Що відбувається

Петиція про припинення діяльності «112-Україна» та NewsOne набрала 25 тисяч голосів: що це значить

Петиція «припинити антиукраїнську діяльність телеканалів «112 Україна» та NewsOne» до Верховної Ради за рекордно короткий термін – 9 днів – набрала необхідні 25 тисяч.

У петиції телеканали «112 України» та NewsOne названі «інформаційними активами Кремля в Україні», що «активно транслюють інформаційній  політику «руского міра» в Україні та перебувають під управління кума Путіна – Медведчука та регіонала Мураєва, який виступає проти декомунізації та називав Олега Сенцова терористом».

«У зв'язку з цим, вимагаємо вжиття всіх необхідних заходів в межах повноважень та в рамках чинного законодавства, щоб у найкоротший термін припинити ліцензійну діяльність телеканалів «112 Україна» та «NewsOne», – наголошується в петиції.

Верховна Рада відібрати ліцензію на мовлення не може, але такі повноваження має Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

«Рубрика» запитала у автора петиції Артура Переверзєва, на яку реакцію влади і суспільства очікують її ініціатори.

Яку дасте відповідь на закиди, що це обмеження свободи слова?

 На жаль, поняття і розуміння свободи слова, та і «свободи» в принципі, дуже сильно деградували, і не тільки в Україні. З яких пір свободою слова вважається надання засобів для її вираження тому, хто хоче тебе вбити? Тим, хто паплюжить наших захисників, тим, хто закликає до миру та компромісу зі злом? Тим, хто бреше та маніпулює?

Свобода слова не може бути прикриттям відвертої антиукраїнської пропаганди, яка має на меті демонтаж української державності як такої, яка і є запорукою свободи слова.

Логіка проста – оскільки і доки держава регулює питання видачі ліцензій на телемовлення та виділення радіочастот, у випадку, якщо редакційна політика каналів починає становити загрозу національній безпеці, держава має забирати у таких мовників те, що надано їм у тимчасове користування як суспільне благо.

На яку відповідь адресата петиції – Верховної Ради – сподіваєтеся?

Ми сподіваємось на активну реакцію зі сторони Верховної Ради, але не диктуємо її форму. Власне, у ВР є комітет, який здійснює нагляд, у тому числі, за діяльністю Нацради з питань телебачення та радіомовлення. У повноваженнях Нацради – непродовження ліцензій або їх скасування.

Окрім цього, можливо ситуація та заклик громадськості підштовхнуть депутатів до розробки відповідного закону про іноземних агентів, щоб ми на законодавчому рівні не плутали українські ЗМІ, на яких розповсюджується свобода слова і іноземних агентів, щодо яких Україна не може мати зобов'язань з надання платформ для поширення їх пропаганди.

Чи знаєте реакцію на петицію з протилежної сторони?

З реакції протилежної сторони ми бачили тільки безграмотне промацування підписантів з уточненнями чи справді вони підписували петицію. Я особисто наразі не помітив інших ознак реагування на це.

Свіжі дописи

  • Здоров’я

“Відчувається, ніби ти перед телевізором із десятком сюжетів, і при цьому потрібно щось робити”: що таке РДУГ і чому це не про виховання?

“Рубрика” поспілкувалась з експерткою Центру когнітивно-поведінкової терапії Олександрою Омельченко про прояви РДУГ — розладу дефіциту… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Корисності

Журналістика рішень працює: 10 найкращих статей “Рубрики” у квітні

Рішення інклюзії, підтримки, захисту довкілля та взаємодопомоги: “Рубрика” зібрала десять кейсів, які українці втілювали цього… Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Корисності

Рецепти пасок з різних регіонів: смачні святкові рішення

“Рубрика” зробила добірку давніх рецептів пасок, якими поділилися жительки різних регіонів України. Читати більше

Wednesday May 1st, 2024
  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.