fbpx
Сьогодні
Корисності 12:15 27 Лис 2020

Як поститися взимку і не нашкодити своєму імунітету: 7 порад і 3 небанальні рецепти

English version here

28 листопада починається Православний Різдвяний піст, останній багатоденний піст року, який за традицією буде проходити 40 днів — до 6 січня. "Рубрика" зібрала поради, як трансформувати харчування без шкоди організму та залишатись здоровим під час пандемії.

1. Усвідомлений підхід 

Дотримання посту — це духовний поклик людини, бажання через їжу очистити свій організм та думки і не бути прив'язаним до надмірного споживання продуктів. Основні обмеження всім відомі — відмова від м'яса, риби, кисломолочних продуктів, алкоголю та солодкого у будь-яких їх проявах. Наскільки близько дотримуватись церковних канонів посту — особиста справа кожного, проте певні обмеження зазвичай позитивно впливають на стан здоров'я. Головне, не перестаратися та не нашкодити: лікарі радять прислухатись до потреб свого організму, не зловживати обмеженнями та у разі поганого самопочуття припинити дотримання посту та звернутись по консультацію до спеціаліста. Варто зазначити, що релігійні аспекти у дотриманні посту не є головними: обмежень можна дотримуватись у разі бажання зміни харчових звичок, та й це є справді цікавим досвідом, адже зникає прив'язка до певної їжі. Категорично не рекомендується дотримання посту вагітним  жінкам, дітям та студентам, що інтенсивно навчаються, людям похилого віку та при наявності хронічних хвороб, що можуть погіршитись під час харчових обмежень. 

Як поститися взимку

 2. Підготовка

Для комфортного входження в піст, дієтологи радять за 3-5 днів уникнути переїдання та вживання алкогольних напоїв. Якщо Ви спланували дотримуватись його завчасно, можна поступово виключати певні продукти: м'ясо, птицю, кисломолочну продукцію та солодке у комфортній послідовності. Точаться питання з приводу включення риби та морепродуктів у раціон: з одного боку, їх відносять до продуктів тваринного походження, а з іншого боку, вони є безкровними, тому вибір щодо відмови або їх вживання (є варіант приготування у вихідні дні та свята, згідно із пісним календарем) кожен робить для себе сам.

Як поститися взимку

3. Складнощі підтримання мотивації

На різдвяний піст зазвичай припадає багато свят — Дні святих Катерини, Андрія, Варвари, Миколи, Католицьке Різдво, Новий рік, родинні свята, як-от дні народження та ювілеї. Зазвичай, вони супроводжуються довгими вечорами зі смаколиками в колі сім'ї та близьких, тому для тих, хто тримає піст, ці дні є справжніми викликами. Згідно канонів, у такі дні можливі послабшання, помірне вживання червоного вина та риби. Головне, заздалегідь бути готовим до внутрішніх сумнівів та крихт демотивації та робити все за покликом серця.

Як поститися взимку

4. Більше правильної рідини

Усім відомо, що людина має випивати 1,5-2 літри чистої води на добу і бажано 80% з того — до 16:00. Нутриціологи радять тим, кому важко пити просту воду, комбінувати її з трав'яним чаєм або імбирно-цитрусовими напоями між прийомами їжі. Плюсом для імунітету буде не тільки відсутність алкоголю протягом посту, але і зменшення напоїв з кофеїном — капучино та лате на тваринному молоці варто відкласти на потім. Правильний водний баланс надасть організму сил для звикання зі змінами харчування та боротьбою із сезонними хворобами. 

Як поститися взимку

5. Акцент на овочі, фрукти та ягоди

Овочі варто додати до кожного прийому їжі як у сирому, так і у запеченому варіанті. Зробіть акцент саме на сезонні овочі — буряк, батат, гарбуз, картопля ідеально підходять для основного прийому їжі або гарніру. Якщо відчуваєте голод, фрукти та ягоди можна вживати у якості перекусу замість звичних тістечок та печива — нарешті настала епоха апельсинок та мандаринок — у цій насолоді вас ніхто не звинуватить! 

овощи

6. Правильні жири

За відсутності тваринних жирів та промислово вироблених (маргарин, пальмова олія, фастфуд і т.д.), під час посту треба сконцентрувати увагу на так званих "правильних". Саме вони ефективно насичують організм енергією. До них відносять авокадо, горіхи, оливки та маслини, насіння соняшника або льону, кунжут, гарбуз, горіхові олії прямого віджиму, морську рибу (для тих, хто залишає рибу в раціоні). Усі ці продукти додадуть вишуканого смаку до ваших пісних страв.

Як поститися взимку

7. Злаки 

Розбавте ваше харчування різноманітними злаками та насінням, можливо, навіть такими, які ніколи не куштували. Рис, гречана крупа, булгур, кукурудзяна каша, пшениця, кіноа — вибір більший, ніж на 1 тиждень. А правильно підібрані овочі або ж смачненькі смажені гриби додадуть нових відчуттів смаковим рецепторам. 

Багатьом може здатись, що пісні страви — це нудно та банально. Але ви навіть не уявляєте, скільки всього смачного нас очікує за межами звичайного режиму харчування. Для натхнення додаємо прості варіанти сніданку, обіду та вечері, подумавши про які, вже умовно складаєш список інгредієнтів для наступного походу у магазин!

СНІДАНОК — вівсянка, запарена на ніч, з фруктами та горіхами

Інгредієнти:

  • 100 гр вівсянки
  • 1 чайна ложка улюблених пряних спецій (кориця, кориандр, гвоздика)
  • 200 мл рослинного молока 
  • 50 гр улюблених фруктів (малина, чорниця, вишня)
  • 20 гр горіхів для прикраси

Крупу насипати у глибоку тарілку, додати спеції та молоко, перемішати. в окремій тарілці виделкою розім'яти фрукти, щоб утворилося пюре. Додати пюре до каші, розкласти у невеликі форми та поставити до холодильника. Зранку посипати залишками фруктів та прикрасити горіхами.

Як поститися взимку

ОБІД — Салат з фісташками і кабачком гриль

Інгредієнти:

  • 1 кабачок на грилі
  • мікс листя салату (шпинат, ромен, рукола)
  • жменя фісташок
  • фісташкова олія
  • сік 1/2 лайма
  • сіль та спеції за смаком

Взяти свіжі кабачки, тонко нарізати та готувати на сухій гарячій сковороді гриль до повної готовності. Листя салату змішати з кабачком, заправити соком лайма сіллю та спеціями, додати фісташки і фісташкову олію.

ВЕЧЕРЯ — Кокосове каррі з креветками (варіант святкової страви на День св. Миколая)

Інгредієнти на 2 порції

  • 450 гр великих очищених креветок
  • 400 мл кокосового молока
  • 1 столова ложка соку лайма
  • 1 столова ложка порошку каррі
  • 2 чайні ложки подрібненого імбиру
  • Томати чері

У великій каструлі збити кокосове молоко з соком лайма, порошком каррі і імбиром. Довести до кипіння та варити на повільному вогні до тих пір, поки маса не осяде і не загусне, близько 7-10 хв. Додати сіль і перець за смаком, якщо необхідно. Додати креветки і тушкувати, накривши кришкою, поки креветки повністю не приготуються, приблизно 12-15 хв. У якості гарніру додати рис, прикрасити томатами чері за бажанням. 

Як поститися взимку

Фото Unsplash

721

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: