fbpx
Сьогодні
Огляд 21:30 31 Січ 2020

Чи дбають про Україну американці? Ключове з візиту держсекретаря Помпео до Києва

Перед від'їздом до України державний секретар Майк Помпео потрапив у скандал. Він агресивно відреагував на запитання однієї із журналісток про відсутність у Києві посла Сполучених Штатів. Урешті-решт, відповівши, політик у різкій манері зазначив: "Ви дійсно думаєте, що американці турбуються про Україну?". Потім попросив журналістку показати йому на мапі Україну (що та і зробила), але зрештою репортера виключили зі списку працівників ЗМІ, які супроводжують держсекретаря у його закордонній поїздці. То… чи цікавий Вашингтону Київ? Робимо висновки з результатів приїзду Помпео

Фото Reuters

ПЕРЕДІСТОРІЯ

30-31 січня державний секретар США Майл Помпео перебував із візитом у Києві у рамках свого «східного туру». Останній передбачає також поїздки до Білорусі, Казахстану та Узбекистану. У рамках свого дводенного візиту Помпео зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Вадимом Пристайком та міністром оборони Володимиром Загороднюком.

Офіційна мета поїздки полягає у підкресленні «підтримки Сполученими Штатами суверенітету й територіальної цілісності України», а також затвердженні «американських пріоритетів у Європі та Центральній Азії». Попередньо зустріч була запланована на 3 січня, однак через ескалацію на Близькому Сході (а саме, напад на посольство США у Багдаді), її перенесли. Візит Помпео проходив на тлі процесу імпічменту проти президента Сполучених Штатів Дональда Трампа. Нагадаємо, що ключову роль у скандалі, що розгорівся, відігравав телефонний дзвінок очільника Білого дому та Володимира Зеленського. Вважають, що останнього Трамп шантажував призупиненням надання військової допомоги Україні, якщо вітчизняні прокурори не перезавантажать справу проти сина Джо Байдена –  головного конкурента нинішнього американського президента на майбутніх виборах. Ситуація, що склалася багато в чому визначає мотиви поїздки держсекретаря в Київ.

КЛЮЧОВЕ ІЗ ЗУСТРІЧІ ПОМПЕО ТА ЗЕЛЕНСЬКОГО

Зеленський назвав візит Помпео «яскравою подією, що засвідчує послідовну підтримку України Сполученими Штатами», а також висловив надію, що Вашингтон «у подальшому буде більш активно залучений у мирне регулювання конфлікту на Донбасі та деокупації Криму завдяки призначенню окремої посадової особи з Державного департаменту». Раніше цю посаду обіймав Курс Волкер. Однак заміни йому поки що немає. Тому в експертів із цього приводу з'являються думки, мовляв у США переконані: Київ і Москва можуть домовлятися самостійно.

Зеленський також наголосив, що 2020 стане роком посилення співпраці між Україною та США у галузі оборони, інвестицій, енергетичної безпеки та інфраструктури (зокрема, залізничного сполучення). Президент наголосив, що розраховує на зняття Вашингтоном захисних мит на імпорт сталі для вітчизняних виробників, а також активну участь американських компаній у співпраці щодо розробки нафтогазоносних регіонів Чорноморського шельфу.

Помпео в Киеве

Фото Reuters

У свою чергу Майк Помпео нагадав, що це не перший його візит до української столиці. До цього він приїздив в Україну як член Конгресу в 2014 році, а також через рік, і уже також як директор ЦРУ. Помпео наголосив, що Україна продовжує виступає своєрідним форпостом на кордоні між демократією та диктатурою. Вона продовжує залишатися однією з ключових в орбіті американської політики. Крім того, держсекретар акцентував увагу на допомозі Сполучених Штатів у розбудові верховенства права в Україні та боротьбі з корупцією. Держсекретар знову підтвердив, що США підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, а також ніколи не визнає анексований Крим частиною Російської Федерації.

Наостанок, відповідаючи на питання журналістів, Зеленський зауважив, що імпічмент не погіршив відносини між Україною та Сполученими Штатами. На його думку, інтенсивність співпраці між двома країнами зараз є найкращим показником цьому.

Помпео ж, у свою чергу, відхилився від прямої відповіді на питання, коли Вашингтон призначить посла в Україну. Він також зауважив, що для зустрічі Зеленського і Трампа обов'язково прийде час, однак коли, не уточнив. Лише додав, що особливих вимог для української сторони щодо візиту немає, тільки необхідність знайти час, можливості та наявність прогресу, який можна буде обговорювати.

СПРАВЖНЯ СУТЬ ВІЗИТУ

Експертне середовище схиляється до думки, що приїзд Помпео, хай і хоч у ширшому, європейсько-азійському безпековому контексті, дуже пов'язаний із імпічментом довкола президента Трампа. Одні вважають, що візит – своєрідна інспекція та перевірка на лояльність українського президента Білому дому. І зводитися вона може навіть до узгодження позиції, що на нього американська сторона не чинила жодного тиску. Інші ж схиляються до більш оптимістичної думки, мовляв мова йде про надання позитивного імпульсу відносинам між двома країнами, а також, що Зеленський усіма силами намагатиметься залишитися осторонь драми з імпічментом, що не дискредитувати себе перед конкурентами Трампа.

Однак не слід думати, що від усієї цієї ситуації із телефонним дзвінком незручно має бути лише нам. Завданням Помпео у всьому турне може стати ще й згладжування кутів. Як показує практика останніх років «у президента одна політика, у Конгресу – інша, в оборонних та розвідувальних структур – своя, а Державний департамент позиції то посилює, то послаблює». От і виходить, що завданням держсекретаря може бути необхідність переконати країни, що так чи інакше чинять опір РФ, що їх зусилля підтримуватимуть.

Помпео в Киеве

Фото Reuters

У будь-якому випадку, візит Помпео можна вважати черговим і пересічним. Поки що говорити про будь-який прорив у відносинах чи їх вихід на якісно новий рівень не варто. Викликає занепокоєння, що в Україну досі не призначений посол, а можливість зустрічі президентів на найвищому рівні відкладена на невизначений термін. Однак розуміння того, що ми дійсно продовжуємо боротьбу з агресором, який загрожує не лише нашій територіальній цілісності, а й всьому демократичному світу, є.

6573

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: