fbpx
Сьогодні
Що відбувається 16:30 02 Лют 2021

Провал вакцинації в Україні: хто відповідальний і коли українці отримають доступ до вакцини

У всіх країнах Європи стартувала кампанія з імунізації населення від коронавірусу, і тільки Україна пасе задніх. Міністерство охорони здоров'я обіцяє почати вакцинацію вже в лютому, але заявлена кількість закуплених доз препарату покриє лише 1% населення. А коли чекати наступну партію — невідомо.

Чому Україна опинилася аутсайдером серед країн Європи в боротьбі з коронавірусом, і чи можна ще виправити ситуацію — читайте у матеріалі "Рубрики".

English version here

Фото un.org

Вакцина буде, але дуже мало

Глава МОЗ Максим Степанов бадьоро відзвітував перед українцями, що вакцинація населення вже не за горами, і почнеться з другої половини лютого поточного року. За словами міністра, Україна розраховує отримати 700 тис. доз Sinovac, ще 117 тис. доз вакцин Pfizer вже офіційно надійде до нас, орієнтовно 15 лютого, в рамках ініціативи COVAX. 

Правда, щодо китайського препарату є певні сумніви. Коли Міністерство разом з державним підприємством "Медичні закупівлі" відзвітували про укладення договору на поставку 1,9 млн доз вакцини Sinovac, даний препарат ще не завершив третій, останній етап досліджень. 

Це викликало хвилю критики з боку українців, і Степанову довелося пояснюватися. Глава МОЗ запевнив, що вакцина надійде в Україну через місяць після її реєстрації в одній з країн: США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Китаї, Ізраїлі, Індії, Мексиці, Бразилії чи ЄС. Ставка робилася саме на Бразилію, де Sinovac проходив третю фазу випробування. 

вакцинації в україні

Фото dw.com

Крім того, за договором з Україною ефективність китайської вакцини повинна становити не менше 70%. Якщо не будуть виконані ці умови, сплачені кошти будуть повернуті. І поки очікується реєстрація вакцини в Бразилії, проблема виникла з другим пунктом.

12 січня світові інформагентства повідомили, що вакцина Sinovac показала "загальну ефективність" 50,38% в ході останнього етапу тестування в Бразилії. Таким чином, виходить, що вона не може бути використана в Україні. А за день до цього, українська фармацевтична компанія "Лекхім" уклала контракт з китайським виробником вакцин Sinovac Biotech на поставку ще 5 млн доз вакцини від коронавірусу.

Однак глава Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, інфекціоніст Федір Лапій, називає спекуляцією дані, що публікуються в ЗМІ.

"У бразильському дослідженні враховувалися і дуже легкі форми захворювання, які не потребують медичної допомоги. Якщо їх відкинути і подивитися ефективність вакцини по легким випадкам, які потребують медичної допомоги, середнім і важким випадкам захворювання, то там ефективність 78%, а це можна порівняти з ефективністю британської AstraZeneka. А якщо брати тільки середні і важкі випадки, то там ефективність 100%. Але статистично достовірної ефективністю є саме 78%", пояснив інфекціоніст.

Лапій зазначає, що випробування вакцини показали вироблення антитіл і імунної відповіді організму, і радить дочекатися завершення третьої фази клінічних випробувань, яка покаже, від чого захищає ця імунна відповідь від інфікування або від важкого перебігу хвороби. Це саме те, що називається ефективністю вакцини.

Паралельно, протягом першого півріччя, починаючи з лютого, Україна зможе отримати від 2,2 до 3,7 млн ​​доз вакцини AstraZeneca / Oxford для наступних етапів кампанії. І це тільки в рамках механізму COVAX, повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко

Поки це все, на що можуть розраховувати українці. І не дуже обнадіюють слова українського президента Володимира Зеленського, який в останньому інтерв'ю програмі Axios на американському каналі HBO визнав, що Україна не перебуває в пріоритетному списку країн на першочергове отримання вакцини від COVID-19

"Це дуже неприємно – відчувати, що ти стоїш з простягнутою рукою", – додав Зеленський. 

зеленський

Процес вакцинації не налагоджено

Разом з відсутністю вакцин, в діяльності МОЗ по боротьбі з коронавірусом простежується ще один пробіл відсутність логістики по доставці, розподілу і позначенню пунктів вакцинації.

Народна депутатка від фракції "Голос" і членкиня комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Ольга Стефанишина зазначає, що в регіонах немає розуміння, як у них буде проходити кампанія з імунізації населення, де і хто буде вакцинувати місцевих жителів.

"У плані дорожньої карти, яку опублікував МОЗ, є тільки загальні фрази без конкретики. І я знаю, що в регіонах ніхто нічого не розуміє, як це все буде відбуватися: де саме будуть пункти вакцинації, чи витримають наші потужності. Тому що у всіх країнах світу будують додаткові пункти вакцинації, зводять цілі павільйони, або проводять щеплення в соборах, на стадіонах, на стоянках. А у нас з цим нічого не ясно. Плюс, чи вистачить у нас лікарів, які крім лікування ковіду, повинні ще й вакцинувати. Тобто, тут також потрібно залучати додаткові можливості і тренувати персонал", пояснює народна депутатка.

вакцинації в україні

За провал вакцинації відповідає МОЗ, але не лише

Звичайно, відомство, яке стоїть на сторожі захисту здоров'я людей, повинно було подбати про доступ українців до вакцини від коронавірусу. І в деяких моментах Міністерство досягло успіху, вважає Федір Лапій.

"Вакцинація складається з двох складових: перше це підготовка, друга наявність вакцини. З точки зору підготовки, Україна вдало проходить цей етап. Ми визначили пріоритетні групи вакцинації, ми підготували кількість осіб, які повинні бути щеплені, створена дорожня карта, план вакцинації", каже інфекціоніст.

Але повноцінно система не запрацює, якщо будуть відсутні вакцини. І саме глава МОЗ взяв на себе відповідальність за доступність препарату в Україні, тому й питати варто з нього, вважає Лапій.

Однак, як відомо, МОЗ безпосередньо не займається закупівлею вакцин, це клопіт державного підприємства "Медичні закупівлі". Але недавній скандал між Максимом Степановим і директором ДП Арсеном Жумаділовим показав, що Міністерство все ж може впливати на цю процедуру.

"Якщо говорити про закупівлю вакцини, то ситуація така, що всі країни, які сьогодні вже вакцинують своє населення, вели переговори щодо закупівлі вакцини ще влітку, а то й раніше. МОЗ ж офіційно доручив переговори щодо закупівлі вакцини 10 грудня. І тепер ми бронюємо препарати в останню чергу. Це, по-перше, каже Ольга Стефанишина. По-друге, відбулася ситуація з ДП "Медичні закупівлі", коли, доручивши їм проводити ці переговори 10 грудня, вже 20 грудня керівник цього ДП заявив про тиск з боку МОЗ, який полягав в тому, що їм в ручному режимі порекомендували конкретну компанію, у якій треба купувати. За фактом їм заблокували інші переговори, і ми змогли замовити тільки одну вакцину через українську компанію".

Сповільнило процес закупівлі вакцин і українське законодавство, згідно з яким Україна не може виділити гроші на ще не існуючий препарат. Крім того, в нашій країні не може бути зареєстровані ліки або вакцина, які не пройшли третій етап клінічних випробувань.

Ситуацію зараз в швидкому порядку змінює Верховна Рада, яка днями проголосувала за законопроект №4613 "Про внесення змін до Закону України" Про лікарські засоби "щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов'язання". Ці зміни дозволять створити механізми для екстреної реєстрації медпрепаратів.

Такий механізм діє в країнах Європи і в США, завдяки якому і були зареєстровані вакцини Pfizer і Moderna. Тільки чому українська влада не вносила зміни раніше, що могло б допомогти Україні швидше отримати препарат, незрозуміло.

вакцинації в україні

Що може покращити ситуацію

Народна депутатка Ольга Стефанишина вважає, що в першу чергу варто почати з чіткого плану і графіків поставки вакцин. Разом з цим продумати чітку логістику від великих міст України до невеликих селищ, підготувати систему і залучити додаткові ресурси і кошти. 

"По-друге, потрібно нормально налагодити процес закупівлі вакцин. Наприклад, через ініціативу COVAX можна не тільки гуманітарну допомогу отримати, але і закуповувати вакцини. У їх портфелі є 8 вакцин від різних виробників. Деякі з них вже зареєстровані і активно використовуються, інші ж проходять останні етапи клінічних досліджень, – каже нардепка. – Потрібно припинити грати в корупцію, тиснути на закупівельників і купити вакцини". 

Ось тільки з наявністю препарату у виробників проблема. Як каже Лапій, зараз у світі спостерігається дефіцит вакцин. Навіть Pfizer попередила своїх замовників, що вона не зможе задовольнити їх потребу у відповідності з договорами. Але шанси в України все ж залишаються: 

"Pfizer збирається збільшувати потужності до 2 млрд доз на рік в 2021 році. Разом з тим, протягом цього року буде з'являтися більше пропозицій, і ціна на них буде знижуватися. Зараз ми просто чекаємо на диво", – каже Лапій. 

Проблема з укладанням контрактів і поставкою вакцин привела до того, що поки провідні країни світу розраховують повністю вакцинувати своє населення до кінця поточного року, то згідно з нашою дорожньою картою вакцинації, в Україні планують до кінця 2022 року прищепити тільки 50% населення. За запевненнями медиків, цієї кількості недостатньо для формування колективного імунітету. У Кабміні, у п'ятницю, 29 січня, навіть затвердили календарний план вакцинації населення проти COVID-19 у 2021 році. Згідно з ним, за лютий, березень і квітень безкоштовні щеплення отримають 367 тисяч людей – військові ООС і медики, що працюють з інфікованими коронавірусом.

Календар безкоштовної вакцинації

Правда, в той же день Степанов під час онлайн-дискусії "Збільшення допомоги ЄС країнам Східного партнерства в боротьбі з COVID-19" визнав, що Україна може не отримати вчасно потрібну кількість вакцин.

"Попит на вакцину на світовому ринку зараз величезний, а виробничі можливості вкрай обмежені. Нинішня ситуація на ринку вакцин свідчить, що ми, ймовірно, не зможемо отримати необхідну кількість сертифікованих ЄС препаратів у ті терміни, які нам необхідні. Компанії-виробники не дуже охоче йдуть назустріч ні в ціні, ні в пропозиціях на перше півріччя 2021 року", сказав глава МОЗ.

Виходить, що затверджений план може бути зміщений на невизначений час. А ось чи стартує масова імунізація населення вже в лютому, українці дізнаються вже найближчим часом.

Авторка: Лана Устимова

1071

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: