fbpx
Сьогодні
Екорубрика 16:00 29 Сер 2020

У Дніпрі активісти бігають і очищають місто від сміття: що таке плоггінг

Далеко не всі люди відповідально ставляться навіть до найпростішого сміття і не доносять його до урни. Коли такого сміття стає занадто багато, і на вулицях міста його стає видно неозброєним оком — небайдужі громадяни беруть ініціативу в свої руки.

А Микита Васецкий з Дніпра поєднав корисне для міста прибирання з корисною для здоров'я пробіжкою.

📽️   Дивіться наш репортаж:

Пробіжка з прибиранням

Микита каже, що все почалося з його захоплення бігом — майже кожен день він виходив на пробіжку по своєму місту і з часом вирішив поєднувати біг з іншою діяльністю. Спочатку це були різні види спорту, а ще через якийсь час, Микита дізнався в інтернеті про такий напрямок як плоггінг.

Суть заняття досить проста: люди виходять на пробіжку і на шляху збирають сміття, яке знаходиться на вулицях міста. Микита каже, що відразу зрозумів, що в Дніпрі таке заняття буде актуальним і корисним. Він запропонував заняття плоггінгом своїми друзям, з якими вони раніше займалися бігом. Спочатку не всі до кінця зрозуміли, навіщо це потрібно, але з часом плоггінг став звичайним заняттям для них.

Микита заснував громадську організацію "Спорт Патруль" щоб більш організовано збирати людей на пробіжки і поширювати ідею плоггінга. Зараз в організації більше 70 активних учасників, але через карантин групові пробіжки доводиться відкладати. Проте, спортсмени регулярно діляться інформацією про свої пробіжки через соціальні мережі.

Дніпро плоггінг

Коли ж вдається зібратися групою, щоразу обирають різну локацію в місті — парки, набережну, і т.д. Микита каже, що завдяки цьому вдається підтримувати чистоту в більшій кількості локацій міста. За одну пробіжку 1 людина збирає в середньому 15 маленьких пакетів зі сміттям.

"Принцип бігу не настільки важливий, як те, що ти робиш"

ГО "Спорт Патруль" займається не тільки організацією пробіжок спортсмени зафарбовують рекламу наркотиків на стінах, влаштовують і підтримую різні спортивні заходи в місті. Займаючись плоггінгом, вони в рівній мірі і прибирають місто, і поширюють ідею про відповідальне ставлення до сміття серед людей. "Я впевнений, люди, перехожі, місцеві — вони спостерігають за нами, за нашими діями, і вже якось сподіваємося на те, що це допомагає їм не смітити", говорить Микита.

Дніпро плоггінг

Микита Васецький

Взагалі, така пробіжка набагато складніше звичайної, оскільки крім самого бігу доводиться постійно присідати, нахилятися і звертати увагу на те, що знаходиться навколо. Оскільки навіть звичайний біг підходить далеко не всім, заняття плоггінгом вимагають від людини певного рівня підготовки. Але навіть якщо фізично бігти і збирати сміття для когось важко, Микита вважає, що біг в цій справі — не головне: "Принцип бігу не настільки важливий як те, що ти робиш, те, що ти збираєш сміття, те, що ти даєш приклад усім оточуючим".

Крім фізичної підготовки, для заняття плоггінгом не потрібно практично нічого: зручне взуття, рукавички і пакети для зібраного сміття. Микита рекомендує брати пакети поменше, адже з великими мішками, особливо навантаженими сміттям, бігти не так зручно. Нічого більше для занять плоггінгом не потрібно.

Микита каже, що під час пробіжок у них виникали кумедні ситуації, коли люди брали їх за працівників комунальних служб. Таким людям спортсмени розповідали про плоггінг, і дехто, хто зацікавився, навіть приєднувалися до пробіжок. На комунальні служби, які не справляються з прибиранням сміття, Микита не в образі — каже, що якби кожна людина думала про те, що це не її робота, місто залишалося б брудним, а драйвером змін є кожен з нас.

6426

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: