fbpx
Сьогодні
Що відбувається 15:57 15 Чер 2020

Героїзація ветеранів війни з Росією і вагони для "Укрзалізниці": як Кабмін Шмигаля пропонує жити українцям

Фото Reuters

Кабінет міністрів Дениса Шмигаль підготував другу програму роботи уряду. На відміну від попереднього документа, який в парламенті називали "рефератом на 8 сторінок", план глибокий і об'ємний.

У документі згадують про коронавірус, економічну кризу, агресію Росії і майбутнє України в ЄС. До чого це і як українці будуть жити в найближчим часом — в матеріалі "Рубрики".

У чому суть

Попередня програма була подана ще на початку квітня і викликала бурхливу реакцію у всіх фракцій парламенту, у тому числі і "Слуги народу". Головна претензія — документ займав всього 9 сторінок. Без будь-якої конкретики і реальних механізмів.

У кулуарах цим планом іронічно дали назву "шкільний реферат". Як підсумок — Верховна Рада публічно вилаяла уряд, а програму з тріском провалила.

Саме тому Кабміну Дениса Шмигаля похапцем довелося складати новий документ, який був поданий на розгляд нардепам сьогодні, 15 червня. На відміну від попереднього плану, кількість сторінок з 9 виросла до 85. Голосувати за нього в Раді мають намір на цьому тижні. Поки, правда, жодна партія публічно не заявила про підтримку документа.

уряд шмигаляФото Getty Images

Розберемо основні тези з документа. У вступі розписано, які загрози на даному етапі наздогнали Україну. Глобально їх поділили на 3 пункти:

  • агресія Росії
  • Пандемія COVID-19. Уряд визнає, що тотальний карантин обрушить економіку, тому пропонує зробити його адаптивним
  • Економічна криза. ВВП може впасти н 4-8% за підсумками 2020 року

Наступний розділ — короткострокові пріоритети діяльності уряду.

По-перше, протиепідеміологічна робота. У документі є кілька загальних тез, які зводяться до інформування населення, необхідності забезпечити медичні заклади всім необхідним і так далі.

По-друге, перегляд держбюджету на 2020 рік. Надання кредитів малому, середньому бізнесу, який постраждав від карантину. Створення держпрограми для боротьби з наслідками коронавірусу на найближчі 2 роки. Підтримка вітчизняного виробника, залучення в економіку заробітчан, які повернулися в Україну.

По-третє, соціальна політика. Щорічна індексація пенсій, спрощення надання тимчасової допомоги безробітним, підвищення зарплати лікарям, підготовка навчальних закладів до наступного року і організація дистанційного навчання.

Довгострокові плани уряду більш об'ємні. Усе починається з євроінтеграції і йде до її подальшого посилення як з НАТО, так і з ЄС. У документі вказані різні її аспекти — економічні, соціальні, політичні. При цьому в плані знову ж переважно загальні формулювання. Наприклад, "посилення демократичного громадського контролю", "поліпшення системи кібербезпеки" і так далі.

Блок цифрової трансформації — цифровізації всіх основних сфер життя людей, переклад найпопулярніших послуг в електронний формат, розвиток публічних реєстрів, розвиток способів електронної ідентифікації.

У профільному міністерстві обіцяють мінімум 200 держпослуг в режимі онлайн, 60% українців переходять в режим електронних-послуг, а 90% користувачів задоволені їх якістю. Кількість послуг в ЦНАП має зрости на 35%, а кількість самих центрів на третину.

Окрему увагу також приділено розширенню інтернет-покриття по всій країні, а 6 млн українців повинні пройти курси цифрової грамотності. Ще одна мета — 10% ВВП України формує IT-галузь.

Питання інтеграції тимчасово окупованих територій. Спрощення схеми отримання адмінпослуг для тих українців, які живуть в окупації. Мінімум 1500 сімей переселенців повинні отримати житло, відновлення статусу резидента для тих, хто проживає на окупованій території Криму.

Для жителів ОРДЛО в уряді обіцяють більше товарів першої необхідності, кращі умови перетину кордону і не менше двох гуманітарок в місяць. Також у відомстві пообіцяли створити юридичні основи для виплати компенсацій тим українцям, у яких постраждало житло в результаті війни з Росією. Окремо буде створено реєстр порушень прав людей з боку РФ.

У міністерстві економіки пообіцяли нові робочі місця (без зазначення їх кількості), більше кредитів для малого / середнього бізнесу, збільшення позицій України в Індексі глобальної конкурентоспроможності. Входження країни у топ-30 Doing Business "реєстрація підприємств і нерухомості" (зараз ми на 61). Також у Кабміні анонсували зростання на 5% обсягів експорту, в тому числі збільшення числа товарів з ЄС.

Окремо пообіцяли перехід до технологічної економіки. Для пересічних українців-зменшення безробіття, збільшення реальної зарплати.

У продовольчій політиці — більше фермерів, у тому числі і сімейних. Збільшення інвестицій в агросферу, захист вітчизняного виробника від іноземних конкурентів, зменшення числа отруєнь неякісними продуктами до 30 на 1 млн населення.

Оборона — поставка у збройні частини нових видів зброї, збільшення кількості оборонних підприємств, які виходять на чистий прибуток. Розробка стратегії воєнної безпеки України, відпрацювання плану оборони країни і інтеграція системи оборони за стандартами НАТО.

Також пропонується підготувати законопроекти, які переведуть сили оборони на професійну основу. Окрему увагу приділятимуть матеріальному забезпеченню армії, а також поліпшенню якості освіти для військових. У всіх аспектах армійської служби в документі обіцяють посилатися на стандарти Альянсу.

Ще одна важлива норма — розподіл повноважень між Головнокомандувачем і начальником Генштабу.

Робота з ветеранами — реабілітацію повинні пройти близько 70 тисяч осіб. Героїзація ветеранів у суспільстві, а саме інтеграція їх в освітній культурний процес. Закінчення будівництва Національного військового меморіального кладовища. Створення єдиного реєстру E-ветеран, а також отримання послуг з соціальної та професійної адаптації для близько 20 тисяч осіб.

Правоохоронці — забезпечення кожної громади офіцером поліції, а також зменшення часу реакції на виклик. Крім того, у програмі обіцяють поліпшити роботу правоохоронних органів, мінімізувати можливі втрати цивільних при злочинах і так далі.

Інфраструктура — реформа "Укрзалізниці". У профільному міністерстві обіцяють конкуренцію при доступі на залізницю. Також компанію-монополіста чекає оновлення складу: 205 електровозів, 40 тепловозів, 500 пасажирських вагонів, 10 швидкісних електропоїздів. У сфері авіаперевезень анонсують збільшення пасажиропотоку між регіональними аеропортами, а також поліпшення аеропортів до стандартів Міжнародної організації цивільної авіації.

Увагу приділять і автомобільним дорогам — стандартні фрази про збільшення будівництва доріг. При цьому доданий пункт, де обіцяють збільшити термін придатності доріг до планового ремонту на 5 років. Також анонсували зменшення кількості зношених трамваїв, тролейбусів і міського транспорту з 82 до 70%. Зменшиться смертність на дорогах за участю комерційного транспорту на 50% до 2024 року. Відділень поштового зв'язку за рік стане в 3 рази більше.

Регіональне будівництво — щорічне зниження кількості регіонів, де ВВП на душу населення менше 75% з середнього показника. У 2020 році — 400 проектів в рамках програми "Велике будівництво". 95% територій займають самостійні громади.

Медицина — у Кабміні обіцяють забезпечити для українців гарантований перелік базових медпослуг, а також перевести меддокументації в онлайн-режим. Окрему увагу приділять системі протиепідеміологічної захисту, її думають відновити. В цілому МОЗ обіцяє зменшити смертність і поліпшити якість послуг на всіх рівнях. У програмі "Доступні ліки" збільшать кількість медикаментів.

Освіта — в дошкільному охопити більше дітей від 3 до 5 років. Нова українська школа — ухил зроблять не тільки на учнів, а й на викладачів. У Міносвіти обіцяють як нові види інтернатури, так і збільшення зарплати. Також зазначено, що в міністерстві спробують наблизити рівень навчання у сільських і міських школах. Окрему увагу приділять і інклюзії.

Професійну освіту обіцяють не забути, а навпаки, збільшити число тих, хто надійшов туди за контрактом. У вищій освіті наполягають на посиленні наглядових рад при університетах, щоб ті не забували про фінансовий моніторинг закладів. У науці хочуть збільшити число українських фахівців, які беруть участь у міжнародних конкурсах і дослідженнях. Також планують виділити більше грошей на грантові дослідження вчених.

Екологія — прийняття плану по захисту навколишнього середовища 2025-2030, а також другого внеску в Паризькі угоди. Скорочення викидів парникових газів, збільшення проектів зелених інвестицій, створення системи управління хімічними речовинами, зменшення шкідливих викидів у річки та водойми. Також відзначено, що на рівні Кабміну створять базу даних, де буде точно відомо, як і скільки шкідливих речовин виробляють українські підприємства.

Соціальна політика — до 11 тисяч соціальних працівників і створення умов для підняття прожиткового мінімуму, а також 800 об'єднаних громад, де надаються соціальні послуги. Також окремо зазначено, що Мінсоцполітики буде перераховувати 11 млн пенсій, а також зробить так, щоб 12% ВВП йшло на виплати пенсій. При цьому має зрости кількість людей, які отримують пенсію не менше 40% зарплати.

Міжнародна політика — посилення тиску на Росію через анексію і агресію на Донбасі, а також дружба з ЄС, США і Канадою (і групою семи). Також залучення іноземних партнерів для відновлення інфраструктури, яку зруйнувала РФ. Просування зони вільної торгівлі з Канадою, підготовка до підписання такої ж угоди з Британією, а також залучення кредитів з Японії.

Окрему увагу приділено врегулюванню проблемних питань з Угорщиною і Польщею, а також завершенню демаркації кордонів з Польщею і Білоруссю. Відносно українців за кордоном, то тут в МЗС обіцяють удосконалити допомогу і зробити її цілодобовою. Окремо анонсують збільшення кількості посольств по всьому світу, а також введення електронного консульського обліку.

уряд шмигаля

Фото Getty Images

Чому ця програма важлива 

Програма дій — рятувальний круг для будь-якого уряду. Після початку своєї роботи Кабмін готує документ, який в ідеалі детально і об'ємно прописує план роботи країни на найближчий рік.

Далі він подається на розгляд Верховної Ради України, яка і повинна за нього проголосувати. У разі успіху у Кабінету міністрів з'являється річний імунітет для виконання того самого плану.

Парламент ніяк не може відправити у відставку уряд, а прем'єр-міністр за фактом зберігає за собою можливість працювати без страху бути звільненим. У нинішніх реаліях це дуже цінно.

Важливо це і для української економіки, відповідно, для добробуту кожного жителя країни. Адже по суті в документі повинно бути вказано — як саме країна буде розвиватися у найближчий рік. Які сфери економіки в пріоритеті, на що ставлять акцент, а де доведеться затягнути паски.

44174

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: