fbpx
Сьогодні
How to 12:57 03 Бер 2019

Впав на рейки або пасажир на підпитку? Як поводитись у метро у нетипових ситуаціях

Правила безпеки і допомоги ми спитали у КП "Київський метрополітен"

Постер проекту "Гусь в метро" / Автор: Надьожна і Art Nation Brands

Метрополітен – один з найбільш безпечних видів транспорту, наголошують у КП "Київський метрополітен". Проте навіть там трапляються непередбачувані ситуації, і саме через їхню рідкість більшість пасажирів не знають, як себе поводити.

Що ж робити у метро, якщо побачив чи потрапив у небезпечну ситуацію, і як уникнути таких випадків запитали у радниці начальника КП "Київський метрополітен" Наталії Макогон.

З якими небезпечними ситуаціями можна стикнутися у метро?

Правило №1, як не потрапити у небезпечну ситуацію – це дотримуватись правил поведінки у метро. Тоді подібних проблем у пасажирів виникнути не може.

Найбільш поширеніші проблеми пов'язані з поведінкою на ескалаторі:

  1. пасажири заступають за жовту обмежувальну лінію або ж не тримаються за поручень, через що можуть втратити рівновагу і впасти
  2. не дивляться за дітьми, і вони травмуються. Наприклад, батьки садять малих дітей на сходинки ескалатора, дитина грається, не розуміючи, наскільки це потужний і гострий елемент – в результаті отримує травму
  3. не дивляться за одягом, який може потрапити в ескалатор

Випадки падіння на рейки бувають рідко. Це, здебільшого, спроби самогубства або ж, у цьому році у нас був випадок, коли задля лайків у Facebook хлопці стрибали на рейки та записували це на відео.

Як себе поводити у несподіваних ситуаціях?

1. Падіння на рейки

Якщо ви бачите людину на рейках – якомога швидше сповістить про це черговий персонал станції.

Якщо ви потрапили на рейкиоцінить свій стан: чи можете ви встати та рухатись. Якщо ви можете рухатись і потягу немає, то потрібно встати та йти у напрямку руху поїзда. Тобто туди, куди він їде, а не на зустріч. У потяга є свій гальмівний шлях, і, в разі чого, машиніст побачить вас раніше і зможе загальмувати.

У будь-якому разі, якщо ви потрапили у подібну ситуацію, потрібно голосно сповістити пасажирів про те, що ви знаходитесь на рейках, щоб вони оперативно передали інформацію черговим співробітникам метрополітену.

Якщо ви відчуваєте, що травмувалися і не можете рухатися – лягайте у лоток поміж рейками, він є на кожній станції. Прикрийте голову руками і не рухайтесь, якщо розумієте, що потяг наближається, а в машиніста не вистачить гальмівного шляху, щоб зупинитись. Лоток розрахований на відведення води, але спроектований так, що людина може там поміститися в разі необхідності. Важливо у такій ситуації тримати свої нерви під контролем, бо коли над вами проїжджає поїзд, рухатися не можна, а зайва паніка часто призводить до несвідомих дій.

Падіння на рейки

ВАЖЛИВО! Найрозповсюдженіша помилка – намагання видертися на платформу з рейок за допомогою інших пасажирів. Під платформою знаходиться рейка, вона у досить крихкому кожуху, і є велика ймовірність, що цей кожух може проламатися під вашою вагою, або ж вагою пасажира, який допомагає видертись. Через це може смертельно травмуватися і помічник, і той, хто потрапив на рейки.

Якщо ви бачите, що людина, потрапивши у подібну ситуацію, розгубилась – підкажіть їй йти по руху поїзда, якщо вона може рухатись і поїзда немає. Якщо їде потяг – сказати людині лягти у рейку. І терміново кликати черговий персонал метро, незалежно від обставин.

Але ми завжди наголошуємо, що метрополітен абсолютно безпечний вид транспорту, якщо ви дотримуєтесь елементарних правил поведінки. Так само, як і автомобіль: у ньому комфортно та безпечно, якщо ви не перевищуєте швидкість і не намагаєтесь зробити якесь диво.

2. Раптова зупинка ескалатора

Чергова може раптово зупинити ескалатор, якщо щось трапилось з пасажиром. Ескалатор – це такий же механізм, як і автомобіль. Тому у нього також є гальмівний шлях. Якщо його різко зупинити, людина по інерції різко рухається вперед.

Саме тому основне правило користування ескалатором – триматися за поручень. Якщо ви цього правила дотримуєтесь, то з вами нічого не трапиться, навіть якщо механізм раптово зупиніться або ж його знову будуть пускати в рух. При цьому черговий обов'язково попередить про запуск ескалатора.

3. Пасажири на підпитку

За правилами, особам на підпитку заборонено заходити у метрополітен. Але наші люди часто порушують правила. До того ж, якщо людина на підпитку, вона себе такою ніколи не вважає. Під час великого пасажиропотоку, контролер не завжди може помітити таких людей. Особливо в зимовий час, коли на морозі дія алкоголю не настільки очевидна, людина нормально заходить у метро, розплачується та йде на станцію. А вже у теплому приміщенні дія алкоголю стає очевидною.

З такими людьми бувають проблемні випадки. Ми закликаємо пасажирів одразу повідомляти про ситуацію.

Якщо ви їдете у вагоні, то потрібно використовувати пристрій "Пасажир-машиніст", натиснути кнопку, і сказати, що "у вагоні з таким-то номером (номер написаний на пристрої "Пасажир-машиніст") є п'яний пасажир, просимо повідомити поліцію". На найближчій станцію людину чекатиме правоохоронець, пасажира на підпитку виведуть.

Якщо ж ситуація відбувається безпосередньо на станції, потрібно повідомити черговий персонал. Відповідно, до людини на підпитку також підійде представник поліції.

❌  Розповсюджений міф: дверима потягу може стиснути одяг чи речі пасажира, що призводить до травм.

У метрополітені таких випадків не буває, якщо хоча б одні двері не зачинені повністю, поїзд не рушить. Двері будуть відкриватися-закриватися, машиніст буде просити відпустити двері, інформацію буде дублювати черговий по станції тощо. Травмуватися тут просто неможливо.

5031

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: