fbpx
Сьогодні
Спецпроект 19:09 26 Сер 2018

Перший пересувний музичний театр на Луганщині. Як мами прийшли на допомогу своїм дітям

«Рубрика», як інформаційний партнер премії Social Project Awards, публікує тексти конкурсантів про свої соціальні проекти. Восени стартує відкрите голосування за кращу ініціативу у кожній з номінацій

Активні мами вихованців Дитячої школи мистецтв м. Старобільська зібрались у команду аби втілити в життя мрію своїх дітей – гастролювати. Мами написали проект "Mobile music theatre" і розмістили його на краудфандинговій платформі, щоб зібрати кошти на мобільну апаратуру для театру. Наразі збір коштів триває.

Ідея виникнення проекту

У Старобільську, на жаль, немає театру. Діти дуже радіють, якщо до нас приїжджає обласний театр, але це буває нечасто – раз чи два на рік.

Пам'ятаю, одного разу квитки на цікаву дитячу виставу вже були куплені, а вона так і не відбулась через погодні умови – театр з Харкова просто не доїхав до нашого міста. Донька була вкрай розчарована, вона дуже чекала на "Вождя червоношкірих" – їй здавалося, що з героїнею вони обидві однаково невгамовні. І квитки повертала зі сльозами на очах.

Старобільськ

Та минулого року в Дитячій школі мистецтв нашого міста, де донька навчається разом з багатьма іншими учнями, відкрилось відділення академічного вокалу, а на ньому з'явився новий предмет – постановка музичних спектаклів. Отож, школярі були в захваті! Вони самі почали займатись постановками! А ми, дорослі, слідкували, як наші діти із захопленням поспішали на репетиції, а після першого ж виступу прагнули виступати ще і ще.

Діти здружились і звичайні будні з радістю розбавили дивовижними зустрічами. Ми власноруч готували для них костюми і декорації. Але хотіли допомогти чимось більшим.

Одного разу я, мама наймолодшої акторки,  прочитала в Інтернеті, що до міста приїздять тренери, які на своєму тренінгу зможуть допомогти створити і розмістити інноваційний освітній проект на платформі по збору коштів. Це було круто – саме те, що треба! Ми повірили, що зараз в наших руках здійснення мрії наших маленьких театралів! Це наче гора, яка підійшла до Магамета. Ми вирішили створити проект пересувного дитячого музичного театру!

MOBILE MUSIC THEATRE

💡 https://gofunded.org/campaigns/mobile-music-theatre/🎭 Подолати страх сцени можливо лише на сцені. Проте, не в кожної школи є можливість забезпечити учнів необхідним обладнанням для підготовки сценічних виступів, наприклад, театральних постановок. 🎶 Ця історія добре знайома команді Старобільської дитячої школи мистецтв. Після кількох вдало проведених спектаклів вони зрозуміли, що театр потрібен не лише школярам, а й всьому місту. Так виникла ідея створити перший дитячий пересувний музичний театр, для створення якого необхідно закупити мобільну музичну апаратуру.📌"Наші діти хочуть розвиватись далі, надихати глядачів, відвідувати інші міста, їздити у віддалені села, розказувати про нашу школу, ділитись своїми вміннями. Адже крім вокалістів, в нашому театрі є скрипалі, блокфлейтисти, піаністи, гітаристи, баяністи" – розповідає одна з ініціаторів проекту Імаметдінова Оксана🤝 Ми впевнені, що про творчість старобільських школярів скоро заговорить вся Україна, адже у них є вдалий приклад не одного талановитого земляка. Сподіваємось, що вас теж захопила історія цієї команди, й ви готові допомогти їм у втіленні мрії як фінансово, так і інформаційно. 💡 https://gofunded.org/campaigns/mobile-music-theatre/Програма здійснюється за підтримки Проекту "Зміцнення громадської довіри" UCBI – Українська ініціатива зміцнення громадської довіри, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна� #Сходини #GoF #ProSvit #КрокЗаКроком #usaid #зміцненнягромадськоїдовіри� #освітамоясуперсила #КоженМоже

Posted by GoFundEd on Monday, July 30, 2018

Що значить бути активістом в Україні

Ми, четверо активних матусь – Ася Дементьєва, Олена Обрезанова, Юлія Шерстюк і я, Оксана Імаметдінова – розпочали свою краудфандингову кампанію. Обдзвонювали знайомих, розказували про проект, популяризували його в Інтернеті, писали статті у різні Інтернет-видання, з дітьми розклеювали листівки, рекламували на вулиці, наш проект поширювали в соцмережах і про нас писали в газетах. Нам треба було назбирати половину від суми нашого проекту, тоді, за умовами програми, ще 25 000 грн нам дофінансував би USAID. Ми відчули, як цікаво бути активістками – ми познайомились з багатьма цікавими людьми, в нас заявились нові ідеї, нові цілі, нам щиро підказували і радили, нашим проектом захоплювались, що дуже додавало сил.

Старобільськ

Промовідео від краудфандингової платформи

Краудфандингова платформа теж вирішила нам допомогти і вибрала наш проект разом ще з двома проектами зі сходу України, аби створити промовідео в допомогу для збору коштів. Ми дуже пишались, як проходило наше літо! Наші діти стали героями промо ролику, а я розповідала з чого все починалось і що ми хочемо змінити своїм проектом.

Незвичайна меценатка із Сан-Франциско

Та одного разу я відкрила Фейсбук і не повірила своїм очам. Колега по платформі, автор іншого проекту, привітав мене з отриманням 50% фінансування. Я думала, що він помилився. Але ні.

Яна Райтман, меценатка із Каліфорнії, яка підтримує подібні освітні проекти, переслала нам 27150 грн, тобто половину суми (25 тисяч тепер дофінансує USAID, нам лишається зібрати 2288 грн.).

Вона написала мені: «Це був мій день народження, і я вирішила попросити моїх друзів подарувати мені не подарунки, а гроші на проект, який мені сподобається. Це фантастичний подарунок на день народження! Квіти вже б зів'яли, звичайні речі та прикраси мені не дуже потрібні, а от це буде мені давати добрий настрій ще довго. Моя донька, якій 14 років, навчалася в школі, де всі діти співали в хорі, танцювали та кожного року ставили бродвейський мюзікл".

Що змінить наш проект і чому нам так потрібна перемога

Придбавши мобільне обладнання для пересувного театру, наші діти зможуть гастролювати, популяризуючи мистецтво у найвіддаленіших селах району, області, всієї України. Вони виростуть як особистості, відкривши глядачам свої уміння, зацікавлять інших дітей прийти навчатись до нашої школи. Не в кожному селі є сцена чи Будинок культури, не кожна дитина чула, як грає скрипка чи блокфлейта, як співають академічним співом без фонограми. Ми можемо змінити ситуацію на краще!

На жаль, до проекту ми не включили деяке обладнання, і навіть особливо важливі акторські мікрофони. Бо це перший наш проект і ми сумнівались, чи зможемо назбирати такі великі кошти. Тому ми дуже сподіваємось на перемогу у Social Project Awards в номінації "Ідея", яка крім стратегічного значення самої перемоги, допоможе нам покрити витрати на акторські мікрофони.

Також наша школа має вже високі досягнення в розвитку мистецтва України, в нас навчався і працював Євген Тростянський, "балалайка світу", наші випускники стають відомими музикантами. Нашій школі є що показати і про що розказати. Але інформація «розсипана» Інтернетом. Тому нашим наступним кроком та ідеєю є створення сайту для Дитячої школи мистецтв. Ми були б дуже щасливі, якщо б перемога в номінації наблизила нас ще й до цієї мети!

Старобільськ

Плани на майбутнє

Найзворушливішою мрією дітей є постановка мюзиклів за невеликі пожертви та участь у благодійних акціях задля допомоги нужденним. Також мрією юних артистів є назбирати кошти на автобус для школярів школи мистецтв. Адже кожного дня діти пішки йдуть на заняття далекі відстані, бо у місті немає міського транспорту. От такі крилаті мрії і наших юних талантів!

Тому від усього материнського серця просимо проголосувати і підтримати наш проект.

Оксана Імаметдінова

Нагадаємо, що до 29 серпня активісти з усієї України можуть подати заявку на другу щорічну премію соціальних проектів Social Project Awards. Після закінчення прийому заявок триватиме онлайн-голосування, де кожен може віддати голос за три проекти. "Рубрика"запрошує номінантів премії розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

42
1080

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: