fbpx
Сьогодні
Важливо 10:45 25 Чер 2021

Поліцейський перевищує повноваження: що робити

Як правильно поводитися під час поверхневого огляду і як фіксувати порушення прав поліціянтами

English version here

На Набережній Києва є графіті — величезний напис, понад 10 метрів в довжину, який можна роздивитися навіть з іншого берега Дніпра. Він говорить: «КУДИ ДЗВОНИТИ, КОЛИ ВБИВАЄ ПОЛІЦІЯ?». З'явився цей напис кілька років тому, його регулярно зафарбовують, але в червні його відновили вже всьоме. Так стіни Набережної говорять те, про що не можна кричати на вулицях, і фраза з 5 слів, якщо вдуматися, страшніша, ніж здається на перший погляд. 

За словами політичного аналітика Фонду «Демократичні ініціативи» Петра Бурковського, за рік пандемії недовіра до Національної поліції та Служби безпеки України зросла з 25% до 31%. 

У травні цього року пройшла акція «Зупинимо сафарі міліції на Подолі» — ще один маркер, який сигналізує про те, що в Києві відбуваються нездорові речі: нелегальні рейди в закладах, обшуки, необґрунтоване насильство з боку поліції, застосування сили та підкидання наркотиків. Саме проти цього виступали прихильники акції. 

А зовсім недавно в Києві патрульний вибив телефон з рук жінки, яка викликала патруль, почувши крики у квартирі поверхом нижче. Поліціянт, який прибув за адресою, порадив відповідальній громадянці «стояти осторонь», на що жінка попросила його представитися, викликала ще один патруль, що закінчилося неадекватною поведінкою співробітника поліції. 

Буквально днями був і ще один випадок — поліціянти жорстко порушили процедуру поверхневого огляду, хоч і поводилися «стримано», за словами автора телеграм-каналу, що опублікував відео того вечора.

Стаття 365 Кримінального Кодексу України передбачає покарання для правоохоронців, чиї дії виходять за межі їх повноважень — за це передбачено до 5 років позбавлення волі. Якщо ці дії супроводжуються насильством або погрозами насильством, застосуванням зброї або інших спецзасобів — до 8 років, а найжорсткіша санкція — позбавлення волі до 10 років, якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки. 

Проте, такі дії можуть залишатися безкарними — в екстреній ситуації буває нелегко зорієнтуватися. В результаті доказів порушення немає, а значить, про справедливість і компенсацію мови бути не може. 

Полицейский превышает полномочия: что делать

В яких випадках поліція може затримати?

Якщо вас зупиняє поліціянт, в будь-якому випадку він повинен повідомити вам про причини. Підстави для цього можуть бути такі

  • припинення і запобігання адміністративним правопорушенням, але тільки в разі, якщо інші заходи взаємодії не можуть бути достатніми;
  • для того, щоб виконати відповідну постанову по справі про адміністративне правопорушення;
  • з метою виключити можливості у протидії розгляду справ;

Поліція також має право вимагати у вас документи, що засвідчують особу, і/або документи, що підтверджують відповідне право особи (водійські права в особи: яка керує транспортним засобом), у випадках, визначених статтею 32 про Нацполіцію:

  • якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
  • якщо особа перебуває на території чи об'єкті зі спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліційного контролю;
  • якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;
  • якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
  • якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об'єктом вчинення правопорушення.

При скоєнні вами адміністративного порушення, наприклад, хуліганства, поліція може скласти протокол на місці. 

Полицейский превышает полномочия: что делать

У яких випадках поліція може застосувати силу?

Застосування фізичної сили, спеціальних засобів або зброї можливе тільки в тому випадку, якщо поліціянт не може зупинити правопорушення іншими шляхами. Але і в цьому випадку він повинен дотримуватися процедури, визначеної ст. 43 ЗУ «Про Національну поліцію». Це означає, що:

  • Поліціянт зобов'язаний заздалегідь попередити особу про застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї та надати їй достатньо часу для виконання законної вимоги поліціянта, крім випадку, коли зволікання може спричинити посягання на життя і здоров'я особи чи та/або поліціянта або інші тяжкі наслідки, або в ситуації, що склалася, таке попередження є невиправданим або неможливим.
  • Попередження може бути зроблено голосом, а за значної відстані або звернення до великої групи людей — через гучномовні установки, підсилювачі звуку.
  • Вид та інтенсивність застосування заходів примусу визначаються з урахуванням конкретної ситуації, характеру правопорушення та індивідуальних особливостей особи, яка вчинила правопорушення.
  • Поліціянти зобов'язані надавати невідкладну медичну допомогу особам, які постраждали в результаті застосування заходів примусу.
  • Заборонено застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї до жінок з явними ознаками вагітності, малолітніх осіб, осіб з явними ознаками обмежених можливостей або старості, крім випадків учинення ними збройного чи групового нападу, учинення збройного опору поліціянту, що загрожує життю і здоров'ю інших осіб або поліціянтів, якщо відбити такий напад або опір іншими способами та засобами неможливо.

У будь-яких інших випадках застосування фізичної сили заборонено і вважається незаконним. 

Полицейский превышает полномочия: что делать

Поверхневий огляд: чого поліція зробити не може

Працівники поліції не мають права обшукувати вас, але мають право провести поверхневий огляд. Він застосовується до особи, щодо якої є відомості про вчинення нею адміністративного правопорушення або затриманої за його вчинення (ст. 264 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Під час поверхневого огляду ні в кишеню, ні в сумку, ні в капюшон проникати працівники поліції не мають права — вас можуть тільки попросити відкрити сумку, заглянути всередину рюкзака. Максимум, що дозволяється працівнику поліції під час поверхневого огляду — пройтися руками по вашому одягу. Робити це може тільки особа вашої статі (жінка обшукує жінку, чоловік — чоловіка).  

Особистий огляд повинен проводитися в присутності понятих у відділенні поліції під час затримання. Водночас обов'язково складається протокол. Обов'язково звертайте увагу на те, що підписуєте. Якщо працівники поліції не зафіксували або написали щось зайве, то вкажіть це власноруч у протоколі.

Якщо поліціянт самостійно дістане з вашої сумки/кишені зброю або наркотики, такий доказ не буде прийнято в суді, оскільки була порушена процедура поверхневого огляду. Такі порушення необхідно фіксувати відразу, і нижче ми розповімо, як це зробити. 

Як себе поводити?

  1. Чинити опір поліції не варто. За невиконання законних вимог поліціянта і непокору передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу в сумі від 136 до 255 гривень або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або ж виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку. Якщо опір буде особливо затятим, Вам може загрожувати арешт на строк до 15 діб. Крім того, умисне заподіяння поліціянтові побоїв, тілесних ушкоджень при затриманні карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк. Тому чинити явний опір не варто.
  2. Тримайте дистанцію і попросіть про це поліціянта. 
  3. Увімкніть відеокамеру. Закону, який забороняє фото/відеознімання немає. На відео попросіть поліціянта ще раз представитися: назвати ім'я, прізвище, посаду, звання і назвати причину затримання. Ви також можете попросити знайомих зняти те, що відбувається на камеру.
  4. Перепишіть номер жетона і дані зі службового посвідчення. 

Полицейский превышает полномочия: что делать

Що робити, якщо ваші права були порушені?

Якщо поліціянти перевищують повноваження, безпідставно застосовують фізичну силу, не хочуть представлятися, забороняють знімати на камеру, телефонуйте в 102. До вас повинні направити групу реагування патрульної поліції. В межах міста наряд приїде протягом 10 хвилин, у сільській місцевості — не більше ніж за 40 хвилин. Патрульні з'ясовують обставини правопорушення, приймають заяву про правопорушення і, якщо це потрібно, можуть викликати слідчо-оперативну групу.

  1. Якщо поліціянти перевищують повноваження, безпідставно застосовують фізичну силу, не хочуть представлятися, забороняють знімати на камеру, телефонуйте в 102. До вас повинні направити групу реагування патрульної поліції. В межах міста наряд приїде протягом 10 хвилин, у сільській місцевості — не більше ніж за 40 хвилин. Патрульні з'ясовують обставини правопорушення, приймають заяву про правопорушення і, якщо це потрібно, можуть викликати слідчо-оперативну групу.
  2. Разом з цим, якщо до вас була застосована фізична сила, необхідно викликати швидку — 103. Лікарі повинні зафіксувати нанесені тілесні ушкодження, віддати вам висновок. Зробіть фотографії отриманих ушкоджень.
  3. Якщо поліція не приїхала на виклик, ви можете подати скаргу на бездіяльність поліціянтів. Для цього подайте заяву до Головного управління національної поліції відповідно до прикладу форми, наведеної нижче — можете знову зателефонувати 102 або 0-800-50-02-02. Скаргу повинні розглянути протягом місяця. Полицейский превышает полномочия: что делать
  4. Ви також можете подати заяву в районне управління поліції та в прокуратуру. Такі заяви можуть бути відправлені електронною поштою. До кожної заяви докладайте всі зібрані докази.
  5. Інформація про вашу заяву протягом 24 годин з моменту подачі заяви повинна бути внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, якщо правопорушення відбулося. Про те, чи відкрили виробництво, вам доведеться дізнаватися самостійно: часто у разі не тяжких злочинів поліція не поспішає відкрити виробництво і, відповідно, сповіщати про це заявника. Слідчий зобов'язаний надати вам виписку з реєстру. Таким чином ви зможете надалі контролювати хід справи, знати реєстраційний номер і відповідальних.
  6. Якщо у вас відмовляються приймати заяву, не реєструють її, не вносять дані про заяву в ЄРДР, на кожну таку дію необхідно писати нову заяву до вищої інстанції.
  7. Вам допоможе публічний розголос. Це вже напрацьована практика в Україні, тому зібрані та опубліковані в публічному полі докази та обставини справи також можуть вплинути на розгляд вашого випадку.
6538

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: