fbpx
Сьогодні
Корисності 14:53 21 Бер 2020

Засоби захисту від вірусу власноруч: зібрали рецепти

Фото unsplash.com

Щоб нагадати вам про засоби, завдяки яким ризик підхопити вірус хоч і не зникає, але істотно знижується, а ще зекономити ваші кошти та час на квест аптеками міста, "Рубрика" зібрала декілька корисних інструкцій та рецептів.

антисептик мити руки

1. Антисептики

Щоб мінімізувати шанси зараження коронавірусом, ВООЗ радить частіше та ретельніше мити руки з милом. Однак нерідко трапляється, що доступу до рятівних води й мила ми не маємо, особливо одразу після користування громадським транспортом або ж перебування у приміщеннях, де ручки дверей торкалися не лише ви. У таких випадках на допомогу поспішають антисептики. Не важко здогадатися, що останнім часом цей товар став дуже популярним, а отже знайти його в аптеці чи магазині зараз не так легко. А що як зробити антисептик власноруч? "Рубрика" з'ясувала, що не лише алхімікам під силу приготувати антисептичний засіб у домашніх умовах. Ділимось рецептом.

📌 Спосіб перший:

Щоб отримати 1 літр антисептичного засобу змішайте:

  • 833 мл етилового спирту
  • 42 мл перекису водню
  • 15 мл гліцерину
  • додайте дистильованої або кип'яченої води

📌 Спосіб другий:

Змішайте 2 частини 99% ізопропілового спирту з 1 частиною гелю алое. Туди ж можна додати й ефірну олію з антимікробною дією. Наприклад олію шавлії, чайного дерева, м'яти, лаванди, евкаліпту або орегано. На додачу до знезаражувальної дії отримаєте приємний аромат.

Розлийте у невеликі ємності та носіть із собою для регулярного користування. Нагадуємо, що дезінфікуючими засобами також слід обробляти свої ключі та телефон.

Засоби захисту від вірусу власноруч

2. Медична маска 

Окрім антисептичних засобів, ще одним дефіцитним товаром в українських аптеках стала медична маска. Як ви вже здогадалися, "Рубрика" пропонує DIY-інструкцію з виготовлення масок. Таку хендмейд маску можна прати та використовувати повторно, на відміну від аптечних, термін використання яких становить лише дві години.

Засоби захисту від вірусу власноруч

Як зробити

📌 Спосіб перший:

  1. Візьміть відрізок марлі 90х60 см та шматок вати 15х15 см, товщиною 1 см
  2. Вату загорніть у марлю так, щоб утворилося 3 шари, а нижній та верхній краї підгорніть
  3. Зробіть дві пари зав'язок, підрізавши марлю по краях
  4. Готово! Ви молодець 🙂

📌 Спосіб другий:

  1. Візьміть квадратний відрізок бавовни чи льону (розмір підберіть такий, щоб маска щільно охопила ваше обличчя та закрила підборіддя і ніс) та два шматки резинки
  2. Тканину складіть вдвічі і зберіть "гармошкою"
  3. Краї зігніть і прошийте. Можна просто вручну голкою та ниткою
  4. Пришийте резинку

Засоби захисту від вірусу власноруч

3. Рукавички

Не слід забувати, що вірус розповсюджується не лише повітряно-крапельним шляхом, а ще й контактно-побутовим. Тож тут у нагоді стають рукавички. Вчити робити їх власноруч ми не будемо (та й самі не вміємо). Якщо ви не маєте можливості купити одноразові рукавички — носіть будь-які: для спорту, будівельні, зимові. Так, оті зі сніжинками, що подарувала бабуся теж підійдуть. Знаходячись не вдома, робіть усе у рукавичках, вдома поперіть та попрасуйте їх. І вкотре нагадаємо — не торкайтеся руками обличчя!

Засоби захисту від вірусу власноруч

4. Засоби для прибирання

Захищати слід не лише себе, а і свою оселю. Регулярне провітрювання кімнат та вологе прибирання допоможуть із цим впоратися. Поверхні столів, ручки дверей та шухлядок, поручні сходів, вентилі кранів — усе це ділянки, яких ми торкаємося найчастіше, а отже слід подбати про їх чистоту. Якщо ви не фанат побутової хімії з магазинів, або не хочете використовувати їх так часто, ось декілька засобів, які мають достатньо сильні дезінфікуючі властивості, щоб впоратися з коронавірусом. 

  1. Мило + вода. Так, мило здатне впоратися з вірусними частинками не лише на ваших руках, а й на інших повернях, а далі ви просто змиєте це водою.
  2. Пероксид гідрогену aka перекис водню також впорається із завданням. Розщеплюється на воду та кисень. Краще не застосовувати на тканинах, щоб не пошкодити їх колір.
  3. Алкоголь. Алкогольні продукти із вмістом алкоголю якнайменш 70% допоможуть із дезінфекцією вашої домівки. 

А от звичайна горілка чи дистильований оцет у боротьбі з коронавірусом не впораються.

Зготуйте антисептика на всю родину та не панікуйте через порожні полиці в аптеках. Бережіть себе та близьких, дотримуйтеся порад ВООЗ, не втрачайте здорового глузду та за можливості залишайтесь вдома.

Фото unsplash.com

Важливі статті:

Медреформа і коронавірус: чи готова українська лікарня? Репортаж із Бердянська

Без поцілунків та онлайн: як коронавірус змінює традиційні релігійні ритуали

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Коронавірус і собачки-котики. У чому небезпека і як захистити?

57978

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: