fbpx
Сьогодні
Розбір 15:22 01 Тра 2019

Встановлювати на землі СЕС за "зеленим тарифом" заборонено. Що значить "поправка 24"?

Вигодоотримувачем заборони домашніх сонячних електростанцій називають монополістів ринку. Відповідаємо, чому 25 квітня назвали "чорним днем для майбутнього української зеленої енергетики"

Тепер норма закону вимагає, щоб сонячні електростанції домогосподарств, що отримують «зелений тариф», були розташовані винятково на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд.

25 квітня Верховна Рада України підтримала законопроект № 8449-д, що, як очікувалося, мав би сприяти розвитку ринку "зеленої" енергетики. У законопроекті є досить прогресивні норми щодо підтримки і розвитку великої генерації. Зокрема, спрощується процедура встановлення малих станцій потужністю до 150 кВт для бізнесу, що може призвести до появи нового класу проз'юмерів (тих, хто виробляє і споживає) серед бізнесу.

Проте окремі внесені поправки ставлять під загрозу існування малих сонячних генерації. Так "поправка 24" вимагає, щоб сонячні електростанції домогосподарств (СЕС), що отримують "зелений тариф", були розташовані винятково на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд.

На думку експертів та власників малих СЕС, ці поправки унеможливлять розвиток домашніх сонячних станцій і загалом негативно вплинуть на розвиток розподіленої генерації в Україні.

Чим обґрунтували заборону?

Причиною заборони встановлення домашніх СЕС на землі назвали неліцензійне виробляння електроенергії у великих масштабах. Тобто існують закинуті села, де купують кілька хат за смішні гроші  (скажімо, 10 тисяч гривень), і встановлюють там десятки домашніх СЕС, які виробляють енергію за "зеленим тарифом" більше дозволеного. Створюються так звані "гірлянди" домашніх СЕС.

"Такі випадки дійсно трапляються. Є люди, які успішно використовують цей механізм для того, щоб неліцензійно виробляти електроенергію в доволі великих масштабах (йдеться про сотні КВт). Проблема в тому, що встановлення таких СЕС йшло відповідно до законодавства і регуляторної бази. Тобто спочатку наш законодавець приймає недосконалу законодавчу базу з непродуманим регулюванням, яка створює можливість для зловживань. А потім вони "вирішують" проблему, обрізаючи можливість розвитку усім домашнім СЕС. При цьому повальна більшість домашніх сонячних станцій в Україні не належать до "проблемних", – коментує співзасновник ГО "Greencubator", експерт з енергетики Андрій Зінченко.

У новому законі постановили – тепер домогосподарства можуть розміщувати сонячні електронції до 50 кВт.

"Але це нагадує казочку про лисицю й журавля: "Я тобі дам те, чим ти не зможеш скористатися на практиці". Поясню, чому так. Щоб встановити домашню СЕС з піковою потужністю 30 кВт, необхідно мінімум 200 метрів квадратних. Далеко не в кожного українця є на даху та фасадах 200 м квадратних для розміщення сонячних панелей.

Якщо повернутися до способу вирішення проблеми з "гірляндами" домашніх СЕС – то він не адекватний. Це так само, якщо поліція не може знайти злочинця, і через це вирішує покарати усіх українців", – розповідає співзасновник ГО "Greencubator".

Такі рішення позбавляють інвестиційних можливостей, вважає експерт. Виходить, що великим гравцям можна встановлювати СЕС на землі, а малим – ні. Тобто однією рукою законодавці відкрили можливість для 50 кВт, а іншою – унеможливили розвиток малих домашніх сонячних станцій.

"Окремо варто пояснити цифру 50 кВт. Коли ми почали докопуватись, звідки вона взагалі взялася, то виявився цікавий факт. Цю цифру взяли "з голови". Не проводилося жодних експертиз, які б аргументували саме 50 кВт.

Так само з ідеєю встановлення СЕС за зеленим тарифом тільки на капітальних спорудах. Це шкідливе та примітивне регулювання. Експертності у прийнятті цих рішень не було взагалі", – зауважує Зінченко.

поправка 24 заборона СЕС

Просто звичайне західноукраїнське село. Наочно те, проти чого проголосували днями деякі нардепи / Пост у Facebook Сергія Стуканова (facebook.com/serhii.stukanov)

Кому це вигідно?

У випадку набрання чинності "поправки 24", українці не матимуть права встановлювати домашні електростанції на своїх приватних земельних ділянках. Нововведення грають на користь монополістам ринку.

"Ці поправки ініційовані законодавцями, але, за моїми даними, насправді свої інтереси лобіюють обленерго. Обленерго страшенно недолюблюють домашні СЕС, і у них є для цього приводи.

Обленерго, як монополістам, вигідно уповільнення розвитку домашніх СЕС. Багато років вони оперували мережами, приватизованими за смішні гроші. Вони ніколи ці мережі не модернізували.

Радянські мережі, які ми сьогодні маємо, були розраховані винятково на централізовану генерацію. Але нова реальність у всьому світі диктує те, що такі мережі мусять адаптуватися до нових реалій, до наявності великої кількості розподіленої генерації, перш за все, сонячної.

І так не тільки в Україні. Свого часу величезним федеральним монополістами в США довелось згорнути великий план, який вони розписали на 20 років, через те, що недооцінили кількість підключень "малого сонця".

Крім того, з домашніх СЕС значно складніше вимагати хабар, ніж з промислових електростанцій. В Україні процедура встановлення настільки проста, що просто немає причин відмовити у підключенні домашніх сонячних електростанцій", – акцентує Андрій Зінченко.

Що буде з уже встановленими на землі домашніми СЕС?

За даними Держенергоефективності, на сьогодні майже 9 тисяч українських сімей встановили домашні СЕС потужністю до 30 КВт та інвестували в місцеву генерацію 180 млн євро. При цьому, майже 1400 домашніх СЕС з'явилися лише за I квартал 2019 року.

"Зелений тариф" у таких домашніх СЕС не заберуть, він залишиться.

Попит на встановлення домашніх СЕС зростає в Україні постійно. Але цей ринок все ще дуже малий: зазначена цифра складає лише 0,1% від загальної кількості домогосподарств (всього їх 6,5 млн).

Через прийняті поправки процес встановлення нових домашніх СЕС значно ускладнюється. Зміни до законопроекту № 8449-д різко обмежують можливість українців долучитись до розподіленої генерації електроенергії.

Варто зазначити, що власники домашніх СЕС — це звичайні громадяни України, що підтримують розподілену генерацією грошима зі своїх родинних бюджетів. Вони вже стали проз'юмерами, тобто, одночасно і споживачами, і виробниками електроенергії. Решту українців не потрібно позбавляти такої можливості.

Що з цим робити?

"Є чимала кількість громадян, чиї права та законні інтереси постраждали від "поправки 24". Ми закликаємо всіх долучитися до створення членської організації, що буде захищати інтереси малих виробників електроенергії, активних споживачів, проз'юмерів, адептів ВДЕ в Україні. Готових долучитися просимо залишати свої контакти в спеціальній формі.

Сформуємо єдиний спільний ресурс для впливу на органи влади, що визначають політику в сфері енергетики. І так, всі учасники будуть самі оплачувати діяльність своїми внесками. Напряму зацікавлені в протидії "поправці 24" та іншим подібним законам:

  • майже 9000 власників вже встановлених домашніх СЕС;
  • українці, які планують долучитися до розподіленої генерації з ВДЕ;
  • працівники в бізнесах, що встановлюють домашні електростанції,
  • а також працівники банків, що фінансують такі проекти, — вони втратили десятки тисяч клієнтів в угоду монопольним інтересам.

За енергетичні права доведеться боротися, а коли об'єднаються десятки й сотні тисяч свідомих споживачів — побачимо, на що вони здатні", – пропонує співзасновник ГО "Greencubator". 

69512

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: