fbpx
Сьогодні
Розбір 08:55 12 Лют 2020

Поштова криза у Фінляндії, або як відправити уряд у відставку

Як звичайні поштарі за допомогою двотижневого протесту домоглися відставки прем’єра? Чому для Європейського союзу такий розвиток подій виявився справжнім ударом у спину? Чи справді відставка Антті Рінне призведе до кардинальних змін у політиці Фінляндії? Читайте відповіді на всі ці питання та навіть більше

Джерело: peoplesdispatch.org

Наприкінці осені 2019 хвиля протестів поштарів, незадоволених нововведеннями до трудового кодексу, захопила Гельсінкі. Двотижневі страйки не пройшли безрезультатно: 10 грудня прем'єр-міністр Фінляндії Антті Рінне подав у відставку. Через декілька днів новою прем'єркою стала міністерка транспорту і зв'язку Санна Марін, від якої фіни очікували сильних реформ, які здатні активізувати економіку, а сьогодні є велика вірогідність, що і вона може покинути крісло прем'єра. Розбиралися, як так відбулося, і що чекає далі.

Від перемоги до падіння

Партія соціал-демократів, яка виборила перше місце на виборах до Едускунти восени 2019 року, одразу почала поступово здавати свої позиції. Після шести місяців головування, підтримка опустилася з відмітки 17.7% до 13.9%. Така ж доля спіткала і основного партнера по коаліції – Партію Центру (Фінський центр). 

Більше аналітики на тему парламентських виборів ви можете прочитати у статті на Ad Astra.

Фінляндія Поштова криза

Результати підтримки партій на виборах до Парламенту 2019 року / Джерело: www.ednh.news

Фінляндія Поштова криза

Рейтинг політичних партій перед початком страйків згідно опитуванню / Джерело: Yle.fi

Чому рейтинги так змінились?

З  2007 по 2017 рік Фінляндія втрачала позиції у світовому рейтингу конкурентоспроможності робочої сили.  Проблема була зумовлена економічною кризою 2008 року, після якої економіка Фінляндії по сьогоднішній день знаходиться в стані рецесії. Цей процес можна чітко простежити на прикладі великого фінського кластеру Nokia, який до 2008 року був домінуючим у сфері ІТ-технологій. Втрата конкурентоспроможності означає зменшення продуктивності, що в свою чергу призводить до рецесії економіки. Якщо поглянути на офіційні дані Світового Банку, то Фінляндія сьогодні займає 11 місце в світі, в той час як у 2005 році вона займала 2 місце в світі. Графік росту ВВП країн світу (наведений нижче) також дає чітко зрозуміти проблему із якою зіштовхнулись фіни – рецесія росту ВВП в порівнянні з іншими провідними країнами. На графіку червоною стрілкою показано позицію Фінляндії , і як країна після 2008 року стрімко втрачає позиції. Таким чином, фіни у 2007 році з позиції лідера стрімко опустились на 11 місце, і вже 10 років не можуть підняти темпи приросту економіки.  

Фінляндія Поштова криза

Джерело: worldbank.org

У ході передвиборчої агітації, соціал-демократи обіцяли оживити економіку.  Одним з головних нововведень було реформування договору з конкурентоспроможності, згідно з яким передбачалося підвищення заробітної платні робітникам, одночасно з цим, прибутковий податок зросте на 0,5%. Колишній прем'єр-міністр Антті Рінне обіцяв, що це не вплине на купівельну спроможність звичайних громадян, хоча уряд, в ході гарячих дискусій, дійшов висновку, що за таких умов, працівник із середньою зарплатою витрачатиме 250 €  в рік. У результаті, Антті Рінне почав поступово втрачати свою підтримку, але на цьому проблеми не завершились. 

Оскільки це питання турбує фінів вже доволі довгий термін, на меті кожного фінського уряду, починаючи з 2007 року, його вирішення завжди було найголовнішим на порядку денному. І Уряд Санни Марін не є винятком. 

Але повернемось до наріжного каменю відставки Аннті Рінне.

Поштова криза

Напередодні новорічних свят, працівники Національної поштової агенції Фінляндії «Posti» почали висловлювати обурення щодо змін до трудового кодексу поштової служби. Вони передбачали переведення 700 працівників на посаду з меншою зарплатнею, у порівнянні з попередньою. Розуміючи всю несправедливість, на страйк вийшло 10-15 тис. поштарів. Так як протягом 14 днів ніяких заходів, щодо вирішення цієї ситуації не було здійснено, працівники компаній інших галузей почали приєднуватись до страйку. Так, авіакомпанія Finnair, відмінила приблизно 300 рейсів, на знак солідарності з поштарями, тим самим спричинивши незручності близько 20 тис. пасажирам. 

Тим часом, на політичному полі відбуваються різкі виступи партнерів соціал-демократів по коаліції. Партія Центристів оголосила про втрату своєї довіри до прем'єр-міністра Фінляндії. Свою позицію вони аргументували тим, що Антті Рінне і його колега Сірпа Паатеро знали про поправку до трудового кодексу ще тоді, коли цей документ лише формувався. Більше того, вони критикували його за те, що протягом двотижневого страйку, вони не вжили жодних дій, щодо відміни нововведення. Після таких гучних слів Антті Рінне оголосив, що якщо його головування ставить під загрозу урядову програму, він сміло залишить свій пост, що і відбулось наступного дня.

Реакція Європейської спільноти

Для країн Європи подібний розвиток подій у Фінляндії став справжнім ударом у спину. Грудень 2019 року для Фінляндії був фінальним етапом головування в Раді Європейського Союзу. Усвідомлюючи, у який незручний період сталась відставка прем'єр-міністра, фіни за максимально короткий термін переобрали голову Кабінету міністрів – нею стала молода політикиня Санна Марін, перед якою питання відновлення довіри до Фінляндії серед країн Європейського Союзу було пріоритетним завданням, з чим вона впоралась, виконавши останню ціль Фінляндії в Раді ЄС – питання клімату. 

Серед найбільших планів Ради ЄС до кінця грудня 2019 року було затвердження нової кліматичної стратегії, згідно з якою країни ЄС мають стати кліматично нейтральними до 2035 року, тобто викиди вуглецю в атмосферу скоротити до нуля. Розуміючи те, що події у Фінляндії фактично заморозили це питання на декілька днів, довіра до скандинавської країни різко зменшилась. Проте Голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн разом із фінською делегацією вдалось створити кліматичну програму та досягти прийняття більшістю країн Євросоюзу цього екологічного курсу. Однак Польща, яка є найбільшою країною-забрудником ЄС, відмовилась приєднуватись до стратегії. Загалом, своєю головною метою під час свого головування в Раді Європейського Союзу Фінляндія вважала затвердження нової кліматичної політики, що їй, в деякій мірі, вдалось.  

Чи впорається наймолодший в історії прем'єр-міністр Фінляндії?

Санна Марін вже зарекомендувала себе як чудову лідерку під час заміни Антті Рінне на передвиборчій кампанії до парламентських виборів 2019 року. У період її заміни, рейтинги СДП почали підійматись, тому, під час обрання нового прем'єра, Санна Марін одразу опинилась у списку фаворитів. Подібну тенденцію ми можемо спостерігати і сьогодні. Після обрання її прем'єром, рейтинги соціал-демократів піднялись на 1,4%, цим самим перейшовши з 4 позиції на 3.  Загалом це відбулось завдяки: 

  • Її минулій чудовій заміні Антті Рінне, про яку мова йшла вище
  • Формуванні нового уряду, в якому більшість міністерських місць займають жінки
  • Масовому висвітленні її особи в світових ЗМІ, що не могло не здивувати фінів
Фінляндія Поштова криза

Джерело: Yle.fi

Чому не відбулись нові парламентські вибори, які б сформували новий уряд? Адже Санна Марін не обиралась демократичним шляхом, а була «призначена» на посаду прем'єра

Після відставки Антті Рінне, представники Фінського центру оголосили, що вони не мають жодних претензій до самого складу коаліції, при цьому, звинувачували тільки прем'єра. Такий крок був стратегічно важливим, розуміючи, що згідно з рейтингами вони були не в найкращому стані. Розформування коаліції автоматично б означало їхній програш на майбутніх парламентських виборах та знаменувало б собою прихід націоналістів до влади, тому обійшлись тільки ротацією в середині Кабінету міністрів. 

Кардинальні зміни?

16 грудня в стінах Едускунди відбулось обговорення нової програми уряду 2019 року. «Істинні Фіни» розкритикували нового прем'єра, адже урядова програма Антті Рінне та програма Санни Марін майже ідентичні, і наголосили на важливості проведення нових парламентських виборів. Для Санни Марін першочерговим завданням є нівелювання критики опозиції та максимально точно виконувати цілі, поставленні у новій урядовій програмі серед яких найголовнішими є покращення системи оподаткування задля зрушення економіки та проведення якісної кліматичної політики. Якщо дані цілі не будуть втілюватись в життя, є великі ризики того, що і новий прем'єр-міністр отримає вотум недовіри, що призведе до нових парламентських виборів. 

Санна Марін

Санна Марін / Фото Reuters

Який вектор політики нової прем'єрки у внутрішній політиці?

Не дивно, що у Фінляндії питання клімату завжди є пріоритетним. Кліматична стратегія 2035, про яку ми писали вище, вже поступово втілюється у фінському державному просторі. 

Надзвичайно важливою подією є створення кліматичного фонду за ініціативи Санни Марін, капітал якого буде націлений на прискорення темпів скорочення викидів вуглецю в атмосферу. Його основною метою є діджиталізація багато-вуглицевих підприємств шляхом потужного фінансування та боротьба із кліматичними катастрофами, наприклад масова вирубка лісів. 

Наступним кроком є поступове зменшення тарифів на електроенергію для переробної промисловості. Це є важливим фактором, адже такі зміни дозволять інвесторам цієї галузі зайти у Фінляндію, і таким чином уряд «убиває трьох зайців одним пострілом» – підіймає економіку та конкурентоспроможність фінської робочої сили, і поступово скорочує викиди вуглецю в атмосферу. 

Особлива увага була приділена для проблем зайнятості населення, проте дебати досі тривають. Наразі, на порядку денному питання збільшення зайнятості населення до 75%, адже наприкінці 2019 року всього лише 66,2% людей віком від 15 до 74 років були зайняті. Досягнення показників у 75% передбачає створення додаткових 60 тисяч робочих місць, переважно для залучення до трудової активності мігрантів. 

Гендерна політика 

Після відставки Антті Рінне, Санна Марін посіла місце лідера соціал-демократичної партії. Таким чином, головами усіх п'ятьох партій, які складають коаліцію, є жінки. На це бурхливо відреагувала міжнародна спільнота, і, внаслідок цього, питання гендерної рівності тільки набрало резонантного відтінку у фінських ЗМІ. Згодом, парламент, користуючись нагодою, приділяє цьому додаткову увагу. Уряд Санни Марін поставив на пропозицію покращити гендерне становище у Фінляндії – прирівняти декретний термін чоловіка при народжені дитини до жіночого терміну у 7 місяців, при цьому, вони можуть поділити відпустку порівну, та обоє доглядати за дитиною.

То що врешті маємо?

У зв'язку з максимально невчасною відставкою Антті Рінне, перед Санною Марін наразі стоїть велика кількість серйозних викликів та випробувань, серед яких:

  • Витягнути економіку Фінляндії з довготривалої рецесії;
  • Відновити довіру електорату до уряду та соціал-демократів;
  • Реалізувати покращення системи оподаткування
  • Вирішити питання «Вуглицево-нейтральна Фінляндія до 2035 року»
  • Успішно підняти зайнятість населення 

Сьогодні новий уряд намагається не дискредитувати себе в очах виборців, тому ми можемо спостерігати, що саме цим питанням Кабінет міністрів Фінляндії приділяє максимальну увагу. Якщо уряд Санни Марін справді покаже свою результативність, то є велика вірогідність, що вона все ж таки продовжить виконувати свої обов'язки,як прем'єр-міністр, при цьому не зважаючи на різкі заяви опозиції.

Проаналізувавши всі події, які спричинили поштовий страйк, можна дійти висновку, що фіни хочуть вийти зі стану рецесії економіки, проте самі не бажають робити поступки для уряду. Прикладом цього є ще одна погроза страйком від 31 тис. працівників хімічних заводів, паперово-целюлозних та лісопромислових комбінатів. Працівники незадоволені новим нововведенням до договору з конкурентоспроможності, який передбачує додаткові 24 години праці.  Як висловився президент Фінляндії Саулі Нііністьо на новорічному зверненні 2020 року: «Політичний скандал виникає моментально, але якісні перетворення вимагають часу». 

2681

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: