fbpx
Сьогодні
Урбан 09:01 15 Кві 2019

Як перемогти затори на дорогах? Досвід закордонних столиць

Втрачений час та нерви, забиті автівками вулиці, шум, тиснява і сморід. Зібрали рішення проблеми.

Фото: Pinterest

Все більше мегаполісів покращують систему громадського транспорту, шукають альтернативу автівками та застосовують нові інструменти, аби мотивувати громадян відмовлятись від шкідливих для екології засобів пересування.

У цьому матеріалі «Рубрика» зібрала світовий досвід боротьби із заторами, з якого українським містам варто зробити висновки.

СТОКГОЛЬМ

Зменшити затори = зменшити кількість автомобілів в центрі міста = збільшити кількість та покращити якість громадського транспорту. Так вирішила влада Стокгольму.

громадський транспорт стокгольм

Фото: alex-shutyuk.livejournal.com

У Швеції не прийнято використовувати автомобіль щодня. Замість цього всі користуються автобусом, трамваєм і метро, а автомобілі, зазвичай, виганяють з гаражів тільки для поїздки за місто на вихідні.

Крім того, запровадили платні дороги. Наприклад, ти мусиш платити, якщо в годину пік їдеш на авто в центральну частину міста.

Як наслідок, вже у перші місяці нової політики у центрі Стокгольму в годину-пік затори зменшилися на 25%. Натомість використання громадського транспорту зросло на 50%. Завдяки меншій кількості машин на дорогах, автобуси почали їздити за розкладом і вчасно.

Ще одним фактором зменшення заторів став план нульової смертності «Vision Zero», який не просто знизив рівень смертності у ДТП, але й позитивно вплинув на скупчення автівок у центрі міста.

Також у Швеції було створено більше 12,5 тисячі пішохідних переходів з підвищеним рівнем безпеки, обладнаних містками, миготливими світлофорами і штучними нерівностями для обмеження швидкості руху транспорту. Це сприяло збільшенню кількості пішоходів та зменшенню використання автівок.

Більше читайте у матеріалі – Війна з ДТП: які закони дорожнього руху діють в Європі

ПАРИЖ

Міська влада у Парижі постійно розглядаєм нові концепції дорожнього руху. Тому там відкрили вулиці для електричних самокатів.

Електричний ролер за останні місяці став справжнім хітом у Парижі. Він екологічний та дешевший, ніж усі інші транспортні засоби. Їхати можна по вулиці чи по тротуару.

«Хоча їзда на ролері виглядає, дещо, по-дитячому, але це зручно та приносить велике задоволення», – каже у коментарі DW мешканець французької столиці.

Туристи також почали пересідати на електричні самокати. Кажуть, так швидше і зручніше пересуватись історичними місцями.

Проте є й значні мінуси. Таким самокатом володіє не кожний. Багато парижан перевищують швидкість, удосконалюючи свій ролер. Один таксист зняв на відео ролер на міському автобані, якій обганяв автівки. Спідометр ролера показує 85 км/год. Така поїздка небезпечна для життя.

Роздратовані також і мотоциклісти. Вони зобов'язані дотримуватися правил дорожнього руху. А водії самокатів – ні.

Але найбільше незадоволені пішоходи. Зараз бульвари або заставлені самокатами, які не використовуються, або ж самокати «завойовують» тротуари.

Після початкової політики невтручання, паризьке міське управління хоче тепер відреагувати на рухому небезпеку. У майбутньому продавці мають офіційно реєструватися і підписуватися під тим, що вони будуть дбати про цивілізовану поведінку користувачів.

«Ми будемо прискіпливо переслідувати тих, хто мчить тротуарами та ставить під загрозу інших. Це однозначно заборонено. І ми будемо турбуватися про те, щоб самокати більше неможна було ставити просто де небудь», – підкреслює перший заступник мера Парижа Еммануель Грегуар.

За якими точно правилами можуть рухатися самокати дорогами Парижа ніхто достеменно не знає навіть у міському управлінні. Проте прихильники самокатів вважають, що цю проблему можна вирішити і цей вид транспорту знайде своє місце у дорожньому русі.

МАДРИД

З 30 листопада 2018 року міська рада Мадриду почала впроваджувати широкомасштабні обмеження, спрямовані на боротьбу з забрудненням повітря і трафіком.

Після впровадження нових жорстких обмежень щодо в'їзду старих бензинових автівок та дизелів до центральної частини іспанської столиці, рух громадського транспорту пришвидшився, стало менше заторів на дорогах, а також рівень забруднення знизився на 32%.

мадрид

Згідно плану Madrid Central до центральної частини Мадриду, загальною площею близько 5 кв. км, заборонено в'їжджати на бензинових автомобілях, зареєстрованих до 2000 року, та дизелям – до 2006 року. Гібриди, згідно з новими правилами, можуть знаходитись на цій території, але не більше 2 годин. Обмеження не торкнуться власників зазначених авто, які проживають у центральному районі.

Madrid Central – це спроба уряду знизити рівень азоту в атмосфері, який з 2010 року перевищує європейські граничні норми та є причиною близько 3000 смертей на рік.

Зазначається, що впровадження нових обмежень позитивно вплинуло на трафік у центральній частину столиці, він знизився на 1–2%. Відсутність перезавантаженості трафіку пішла на користь громадському транспорту, при цьому швидкість руху автобусів збільшилась на 14%.

Сьогодні Мадрид – це зона з низьким рівнем викидів, яку називають «легенями міста в центрі столиці».

ЛЮКСЕМБУРГ

Проблема серйозних заторів у цьому місті виникає, зокрема, через жителів Франції, Німеччини та Бельгії, які  приїжджають в герцогство на роботу. Щодня це близько 200 тисяч чоловік.

Населення самого Люксембургу складає понад 600 тисяч осіб, з них близько 400 тисяч приїжджають на роботу до столиці, населення якої – майже 110 тисяч жителів.

Для того, щоб вирішити проблему заторів у столиці і поліпшити екологічну обстановку, влада міста вирішила зробити громадський транспорт максимально доступним.

Саме тому Люксембург збирається стати першою державою, в якому громадський транспорт буде повністю безкоштовним. І це нововведення почне діяти уже в 2019 році – плату за проїзд у громадському транспорті Люксембургу припинять стягувати вже влітку.

люксембург

Фото: Deutsche Welle

Проїзд стане безкоштовним для всіх видів пасажирів у всіх трамваях, автобусах і поїздах країни з наступного літа. Наразі ж проїзд у Люксембурзі безкоштовний для мешканців держави у віці до 20 років, для всіх інших за дві години проїзду плата складає 2 євро.

ЛОНДОН

Населення Лондона значно збільшилось за останні десятиліття, тому міська рада докладає зусиль, щоб транспорту при цьому не збільшилось. Ще у 2003 році, якщо водії в'їжджали до центральної частини Лондона у час-пік, то мали платити плату за в'їзд.

А нещодавно, у центральній частині Лондона влада міста ввела цілодобовий збір за забруднення старими автомобілями навколишнього середовища.

Збір за забруднення старими автомобілями навколишнього середовища в розмірі £12,5 ($16,3) на добу введено в дію з 8 квітня. Ініціатором цієї ідеї став мер британської столиці Садок Хан.

"Як людина, яка набула астму протягом декількох останніх років, я з власного досвіду знаю, що токсичне повітря Лондона завдає шкоди здоров'ю людей", – сказав Хан, представляючи результати спільного дослідження Королівського та Імперського коледжів Лондона.

У цій доповіді зроблено висновок про те, що забруднення атмосфери в британській столиці є причиною щорічної госпіталізації в Лондоні з астмою і важкими легеневими захворюваннями близько 1000 чоловік.

"Це дослідження є строгим нагадуванням, що від забруднення навколишнього середовища, в першу чергу, страждають лондонці з найбільш уразливим здоров'ям, і я роблю все, що в моїх силах, щоб захистити дітей, літніх людей та тих, у кого є респіраторні захворювання, від нашого брудного повітря", – пояснив градоначальник причини введення в дію в центральних кварталах міста "зони наднизьких викидів [в атмосферу]" (ultra-low emission zone – Ulez).

транспорт лондон

Фото: mk-london.co.uk

Зазначено, що обкладенню новим щоденним муніципальним збором в £12,5 в цій зоні підлягають всі автомашини, старші за чотири роки, з двигунами на дизельному паливі, і всі автомобілі, старші за 13 років, що працюють на бензині. Цю суму власникам зазначених автомашин доведеться виплачувати додатково до існуючої вже понад півтора десятилітття плати за в'їзд (congestion charge) у центр Лондона, яка була обумовлена ​​створенням автомобільних заторів і становить зараз £11,5 ($15) у день. Таким чином, сукупна вартість двох зборів становить тепер £24 ($31,4).

Відомо, що congestion charge стягується з водіїв за в'їзд у центр британської столиці по буднях з 07:00 до 18:00, а Ulez діє 24 години на добу протягом всіх семи днів тижня.

У тих місцях, де транспорт дозволять, буде встановлено швидкісний ліміт: 15 миль на годину. Також планують установити безпечні велодоріжки на найважливіших вулицях міста.

Нововведення зменшують кількість автівок у місті, і автоматично зменшують вірогідність заторів.

СЕУЛ

Ще у 2004 році Департамент дорожнього руху Мерії Сеула прийняв нову концепцію вирішення проблеми заторів та забрудненого повітря. Акцент був зроблений на впорядкування руху всередині вже наявної дорожньої системи.

Сьогодні транспортна система Сеулу – одна з найдосконаліших і найдешевших у світі, завдяки розвитку громадського транспорту.

сеул

Фото: impactlab.media

Одна з основних ідей цього напрямку розвитку міста полягала в тому, щоб з'єднати автобусні маршрути з системою метро, ​​і автобуси стали другим за популярністю після метро засобом пересування. Завдяки зручній системі пересадок, все більше людей користуються громадським транспортом. Якщо в 2003 році назад автобусами користувалися 15% жителів Сеула, то в 2012 році – 60%. Швидкість руху автобусів збільшилася, завдяки виділеним автобусним лініях з GPS-навігацією. Автобуси мають перевагу перед приватним автотранспортом, і цього правила дотримуються. Автобуси ніяк не прив'язані до швидкості загального потоку машин.

Усі автобуси розділені на кілька груп, які відрізняються один від одного за кольором. Жовті автобуси займаються перевезеннями в центрі столиці. Зелені – обслуговують муніципальні райони і доставляють пасажирів до зупинок експрес-автобусів і до станцій метро. Сині – здійснюють перевезення пасажирів з приміських районів в центр. Червоні автобуси з'єднують міста-супутники з центром Сеула.

В цілому, в Сеулі багато зроблено для того, щоб жителі міста робили вибір на користь громадського транспорту. Це, перш за все, єдині транспортні карти, якими можна розплатитися і в таксі, і в магазинах. Більшість банків видають кредитні та дебетові карти, які одночасно є транспортними.

При пересадці з автобуса на метро і навпаки, з автобуса на автобус, автоматично діють знижки. Тобто така поїздка буде коштувати дешевше, ніж дві окремі, не пов'язані один з одним. Таким чином, дешевше і зручніше користуватися громадським транспортом, ніж власними машинами.

Крім того, існують швидкісні траси, що не перешкоджаючи основному потоку внизу. Швидкість на них становить мінімум 80-100 км/год. Уздовж річки Ханган з обох сторін теж йдуть швидкісні траси. У місті дуже багато наземних, підземних і багатоповерхових парковок.

Ще один спосіб вирішення проблеми – компанії домовилися між собою про те, що початок і закінчення робочого дня у них буде відрізнятися за часом. За рахунок цього зсуву частини вдалося зменшити проблему пробок.

У 2019 році у Сеулі планують запустити електричні автобуси, яких до 2025 року має стати 3000. Разом з цим місто удосконалює автобусні маршрути, щоб заохочувати людей відмовлятися від приватного транспорту.

У місті також діє система рейтингу, яка забороняє в'їзд до центру міста найбільш шкідливому транспорту. До 2020 року міська рада планує дозволяти в'їзд лише електрокарам.

15288

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: