fbpx
Сьогодні
Розбір 16:32 27 Тра 2020

Пожежа в коледжі та суд над Хаєцьким: що відбувається в Одесі

І що робити, якщо поліція прийшла по вас.

28 травня в Одесі суд розглядатиме апеляцію на обрання запобіжного заходу поету та колишньому співробітнику коледжу Андрію Хаєцькому, який за версією слідства підозрюваний у пожежі, у якій загинуло 16 людей. Його єдиного з усіх підозрюваних залишили під вартою. 

Ця новина сколихнула соціальні мережі, активісти Одеси просять киян допомогти та вийти на акції протесту під МВС, у соціальних мережах почали висловлювати слова підтримки Хаєцькому та знову заговорили про свавілля поліцейських.

"Рубрика" розбиралась у тому, як просувається слідство та які аргументи в обох сторін.  

Пожежа в коледжі та 16 смертей: що сталось в Одесі 

4 грудня 2019 року в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу сталась пожежа. В результаті пожежі загинуло 16 людей. 

Будівля має шість поверхів та історію: це був будинок відомого одеського купця Ісаака Асвадурова, побудований в 1914 році. У цьому будинку свого часу розташовувались численні державні установи, комерційні структури тощо. 

За версією слідства, пожежа виникла у кабінеті номер 9, в якому перебувала завгосп навчального закладу Тетяна Фомич. Нібито саме вона того дня зайшла в кабінет, побачила дим від подовжувача, закрила кабінет на ключ та побігла шукати допомоги. Пожежа розповсюдилась та призвела до загибелі людей. 

коледж в Одесі після пожежі

Комісія Кабміну, за заявою тодішнього прем'єр-міністра Олексія Гончарука, встановила головну причину пожежі: "Основна версія виникнення пожежі займання побутового електрообладнання, яке виникло на третьому поверсі коледжу. Звідси пожежа поширилася на інші поверхи. Люди не могли евакуюватись, тому що один із виходів був зачинений", написав Гончарук (зараз допис недоступний). 

У результаті судів та слідства

  • директорка Любов Кочерга відправлена під цілодобовий домашній арешт; 
  • завгоспа Тетяну Фомич відправили під домашній арешт;
  • керівника Головного управління ДСНС в Одеській області Віктора Федорчака та його заступника Михайла Вовка звільнили.
  • 15 травня 2020 року прокуратура Одеської області вручає підозру ще двом підозрюваним: завідувачці денним відділенням економіки та підприємництва коледжу та колишньому заступнику директора з адміністративно-господарської роботи Хаєцькому. 

Підтримка Хаєцького: що стверджують активісти 

Андрій Хаєцький колишній заступник директора з адміністративно-господарської роботи коледжу, де відбулась трагедія. Він останній з тих, кого арештували та ще й без права внесення застави, та ще й помістили в ізолятор тимчасового утримання. 

Андрій Хаєцький

Фото Facebook Андрій Хаєцький

Днями раніше двох поліцейських з Кагарлицького відділу поліції арештували за звинуваченнями у зґвалтуванні та побитті 26-річної дівчини. Ще раніше з Україною трапилась Врадіївка (згвалтування поліцейськими) та Криве Озеро (забиття чоловіка до смерті поліцейськими). Недовіра до поліції серед громадянського суспільства тільки зростає, тому не дивно, що плутанина з датами щодо того, коли Андрій Хаєцький звільнився з коледжу, тільки збільшує градус напруги (прокуратура стверджує, що Андрій ще працював у грудні, коли сталась трагедія; Андрій доводить, що звільнився у листопаді, за місяць до трагедії). Відповідно суспільство вимагає справедливості та чесного суду. 

Журналістка Зоя Казанжи пише у блозі, що Андрій Хаєцький переніс операцію на серці, що стало причиною звільнення з коледжу. Він працював в департаменті освіти Одеської ОДА й на те є документи у підтвердження. 

Андрій Хаєцький 22 травня відправлений в СІЗО без права внесення застави до 16 липня. У заяві прокуратури Одеської області йдеться про те, що Хаєцького звинувачують "у порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, внаслідок чого виникла пожежа, яка спричинила загибель людей, а також майнову шкоду в особливо великому розмірі". Також слідство стверджує, що він переховувався від правоохоронців. Сам Хаєцький, за словами Зої Казанжи, не пішов з подругою на похорони її мами, адже дізнався, що його розшукує поліція. 

Андрій Хаєцький

Лист підтримки підозрюваному Хаєцькому написали українські діячі культури, члени РЕN Ukraine клубу. Серед підписантів: поет і письменник Сергій Жадан, поет і публіцист Борис Херсонський, один із засновників Гельсінської групи Мирослав Маринович, письменниця і правозахисника Лариса Денисенко, програмний директор «Кримського дому» Алім Алієв, поет Андрій Любка, та ще близько 60 осіб. 

У заяві зазначається, що є докази того, що Андрій Хаєцький звільнився з навчального закладу ще в листопаді 2019 року, тоді коди трагедія сталась 4 грудня. 

"Ми знаємо Андрія Хаєцького як принципову й порядну людину, активного учасника правозахисних кампаній, а також талановитого поета. Андрій Хаєцький має інвалідність 3-ї групи, раніше був прооперований на серці, йому встановлено протез мітрального клапана, і перебування в СІЗО є прямим ризиком для його здоров'я", йдеться у листі. 

Андрій Хаєцький

Ілюстрація з Facebook

Одеський активіст Марк Гордієнко пише у соціальній мережі про те, що правоохоронні органи вимагали хабара, щоб Хаєцький не сів у СІЗО.

"До мене дійшли дуже достовірні чутки, що для того, щоб не посадити Андрія Хаєцького в СІЗО, просили всього 10 тисяч доларів. В принципі, ціна дуже навіть не висока. Можна сказати, що це був акт милосердя і співчуття з боку ОЗГ Правоохоронців і Суддівських. Посудіть) самі", пише активіст. 

Адвокат Хаєцького Юлія Токаєва зазначила, що в посадовій інструкції коледжу вказано, що він не є особою, відповідальною за стан протипожежної безпеки.

"Всі посадові інструкції в коледжі згоріли, а лише його одна залишилася. Її надали органу досудового розслідування. У цій інструкції чітко вказано, що він не є особою, відповідальною за стан протипожежної безпеки", сказала Токаєва.

Зважаючи на всі факти, питань більше, ніж відповідей, особливо враховуючи той факт, то до 18 травня Андрій Хаєцький не був підозрюваним та свідком у справі про пожежу. Тим не менше, він перебуває у СІЗО та вже матиме справу з судовою тяганиною та встановленням своїх прав на справедливість. 

Що робити, якщо по тебе прийшла поліція

Руслан Сушко, адвокат та колишній співробітник правоохоронних органів каже, що поліція може прийти по будь-кого та в будь-який момент. Зазвичай, це не найбільш зручний момент у житті кожного та мало має стосунку до приємного. 

поліція

Тим не менше, є кілька правил, яких треба дотримуватись

  • вимагати одразу скласти протокол. Поки не складений протокол, а вже відбулось затримання, – це проміжний термін, за який може відбутись те, що потім важко довести у суді. Чим довший період, тим більше порушення прав людини
  • треба викликати адвоката. Якщо людина займається активною діяльністю, пов'язаною із захистом прав людини, або бере участь в акціях протесту, то краще підібрати собі адвоката на випадки комунікації з правоохоронними органами не в вашої ініціативи
  • до моменту приїзду адвоката, можна нічого не говорити, або навіть відмовлятись від дачі показань
  • якщо над людиною скоєно насильство під час затримання, то треба звертатися до лікарні та зафіксувати цей факт
  • звернутись до Департаменту внутрішньої безпеки МВС, який займається розслідуванням незаконних дій співробітників МВС, у кожній області є свої представництва та номери відповідно

Останні події, пов'язані з одеським активістом Сергієм Стерненко, колишніми азовцями Назарієм Кравченко та Сергієм Філімоновим, показують, що публічність та розголос призводять не тільки до широкої підтримки серед громадянського суспільства, а є й тим фактором, який беруть до уваги судові органи. Саме тому не треба боятись зайвої публічності, адже це іноді зупиняє свавілля та не дає справі піти у неправильному для активіста руслі. 

4043

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: