fbpx
Сьогодні
Святкове 09:00 06 Січ 2020

Про що президенти України говорять у своїх привітаннях з Різдвом

Від карколомних подій до євангельських заповідей та казкового настрою — і саме в такій послідовності!

Президент України Володимир Зеленський привітав українців з Новим 2020-им роком і своєю промовою здійняв справжню бурю в медійному просторі. З нагоди 7 січня "Рубрика" згадала різдвяні промови президентів України та наголосила на основних повідомленнях, які транслювались нам у цей святковий день. 

Різдво тихе і добре свято, яке відзначають у родинному колі. Це найбільш загальний меседж, який у цей святковий день несли нашому народу президенти України різних років. Петро Порошенко, наприклад, усі привітання записував разом із родиною, Віктор Янукович навпаки уникав цього і робив ставку на офіціоз, Віктор Ющенко запам'ятався своєю красномовністю. 

Леонід Кравчук: "Саме народ України змінив хід історії"

Важко зараз знайти промови першого президента незалежної України Леоніда Кравчука, особливо з нагоди Різдва. Але 1991 рік був настільки знаковим для України, що без нього нам тут не обійтися, тож ми вирішили поглянути на новорічне привітання Кравчука.  

"Новий рік сімейне свято, де збираються всі в родинному колі та гортають сторінки історії", з відсилкою на епохальність року каже Кравчук. Хто ж так не робить у новорічну ніч? Гортати сторінки історії найкращий спосіб зустріти новий рік, тим паче, якщо ви у 1991.

"Саме народ України, проголосувавши 9 грудня 1991 року за незалежність, змінив хід історії й у цьому його головна заслуга перед людством наприкінці 20 століття. Але в нас не може бути й тіні ейфорії, адже незалежність та свобода не існують довго, якщо не підкріплені економікою та злагодою" гарно сказано, Леоніде Макаровичу. Слова поза часом. 

Леонід Кучма: "Учення Христа єднало український народ, ведучи крізь морок бездержавності"

У 2004 році другий президент України Леонід Кучма, завершуючи другу каденцію, наголошував на тому, що Різдво це християнська цінність, навколо якої гуртуються українці. 

"Щоразу цей знаменний день, що символізує оновлення світу та всього роду людського, повертає нас до безсмертних євангельських заповідей, спонукає до терпимості, чистоти наших помислів та любові до ближнього. Упродовж століть учення Христа єднало український народ, ведучи крізь морок бездержавності. Воно було й залишається потужним рушієм духовного піднесення нації", говориться у привітанні Кучми. 

Кучма відзначає, що "у третє тисячоліття Україна увійшла суверенною, демократичною державою, у якій свобода совісті стала одним з найважливіших суспільних надбань. Піднімаються з руїн та будуються храми, відроджується християнська мораль, держава плекає міжнаціональну та міжконфесійну злагоду". 

Від карколомних подій, економіки і злагоди до безсмертних євангельських заповідей, як виявилося, одна зміна президента.

Віктор Ющенко: "Різдво це тепла казка дитинства"

ющенко різдво

Третій президент України Віктор Ющенко часто вражав красномовністю промов, у них зазвичай було багато символів та метафоричних висловів, які робили слова президента подібними до слів різдвяної казки. Важко було обрати з-поміж усіх різдвяних промов якусь одну (як взагалі можна зробити вибір між Богданом-Ігорем Антоничем і народженням Бога на великих зимових просторах?), тому пропонуємо вам кращі цитати з них, аби ви насолодились ними.

"Я згадую Різдво мого рідного дому. Тепла казка дитинства. Десь на великих зимових просторах народжувався Бог. Про нього знали батько і мама. А в дитячій душі народжувався великий світ – і свята, і таїнства, і родинної любові. Як добре знати, що живемо однією спільною вірою. Дай нам боже твого благодатного тепла" (2010 рік).

"На срібних Різдвяних санях Божа Матір оберігає наше немовля. Так це бачив геніальний поет Богдан-Ігор Антонич. Його століття ми святкуємо цього року. На веселих, Різдвяних, зимових санях – український дух, український господар. Так це бачила геніальна художниця Марія Приймаченко. Цього року її століття. Століття за століттям, з прадавнього віку і на віки вперед живе і житиме на цій землі наша душа, наш геній, наша віра у Боже благословення бути господарем для доброї долі", наголосив Ющенко і побажав усім доброї долі (2009).

"Жодна лукава сила, я певен, вже не сховає від нас Різдвяний місяць. Якщо ми віримо, що на цій землі живе великий і люблячий народ, то, безперечно, зуміємо розчистити своє небо, свій шлях, свою долю для доброго життя" (2008).

Здається, приз за найбільшу поетичність різдвяних промов серед наших гарантів дістається саме Віктору Андрійовичу.

Янукович: "Дорогие мои соотечественники…"

У 2010 році четвертий президент України, засуджений наразі за державну зраду, Віктор Янукович вітав українців російською мовою одразу з Новим роком та Різдвом (щоб двічі не вставати). 

"Дорогие мои соотечественники… В новом году будут расти здоровыми наши дети. Согласие, мир и благосостояние снова воцарятся в нашем государстве", – сказав тоді Янукович. 

Різдво у 2012 році Віктор Янукович святкував у Свято-Успенській Почаївській лаврі на Тернопільщині (МП), та привітав лише православних. Тоді греко-католики та католики обурилися і заявили, що слова президента могли когось образити (судячи зі всього, таки образили).

"Різдво єднає та примирює нас" сказав тоді Янукович. Дорогі співвітчизники! Вітаю усіх із великим святом – Різдвом Христовим! Радість народження Сина Божого сповнює наші серця теплом та надією. Бажаю усім радісних, веселих свят. Нехай ваші рідні та близькі будуть здоровими та щасливими. А у кожному домі панує мир, достаток та злагода. Многая і благая літа Україні та Українському народові! Христос народився! Славімо Його!"

У 2014 році у розпал Євромайдану, Янукович бажав усім "братолюбства". Коментарі тут, певне, будуть зайві.

"Явився Спаситель та заповів нам братолюбства і злагоди. Сьогодні наша велика родина, український народ, просить Бога, аби він укріпив нас у вірі та єдності на побудову щасливої країни"

Петро Порошенко:  "Нехай Спаситель береже наших воїнів"

У всіх новорічних роликах п'ятого президента Петра Порошенка присутня його сім'я. Переглядаючи їх, навіть можна спостерігати за тим, як ріс наймолодший син президента Михайло Порошенко. Щоразу Порошенко наголошував на особливості Різдва в історії України, святості, акцентував увагу на колядках та вертепах як невід'ємних частинах наших традицій. 

І все ж, найбільшою особливістю, з-поміж інших, був акцент на наших воїнах, які боронять землю від російського загарбника. Наводимо вам цитати з привітань Петра Порошенка з цього приводу:

"Різдво Христове завжди, а тепер ще більше, є важливим святом для кожного з нас. І особливо для захисників Вітчизни, для захисників України. Ісус сказав, що немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх. Отож у ці святкові дні особливо молимося за наших воїнів. І хай Господь збереже їхні життя" (2015).

"У це прекрасне свято, коли всі збираються за родинним столом, пропоную найперше біля святих образів помолитися за воїнів, які і в ці новорічно-різдвяні дні захищають нас від ворога-антихриста. Звертаюся до новонародженого Спасителя із проханням дати їм сил і берегти їхні земні життя. І всю нашу країну врятуй, Господи, від усякого зла" (2017).

Святкування Різдва 2019 року було епохальним, адже відбулось вручення Томоса про автокефалію Української православної церкви. Привітання Петро Порошенко записував з Фанару у Стамбулі разом з Варфоломієм I та Епіфанієм.

"Ми нарешті визволили нашу церкву з московської неволі, вона нарешті рівна серед рівних", сказав Порошенко та знову згадав про вертеп та колядки. Куди ж без них.

Володимир Зеленський: "Різдво це вечір злагоди та єднання"

Чинний президент України Володимир Зеленський привітав християн-українців західного обряду 25 грудня. У повідомленні президент закликав до єднання:

"У це світле свято забудьмо про чвари. Це вечір злагоди та єднання. Кожен з нас прагне, щоб якнайшвидше до кожної української домівки прийшов мир. Згадаймо сьогодні, що мир починається з нас, з нашого прийняття одне одного, поваги, з нашого вміння любити. Нехай світло першої Різдвяної зорі принесе щастя й добробут у кожну родину. З Різдвом Христовим!", сказав Зеленський.

Мир, злагода та єднання усе в найкращих традиціях гарантів, починаючи від нашого першого президента. Привітання Зеленського відрізняється стислістю: його він розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці 24 грудня разом із зображенням-листівкою. Одну з таких листівочок ви точно колись отримували від якогось френда в особисті повідомлення. 

А от у своєму привітанні 6 січня Зеленський згадав про світову славу українського композитора та його безсмертного твору:

"Колядку дзвонів", написану на мелодію Миколи Леонтовича, переспівують у понад 150 варіаціях. Так український "Щедрик" дарує різдвяний дух по всьому світу".

Наш поточний гарант також побажав щедрості, здійснених див та миру кожній родині. Звісно, згадав президент і про злагоду. Деякі речі лишаються незмінними.

19453

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: