fbpx
Сьогодні
Проблема 17:25 22 Кві 2020

Відкладена небезпека. Як впоратися з наслідками Чорнобильських пожеж?

Пожежу в Чорнобильській зоні відчуження майже усунуто — за офіційними даними, понад 1000 пожежних на даний момент ліквідують осередки тління і обладнають протипожежні смуги. Попередні дані Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника кажуть про те, що у вогні постраждало 11 500 га землі. Вогонь зруйнував пасовища і територію проживання багатьох червонокнижних тварин, які повернулися в Зону через відсутність людини.

"ЕкоРубрика" розібралася, чи можна вірити офіційним даним про рівень радіаційного забруднення, які приховані загрози несе в собі пожежа і як їм можна запобігти.

Чорнобильська зола

Про "Чорнобильські вітри, що несуть радіацію" чутки понеслися з моменту виникнення пожеж на початку квітня. Потім, 16 квітня Київ і інші міста України накрила сильна пилова буря, а системи громадського моніторингу повітря зафіксували в Києві найвищий у світі рівень забруднення. Київська міська адміністрація порадила закрити вікна і не виходити на вулицю, пояснивши аномальне задимлення слідами горіння в Чорнобильській зоні.

Максим Сорока, науково-технічний експерт міжнародного проекту "Чисте повітря для України", теж вважає, що рекордне забруднення викликано чорнобильськими пожежами: "Точно довести неможливо, але я думаю, що це воно. Занадто багато факторів, які складаються воєдино. І цей запах гару, який ні з чим не переплутаєш, і дрібнодисперсного, і в принципі локальність такого виникнення величезної маси аерозолю".

чорнобиль дснс пожежа

Фото ДСНС

Дим і гар від Чорнобильських пожеж дійсно несуть загрозу, оскільки продукти горіння — токсичні, і негативно впливають на організм людини. Але радіаційної загрози в них немає, як і немає причин не довіряти офіційним даним з цього приводу.

"Часто задають журналісти, мої колеги і друзі питання:" А чи можна довіряти нинішній системі радіаційної безпеки?". Так, можна. Чому — тому що її дані корелюють з Європейською системою моніторингу та раннього оповіщення радіаційного забруднення. На неї ні наша держава, ні наш бізнес, та й взагалі мало хто може вплинути. Якщо навіть вони не фіксують перевищення на рівні гранично допустимих норм — значить, його і не було. Можна прийти до висновку, що в цьому первинному аерозолі після пожежі радіонуклідів не було. Так, ми всі бачили флуктуації, тобто незначне коливання показників. Це нормальний процес, всі розуміють звідки йде вогонь, але якогось жаху не спостерігалося. Більш того, не спостерігалося саме тих радіонуклідів найнебезпечніших — цезію та стронцію, — які якраз і містяться в ґрунті в Чорнобильській зоні і становлять найбільшу небезпеку".

пожар чорнобиль

Фото Dronarium Ukraine

"Екологічні наслідки цієї пожежі ми будем пожинати не зараз"

Тим не менш, за словами Максима, радіаційна загроза від пожежі в Чорнобилі все ж існує: "Я вважаю, що ситуація, яка склалася з екологічної точки зору з цими пожежами — вона трохи трагічна, класична грецька трагедія. Ми зараз побачили цей вогонь, виник хайп, всі почали його ліквідувати. Великої поваги заслуговують пожежники, які незважаючи ні на що ліквідують цю пожежу. Але екологічні наслідки цієї пожежі ми будемо пожинати з вами не зараз".

Рослини, на відміну від тварин, не накопичують радіонукліди у своїх тканинах. Тому нинішні пожежі і не привели до масштабного радіаційного забруднення: в згорілих деревах просто не було радіації.

наслідки пожеж у чорнобилі

Фото: Екорубрика

наслідки пожеж у чорнобилі

Фото: Екорубрика

"Всі повинні розуміти, що радіонукліди накопичуються в основному не в рослинах, а в ґрунті. Чорнобильська катастрофа сталася майже 34 роки тому. Свого часу, радіонукліди, які потрапили в навколишнє середовище, за рахунок природних біохімічних і біогеохімічних процесів мігрували в товщу ґрунту. Ось чому ґрунт є найбільш радіоактивним елементом в рамках Чорнобильської зони. Коли горить вища рослинність, — а в нашому випадку була пожежа дерев, чагарників і трав'яного покриву,—- саме в цьому рослинному матеріалі радіонуклідів містилося найменше. І основна небезпека від цього викиду полягала в традиційних хімічних речовинах, як від звичайної пожежі. А ось всі радіонукліди мирно собі перебували у верхній товщі ґрунту".

пожежі чорнобиль

Фото Reuters

Сама по собі пожежа ніяк не сприяла виведенню радіонуклідів з ґрунту на даний момент. Зате пожежа знищила рослинність, яка в Чорнобильській зоні виконує важливу бар'єрну функцію, запобігаючи ерозії ґрунтів.

"Ми повинні розуміти, що радіонукліди як хімічні елементи можуть мігрувати в навколишньому середовищі як геохімічно, так і просто механічно. У природі цю функцію механічної міграції виконує ерозія. Вітер поширює частинки ґрунту, а разом з ними — і радіонукліди. Екосистема Чорнобильської зони перешкоджала природним чином цьому розповсюдженню. Згадайте ліс: коли ви перебуваєте в лісі, не дивлячись на те, що над кронами дерев дме вітер, в лісі його майже немає. Рослинність, трава, чагарники створювали так звану "подушку" над поверхнею землі, і вітер своїми силами не міг переносити радіонукліди.

наслідки пожеж у чорнобилі

Фото:Екорубрика

Зараз, після пожежі немає лісу і немає рослинності трав'яної. По факту — оголилася сама земля. Вся ця товща ґрунту стала доступна до ерозійним процесам. Ось чому важливо відстежувати вміст радіонуклідів і їх поширення не в момент пожежі, а вже по закінченні якогось часу. Моя особиста оцінка: цього літа на цьому попелищі НЕ буде рослинності як такої. А вітри — тривають, це природний процес, від цього нікуди не дінешся. Вітер почне розносити продукти горіння, і далі розносити вже сам ґрунт. І ось тут є ймовірність того, що саме в цьому вторинному аерозолі можуть бути радіонукліди. Саме в цей момент їх необхідно вимірювати і робити цей моніторинг", говорить Максим.

пожежі чорнобиль

Фото Reuters

Що можна зробити?

За словами Максима, приділити найбільшу увагу Чорнобильській зоні потрібно буде влітку, коли почнуться ерозійні процеси. На даний момент, для вирішення проблеми необхідно виконати 3 кроки:

"Перша рекомендація — потрібно провести комплексне дослідження і визначити причину такої пожежі. Найголовніше — знайти відповідь на питання: "Чому виникла пожежа з такою кількістю вогнищ?". На жаль, інформація, пов'язана з Зоною відчуження, є секретною, але я вважаю, що саме цей рахунок потрібно зробити публічним.

Другий момент — ми повинні якомога швидше провести заходи щодо біоремедіації. Те, що я зараз скажу, швидше за все, засудять мої колеги-екологи, які займаються біорізноманіттям, але я думаю що ми повинні піти навіть на інвазивну біоремедіацію. Біоремедіація — це коли ми дуже швидко на даній території штучно висаджуємо величезну кількість рослин, збільшуємо природну біомасу. Інвазивна біоремедіація — це коли ми висаджуємо види, нетипові для даної екосистеми. З чим це пов'язано: я впевнений, що у нас просто немає насіння саме тих видів, які там були. Але ми повинні висадити ліс, якимось чином дуже швидко відновити рослинний покрив, який був головним захисним механізмом у Чорнобильській зоні. І ось тут, швидше за все, потрібно буде застосувати інвазивні технології, принести туди нові види рослин просто щоб зробити це швидко.

наслідки пожеж у чорнобилі

Фото: Екорубрика

наслідки пожеж у чорнобилі

Фото: Екорубрика

І третя рекомендація — терміново знайти гроші. Для таких заходів потрібні кошти, і на даний момент їх виділили для гасіння пожеж. Але я не бачив публікацій та інформації про те, що виділяються кошти на строкову біоремедіацію. Природа природним шляхом не встигне відновитися, про ліси я навіть не починаю говорити — це історія на десятиліття. Чим раніше ми почнемо, тим швидше ми створимо природний захисний бар'єр на даній території. Але без грошей неможливо закупити насіннєвий матеріал, саджанці тощо. Зрозуміло, що в умовах економічної кризи ці гроші знайти буде дуже складно. З іншого боку, ми повинні оцінювати ризики. Не тільки Україна, але і міжнародному співтовариству потрібно подумати про те, що величезна площа ґрунтів, забруднених радіонуклідами, оголилася. Це забруднення не знатиме меж".

пожежа Чорнобиль

Фото Reuters

Чорнобильський радіаційно-екологічний заповідник також підкреслює значимість рослинності в якості бар'єру від поширення радіонуклідів. Однак на даний момент, планів по інвазивної біоремедіації у Заповідника немає, і в першу чергу він орієнтується на природні процеси відновлення екосистем. У такому випадку, вони будуть більш стійкими до змін клімату, пожеж, шкідників і хвороб. Але за словами Максима, часу на це немає загроза проявить себе вже цього літа.

"Чому я роблю акцент саме на літо: в наших широтах, влітку пересушується верхній шар ґрунту. Якраз в цей момент і активізується ерозійних процес, тому що стоїть дуже суха погода і вітряно. Це нормальне кліматичне явище для України. Якщо там не буде рослинності, то що буде захищати від ерозії забруднений радіонуклідами ґрунт — це дуже велике питання. Будемо сподіватися на дощове літо".

Дивіться також наш відеосюжет:

Як можна допомогти?

На даний момент пожежники продовжують роботу в Зоні відчуження. Щоб допомогти їм швидше і ефективніше впоратися зі стихією, можна зв'язатися з волонтерами, які допомагають пожежникам вже кілька тижнів і про яких ми писали раніше.

Згорілі рослини не тільки позбавили захисту ґрунт в Чорнобильській зоні, а й залишили без їжі і дому безліч тварин. Допомога потрібна їм уже зараз, і Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник почав збір коштів для закупівлі кормів і відновлення матеріальної бази для допомоги тваринам. Дізнатися більше і допомогти заповіднику можна за посиланням.

Рішення про проведення біоремедіації і її характер має прийматися на експертному рівні. Кожен з нас може поширити цю інформацію, щоб підняти обізнаність про цю загрозу і підтримати конструктивний діалог.

наслідки пожеж у чорнобилі

Фото: Екорубрика

Читайте також:

"Часто в звітах все є, а насправді немає". Як волонтери допомагають рятувати Чорнобиль від вогню

Лісові пожежі в Україні: чому гасити їх так складно і які технології існують

Виміряти, чим ми дихаємо: як в Україні працює громадський моніторинг повітря

В Україні палає сухостій: як це впливає на здоров'я людей під час коронавірусу

33782

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: