мого вступу УКУ розпочав набір у Школу права. На той час мені було всього 15 років і мною вже два роки як опікувалася лише моя бабуся, тому, на жаль, моє бажання навчатися у Школі права УКУ не збігалося з моїми фінансовими можливостями, і я вже планувала подавати документи до державного університету. Уявіть мою радість і моє розгублення, коли через день я отримала дзвінок від приймальної комісії УКУ — мене повідомили, що я отримала стипендію тут на перший рік навчання.

Я дуже чітко памʼятаю, як тоді питала свою бабцю, а що ж буде наступного року. Її порада була дуже проста: робити те, до чого лежить серце. І тоді все буде гаразд. Врешті-решт, так і сталось. Я висловлюю вдячність від себе та своїх колег-стипендіатів проєкту ДоНація та всім благодійникам — ми отримали величезний кредит довіри, і ми його виправдаємо. Для нас проєкт ДоНації — це підтримка від спільноти для спільноти, і ми раді бути її частиною", — говорить Анастасія.

Ще більше корисних рішень!

Олеся Копчак

Керівниця проєкту Олеся Копчак. Фото: УКУ

"Підтримуючи молодь у їхньому навчанні, ми робимо великий вклад в розбудову української нації. Видатні українці, як-от історик Михайло Грушевський чи науковиця Катерина Ющенко, також колись були звичайними учнями, студентами", — зазначає керівниця проєкту Олеся Копчак.

В університеті дотримуються думки, що освіта — один з ключів до формування справжніх провідників суспільства. "Звісно, ними стануть не всі, проте наші випускники точно впливатимуть на своє оточення, нестимуть цінності УКУ у світ, служитимуть на благо України", — додає пані Олена.

Освітянка каже: кожна пожертва, кожен допис від амбасадорів, "вподобайка" в соціальних мережах, поширення інформації, підписка — все це зробило проєкт можливим. Попереду новий навчальний рік, а отже й нові потреби та виклики. Тепер проєкт ДоНація ставить за ціль до вересня 2024 року спільними зусиллями забезпечити стипендіями 15 студентів університету.

Випускники УКУ-2023

Випускники УКУ-2023. Фото: УКУ

Рубрика:
Кейси
1633

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: