fbpx
Сьогодні
Інклюзія 11:53 03 Гру 2021

"Корисна кондитерська": як на Черкащині людям з інвалідністю допомагають працетерапією

3 грудня — Міжнародний день людей з інвалідністю. Розповідаємо про ініціативу, яку можна відтворити всюди в Україні.

English version here

У Черкаській області розпочала роботу соціальна пекарня — "Корисна кондитерська", де працетерапією допомагають людям з інвалідністю віком старше 18 років. Тут вони зможуть навчатися, працювати, реалізовувати свої навички; навчатимуться пекарській справі і таким чином зможуть здобути професію. Діти ж зможуть брати участь у майстер-класах із виготовлення пряників, хліба, булочок. Хліб та іншу випічку, які випікатимуть у кондитерській, реалізують за низькими цінами вразливим і маломобільним групам населення. "РУБРИКА" дізналася, як працює соціальна кондитерська, чому це особливо актуально для дорослих людей з інвалідністю та як це рішення можна втілити будь-де в Україні.

У чому проблема?

Будь-яка людина, яка має будь-яку групу інвалідності, має право на працю. Але по факту роботодавці не хочуть і бояться брати на себе відповідальність за працевлаштування людей з інвалідністю, найчастіше їх приймають на роботу формально, заради забезпечення квот, як того вимагає законодавство України. 

Особливо гостро стоїть проблема працевлаштування молодих людей з інвалідністю, які закінчують навчання в спеціалізованих школах чи соціальних центрах. Батьки, які вкладають всі свої ресурси в реабілітацію дитини, гірко констатують — все, чого досягли і чому навчилися їхні діти, не знаходить подальшої реалізації у суспільстві. Дехто наважується і створює соціальний бізнес практично тільки під свою дитину та її найближчих друзів, але більшість залишається зі своїми підрослими дітьми сам на сам.  

У Золотоніському центрі надання соціальних послуг вже 20 років надають послугу денного догляду, де діти з інвалідністю проводять час, поки їхні батьки працюють. Але ця послуга не доступна для людей старше 18 років. Працівники центру дуже переймалися тим, що їхні підопічні втрачали навички, які опанували в дитинстві, припиняли виходити з дому та спілкуватися з іншими людьми. Так виникла ідея відкрити при центрі соціальну майстерню — місце, де дорослі люди з інвалідністю, в тому числі ментальною, можуть проводити разом час, спілкуватися та навчатися новому. 

Яке рішення? 

Профіль майстерні обирали, ретельно зваживши всі "за" і "проти", керувалися потребами не тільки людей з інвалідністю, а й громади. Обрали випічку корисних і доступних за ціною хліба і кондитерських виробів. До того ж, в центрі й раніше проводили майстер-класи з готування, і вони завжди мали попит і в дітей, і в дорослих. Соціальна пекарня "Корисна кондитерська" стала спільним проєктом Черкаської ОДА, зокрема, департаменту соціального захисту населення, Золотоніської міської ради та благодійного фонду "Вплив" (VPLYV FUND).

Як розповіла директорка Золотоніського центру надання соціальних послуг Людмила Неліна, з БФ VPLYV FUND соціальний центр співпрацює вже кілька років, завдяки цьому відкрилися інклюзивна гончарня "Мальви", реабілітаційний центр та швейна майстерня. Отже, коли у 2020 році фонд оголосив конкурс грантів на відкриття соціальних майстерень — центр одразу подав на нього проєкт, який став одними з переможців. З момента подачі заявки минув рік. За цей час за допомогою міської ради відремонтували приміщення, яке вже було у Центрі, закупили на кошти Фонду необхідне обладнання. І нарешті в жовтні 2021 року унікальна соціальна пекарня розпочала роботу. 

Як це працює?

"Корисна кондитерська" — це місце, де змінюється сприйняття людей з інвалідністю. Завдяки пекарні люди з інвалідністю отримали можливість відвідувати регулярні заняття та майстер-класи під наглядом професійного кондитера та психолога. Вони проводять час з користю, опановують нові навички та соціалізуються. Працюючи в майстерні, люди з інвалідністю стають впевненішими в собі, а суспільство демонструє готовність прийняти та зрозуміти їх. Поки що організували заняття для двох груп: в одній займаються діти з інвалідністю, у другій  — дорослі. З часом кількість таких груп збільшиться. 

"Коли ми тільки планували діяльність пекарні, — згадує Людмила Неліна, — ми думали, що діти зацікавляться лише фінальним розмальовуванням пряників. Але на практиці виявилось, що їм дуже подобається весь процес: від замішування тіста до прибирання, адже так вони відчувають себе дорослими та роблять те, що вдома їм не довіряють. Заняття проходять у довірливій атмосфері і закінчуються дружнім чаюванням зі свіжоспеченими смаколиками". 

Паралельно йде робота з випікання хліба. Почали з простішої випічки хліба вагою 650 грамів з борошна вищого сорту та першого ґатунку. Зроблено розрахунок вартості, який затверджено на засіданні виконавчого комітету, узгоджено рецептуру. Найголовніше, що хліб не містить жодних стабілізаторів, консервантів, розпушувачів, а містить виключно натуральні продукти. До того ж, продукція пекарні сертифікована, тобто, повністю стандартизована.

 А в них точно вийшло?

У кондитерський щодня випікали по 100 хлібин, які адресно доставляли літнім людям. До кінця листопада обсяги збільшилися до 300 виробів в день. Невдовзі хліб зможуть купувати прямо в центрі за спеціальними картками. 

"Створення такої пекарні допоможе зняти певну соціальну напругу, адже можливість отримати хліб за соціальною ціною – це вияв турботи до людей похилого віку, людей з інвалідністю, до вразливих верств населення. Крім того, пекарня стане місцем, де можна буде проявити себе, створити корисний для здоров'я продукт, поспілкуватися", – каже Людмила Неліна.

Особливо приємно, що мешканці міста дуже позитивно сприймають ініціативу та хочуть допомогти. Місцевий підприємець навіть запропонував виділити поличку у власному магазині для соціального хліба, тож точок видачі скоро стане більше. 

Ще більше корисних рішень!

Хоча пекарня лише почала свою роботу, плани розвитку проєкту прописані вже на 3 роки вперед (це обов'язкова умова для учасників грантових програм від VPLYV FUND) — так, збільшиться кількість відвідувачів занять, а після навчання 2 людини з інвалідністю будуть працевлаштовані в пекарню. За результатами роботи буде складено методичний посібник "Різні форми працетерапії в центрах денного догляду для осіб з інвалідністю 18+", яким зможуть користуватися в інших громадах України. Також розшириться і асортимент продукції, у пекарні будуть випікати пиріжки та інші кондитерські вироби, зокрема, й дієтичні – без цукру та глютену. Для людей, які мають харчові обмеження за станом здоров'я,  можливість придбати продукцію з дієтичної лінійки надзвичайно важлива — раніше для цього вони їздили за цим за 35 км до Черкас.

Як зазначила Голова правління VPLYV FUND, Віта Миколаюк, "Корисна кондитерська" — це чудовий приклад того, як один соціальний проєкт може вирішувати відразу декілька запитів громади:

  • для людей з інвалідністю  — можливість опанувати нові навички та соціалізуватися;
  • для мешканців громади  — можливість придбати вироби з дієтичної лінійки та нові робочі місця;
  • для вразливих верств населення  — можливість купувати хлібобулочні вироби за соціальною ціною.

"Саме у Золотоноші ми побачили той симбіоз влади, команди Центру і благодійників, що дозволяє реалізувати такі важливі проєкти.  Ми мріємо, щоб такі ініціативи поширювалися по всій Україні!", — додає Віта Миколаюк.

Центри надання соціальної допомоги існують по всій Україні. Перейняти досвід Золотоноші і допомоги розвиватися і працювати вчорашнім дітям, а тепер дорослим з інвалідністю, може кожен із них. "Корисна кондитерська" доводить, що такі ініціативи — потрібні, і що головне — вони працюють.

Рубрика:
Кейси
1
3948

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: