Корисності

Соціальне підприємництво: як це працює і хто просуває його в Україні

Уявіть світ, де кожен бізнес вирішує не просто економічні задачі, а й соціальні проблеми. В умовах глобальних змін соціальне підприємництво може стати ефективним інструментом відповіді на нагальні виклики, з якими стикається суспільство.

Дослідження підтверджують те, що суспільство очікує від бізнесу включеності в суспільне життя та долучення до подолання різного роду проблем. З місією зробити соціальне підприємництво каталізатором розвитку локальних ініціатив для глобальних змін, в Україні працює благодійна організація Платформа соціальних змін. Це — середовище розвитку соціального підприємництва, що через освіту, інвестиції та менторство сприяє його розвитку в локальних громадах. 

Як саме Платформа соціальних змін розбудовує соціальне підприємництво?

Команда Платформи працює з 2015 року, надаючи всебічну підтримку соціальним підприємцям на кожному етапі їхнього розвитку. Від ідеї до реалізації Платформа сприяє створенню стабільних проєктів, що зростають і націлені на розв'язання актуальних суспільних проблем.

Пріоритетним інструментом для цього є освіта та менторство. Платформа соціальних змін фокусується на різних освітньо-менторських програмах, залежно від потреб організацій громадянського суспільства та соціальних підприємців. Для цього організація запустила Академію соціального підприємництва — онлайн-майданчик, де соціальні підприємці, представники громадського сектору, філантропи й активісти обмінюються досвідом.

"Ми дуже ретельно ставимось до того, що пропонуємо нашим учасникам. У нас є кілька освітніх продуктів, які підходять різним категоріям змінотворців. Найбільш популярним є Акселератор соціального підприємництва — комплексна освітня програма з менторською та грантовою підтримкою, де учасники вивчають все від побудови бізнес-моделі до юридичних питань створення соціального підприємства. Минулого року ми провели три такі програми, які закінчили понад 100 учасників", — розповідає Соломія Боянович, голова організації Платформа соціальних змін. 

У 2023 році Платформа соціальних змін провела 11 освітньо-менторських програм, які прослухали понад півтори тисячі учасників з усієї України. Окрім Акселератора активно проводяться серії вебінарів з точкових тем, таких як організаційний розвиток ОГС, маркетингова стратегія, розвиток команди та фінансово-юридичні питання. Побудова спільноти також є вагомою для організації. Соціальне підприємництво — це не лише спосіб підтримати економіку в умовах війни, але й засіб згуртування людей навколо спільних цілей, створення нових робочих місць та забезпечення людей необхідними послугами чи товарами. Завдяки співпраці та спільним зусиллям тут створюють міцніші, згуртованіші громади, готові разом долати виклики та впроваджувати позитивні зміни.

"Через комплексні навчальні програми, інвестиційні можливості та непохитну підтримку менторів, ми допомагаємо соціальним підприємцям не тільки реалізувати свої ідеї, але й забезпечити їх сталість і розвиток на довгі роки. Ми даємо їм основу для розвитку, а світ змінюють самі підприємці. Ми прагнемо, щоб кожен учасник наших програм відчував постійну підтримку та наставництво, незалежно від стадії реалізації свого проєкту. Тому ми стараємось завжди бути поруч із нашими випускниками. Регулярно спілкуємось з підприємцями, долучаємо їх до різних ініціатив. Часто трапляється навіть так, що наші випускники стають лекторами для нових слухачів програм", — діляться у Платформі соціальних змін. 

Як міжнародні практики допомагають розвивати соціальне підприємництво в Україні?

Платформа соціальних змін тісно співпрацює з міжнародними партнерами. Це дозволяє перейняти найкращі практики та імплементувати їх в Україні. Ми стараємось локалізувати європейські принципи та ініціативи. Міжнародні партнери мають дуже широку експертизу в соціальному підприємництві. Через це Платформа може допомагати локальним ініціативам ставати більш глобальними та творити вагомі зміни.

Окрім партнерств, Платформа співпрацює у двох міжнародних проєктах — ESIC, який зосереджується на розвитку навичок у секторі соціальної економіки в Європі, та GRAINS, який підтримує сталий розвиток в агропродовольчому секторі. Ці ініціативи є прикладами відданості міжнародному партнерству, що веде до зміцнення глобальної мережі соціального підприємництва. Усього у двох проєктах — понад 15 європейських організацій. Така співпраця створює нові можливості для впровадження інновацій та спільного розв'язання соціальних викликів в Україні.

Соціальні підприємства можуть стати опорою для громад, допомагаючи їм адаптуватися до швидко змінюваних умов життя, відновлювати інфраструктуру та забезпечувати підтримку найбільш вразливих верств населення. Головне — мати підтримку та досвід експертів. Платформа соціальних змін навчає, інвестує та підтримує, а змінюєте — ви. 

Дізнатись більше про роботу Платформи соціальних змін, дійсні програми та послуги можна на сайті організації.

Свіжі дописи

  • Кейси

Принципи князя Святослава і життя, що має ціну: як розвивати військове лідерство в Україні

Аспен Інститут Київ, Impact Hub Odesa та його співзасновник Єгор Гребенніков провели День Ідей у… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Кейси

Гаряча лінія для людей в окупації: що таке “HelpPrint” і кому він може допомогти

Медіа “Східний Варіант” запустило гарячу лінію для мешканців тимчасово окупованих та прифронтових територій. На гарячій… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Кейси

“Час діяти, Нестримні”: як працює грантовий конкурс на відкриття спортивних клубів

Заняття спортом можуть бути одним зі способів реабілітації поранених військовослужбовців. Проте у багатьох громадах немає… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Корисності

Як вивезти тварину за кордон: алгоритм дій і всі потрібні документи

“Рубрика” розповідає про все, що потрібно знати: як чипувати, які треба вакцини та документи, де… Читати більше

Thursday June 27th, 2024
  • Кейси

Сім тисяч книг: як волонтер забезпечує сучасною літературою прифронтові та сільські бібліотеки, про які не дбає держава

Бібліотеки не втрачають актуальності, поки до них надходить сучасна література. У цьому переконаний Олександр Сапронов,… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Що відбувається

Beautiful places in Ukraine: Five unusual local attractions to explore

Millions of people across the globe learned about Ukraine through war reports and stories of… Читати більше

Tuesday June 25th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.