fbpx
Сьогодні
Розбір 09:05 02 Чер 2021

"Чорна діра", піар-хід чи боротьба за майбутнє? Навіщо Зеленському затія з "суперуніверситетом" в Києві

English version here

На початку тижня Володимир Зеленський зробив новий «широкий жест», анонсувавши будівництво Президентського університету майбутнього в столичному комплексі ВДНГ. На проєкт відводять три роки та збираються витратити аж 7.2 млрд гривень. 

Чому на Банковій вирішили зайнятися освітою, що відомо про проєкт і чи не створить Президентський університет великих проблем киянам — читайте в матеріалі «Рубрики».

президентський університет

«Хочуть створити ще одну "чорну діру" для бюджету»

31 травня Зеленський виступив на традиційному форумі «Україна.30», де розповів, що вже підписав указ про створення університету. 

«Це – заклад вищої освіти, який буде готувати людей майбутнього. Який збере в одному місці найкращих викладачів і навчатиме спеціалістів, що зможуть вирішувати важливі завдання для захисту нашої держави в дуже важливих, пріоритетних, найактуальніших напрямках – напрямках сьогодення і завтрашніх  викликів», — заявив президент. 

За задумом, в університеті готуватимуть фахівців з технічних спеціальностей: інформаційна та кібербезпека, нанотехнології, штучний інтелект і аерокосмічні біотехнології.

Правда у фахівців відразу ж виникли сумніви щодо розумності цієї затії. Їх турбують відразу два моменти — доцільність створення такого вишу за існування вже наявних і проблема із забудовою в районі ВДНГ.

«Ініціатива виглядає досить потішно. В тому сенсі, що ще недавно оголошували про винесення міністерств з Києва. І тут раптом великий інфраструктурний об'єкт намагаються всунути в столицю. Водночас сенс я не дуже добре розумію. У нас є достатньо вишів з хорошим потенціалом для вищої освіти. Навіщо створювати ще один університет, якщо у нас не вистачає фінансування на наявні? Просто хочуть створити ще одну "чорну діру" для бюджету», — з подивом прокоментував «Рубриці» директор Аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Ще одна проблема — щільність забудови. Як заявив на тому ж форумі міністр освіти Сергій Шкарлет, під новий проєкт планують віддати 16 га землі на ВДНГ.

«Я не уявляю, де вони там збираються знайти такі вільні площі. Єдині вільні площі там це навколо музею в Пирогово, які грають роль ландшафтно-створювального утворення — щоб музей цей виглядав саме як українське село. За часів Черновецького молода і зубаста команда віддала ці землі під різні кооперативи й тільки величезними зусиллями тодішньої опозиції її вдалося повернути. Тепер у мене великі побоювання, що ці землі знову хапнуть під забудову», — зазначив Олександр Сергієнко. 

Загроза забудови на ВДНГ дійсно існує. В середині квітня 2021-го року СБУ приходила з обшуками до директора комплексу і топменеджменту в рамках справи про зловживання владою з метою віддати цю землю під чергові ЖК. Правда з точки зору керівництва ВДНГ це якраз вони борються з незаконною забудовою, а спецслужби намагаються їх прибрати, щоб допомогти захопити землю. Хай там як, але боротьба за жирний шматок території дійсно ведеться і далеко не факт, що споруда президентського проєкту стане цьому на заваді. 

президентський університет

Фото ОПУ

На Банковій вже почали готуватися до виборів

Як розповів «Рубриці» один з нардепів фракції «Слуги народу», на Банковій вже починають замислюватися над тим, з чим виходити на наступні президентські вибори. 

«Президент поки нікому нічого не говорить, але зрозуміло, що принципове рішення йти може бути ухвалено і в останній рік перед виборами. Але тоді вже готуватися буде пізно — починати слід заздалегідь. Тому на Банковій запускають і запускатимуть різні проєкти, які можуть бути позитивно сприйняті суспільством. Ефект від кожної випущеної кулі буде прорахований соціологами, а коли зрозуміють, що працює краще за все — почнуть активніше тиснути саме на це», — розповів один з нардепів в бесіді з «Рубрикою». 

Також звертає на себе увагу і той нюанс, що добудувати виш планують менше, ніж за три роки: восени 2023-го року — тобто якраз під вибори. 

«Тут є відразу кілька цікавих моментів. У президента є бажання залишитися в історії. Він хоче якусь установу, яка буде асоціюватися з ним. Істотних змін йому домогтися не вдалося, тому простіше пообіцяти майбутнє, в яке кожен може вкласти, що йому хочеться. Замість того, щоб розв'язувати ефективно сучасні проблеми. Це продовження тактики, яку він використовував під час виборчої кампанії», — сказав в коментарі виданню політолог, директор Інституту соціально-політичного проєктування «Діалог» Андрій Миселюк.

«Він уже не хоче продавати себе як проривний феномен. Він продає форму "людей майбутнього". Це спроба взяти красиву ідею і її грамотно продати. Маркетинговий хід», — додав політичний експерт.

президентський університет

Фото ОПУ

Звідки взяти гроші та викладачів

Згідно з концепцією, яку озвучив все той самий Шкарлет, університет збираються відкрити до вересня 2023-го року, а викладати туди покличуть «нові кадри». Витратити на це планують понад 7 млрд гривень — значна сума, якщо врахувати, що на всю систему освіти у 2021-му році було виділено лише 170 млрд гривень. 

Водночас виникло логічне питання, хто буде викладати в цьому ВНЗ. 

«Організаційний підхід Володимира Олександровича в цьому випадку простий: нам не потрібно ламати те, що вже добре працює. Але ми можемо істотно розширити лінійку пропозицій і спробувати інші способи організації навчального-дослідного процесу», — заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в коментарі журналістам. 

Тобто, за логікою Банкової, нові факультети повинні породити й нових фахівців у сфері високих технологій, які захочуть йти працювати в президентський виш — старих же нібито переманювати не збираються. 

Потрібно сказати, що стратегія виглядає вельми ризикованою з урахуванням того, що щорічно з України виїжджають тисячі молодих фахівців-технарів, яких із задоволенням рекрутують потужні IT-компанії на Заході. Інші ж відкривають власні стартапи з орієнтацією на той самий Захід і навряд чи побіжать влаштовуватися в «університет майбутнього». 

Чинна влада продовжує йти шляхом «великих проєктів», які нібито повинні змінити Україну, проте виходить з цим не дуже добре. І навіть у випадках, як з «Великим будівництвом», де держава дійсно змогла домогтися певних результатів, за всім цим тягнеться довгий і неприємний шлейф з корупційних скандалів і грубих організаційних промахів. 

Чи стане «університет майбутнього» щасливим винятком із правил? На цей рахунок уже є певні сумніви, а часу, щоб їх розвіяти в Офісу президента залишається не так вже й багато — 31 березеня 2024-го року все ближче.

5362

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: