fbpx
Сьогодні
Огляд 08:50 29 Січ 2020

Патріотичне кіно: 10 фільмів до Дня пам’яті героїв Крут

Забуті предки та незабутні предки, нескорений та червоний — розповідаємо, що дивитися у вечір 29 січня

Сьогодні 29 січня, а це означає, що в Україні відзначають День пам'яті героїв Крут. 

Трохи більше, ніж 100 років тому, у цей день відбувся бій чотирьохтисячної більшовицької армії проти невеликого загону із молодиків-студентів. Ця нерівна битва стала прикладом відваги та патріотизму українського народу. 

Вшанувати пам'ять героїв можна багатьма способами, як і проникнутися почуттям патріотизму. Деякі з них навіть не вимагають виходити з дому: можна увімкнути кілька найкращих патріотичних фільмів, які хронізують історію самобутності нашої нації.  

"РУБРИКА" пропонує підбірку найцікавіших 10 кінострічок, які неодмінно пробудять у вас почуття національної гордості. 

🎬 «Червоний» (2017), реж. Заза Буадзе

«Червоний», (2017), реж. Заза Буадзе

Це український історичний фільм, однойменна екранізація роману Андрія Кокотюхи. 1947 року до ГУЛАГу потрапляють двоє українців. Головний герой воїн УПА Данило Червоний. Інший українець Віктор Гуров, радянський льотчик з Чернігова, літак якого було збито над позиціями ворога, і його вважають дезертиром, який був у полоні. Обидва герої мусять пройти крізь пекло і нелюдські умови каторги, переслідування кримінальних ватажків, підлість, зраду і відчай.

Дивитися, якщо кайфуєте від воєнних фільмів.

🎬 «Іван Сила» (2013), реж. Віктор Андрієнко

«Іван Сила» (2013), реж. Віктор Андрієнко

Кінострічка, яка розповідає незвичайну історію життя Івана Фірцака, родом з маленького села на Закарпатті. Лише у 18 років він став зіркою чехословацького цирку, а протягом свого життя побував у 64 країнах світу, дивуючи всіх своїми перемогами. Чемпіон Європи з культуризму, завдяки неймовірній силі чоловік отримав прізвисько Іван Сила. Американці навіть називали його найсильнішою людиною XX століття! Та у самому розквіті своєї слави силач повертається на Батьківщину і засновує там циркову школу і школу силових мистецтв.

Дивитися сім'єю – дітям точно сподобається!

🎬 «Тіні забутих предків» (1965), реж. Сергій Параджанов

«Тіні забутих предків» (1965), реж. Сергій Параджанов

Легендарний фільм-драма про самобутній гуцульський народ та про велику любов Івана і Марічки, яка зароджується серед багаторічної ворожнечі їх сімей. Також є екранізацією однойменної повісті Михайла Коцюбинського, яку ви, швидше за все, читали за шкільною партою. Бурхливе та трагічне кохання українських Ромео та Джульєтти, карпатські традиції не залишать байдужим жодного глядача.

Дивитися, якщо любите старі фільми, Карпати та любовні історії. 

🎬 «Поводир» (2014), реж. Олесь Санін

«Поводир» (2014), реж. Олесь Санін

В основу покладена чи то легенда, чи то бувальщина про заплановану НКВС акцію: зібрати українських кобзарів на з`їзд і там усіх знищити, що й відбувається в епічному фіналі. Паралельно чекісти полюють за хлопчиком, котрий повинен передати за кордон записи американського журналіста про Голодомор в Україні. Цікаво, що стрічку знімали протягом аж десяти років! 

Дивитися, якщо хочете чуттєвості, глибини та побачити Джамалу як акторку.

🎬 «Брати.  Остання сповідь» (2014), реж. Вікторія Трофіменко

«Брати.  Остання сповідь» (2014), реж. Вікторія Трофіменко

Це психологічна драма про двох братів-гуцулів. У їх карпатське село приїжджає письменниця, читає в місцевому монастирі лекцію про святих і юродивих.  У силу певних обставин жінка не може покинути хутір і стає сполучною ланкою між двома братами, які за останні 40 років не сказали один одному ні слова. Стрічка отримала 4 нагороди на міжнародних кінофестивалях.

Дивитися, якщо любите щось незвичне і трішки арт-хаусне.

🎬 «Тіні незабутих предків» (2013), реж. Любомир Левицький

«Тіні незабутих предків» (2013), реж. Любомир Левицький

Сучасний український блокбастер, сюжет якого заснований на давніх українських легендах, а зйомки проходили у серці Карпат. Група студентів вирушають до гір, аби дізнатися таємниці магічної зґарди — магічного елементу мольфарів. До слова, оператором став американець Марк Еберлі, відомий своїми роботами у фільмах "Сутінки", "Небесний форсаж", "Гордий американець" та інші.

Дивитися, якщо любите молодіжний гумор та містику

🎬 «Зима у вогні» (2015), реж, Євген Афінеєвський

«Зима у вогні» (2015), реж, Євген Афінеєвський

Звісно, ця підбірка не може оминути один із найвідоміших українських фільмів про нашу національну боротьбу та самобутність. Це історія про Революцію гідності, яка потрясла світову спільноту насильницьким розгоном мирної демонстрації. У фільмі використовуються архівні матеріали, записи очевидців і представників преси з місця подій, а також інтерв'ю з учасниками протесту, коментарі до того, що відбувається в рамках «великомасштабного» погляду на конфлікт.

Must watch для кожного! 

🎬 «Мамай» (2003), реж. Олесь Санін

«Мамай» (2003), реж. Олесь Санін

Адаптована історія Ромео і Джульєтти, розбавлена ​​українською та кримськотатарським фольклором. Козак-утікач закохується по самі вуха у неймовірної вроди татарку, яка рятує його від смерти.

Дивитися, якщо любите козаків та пристрасне кохання!

🎬 «Нескорений» (2000), реж. Олесь Янчук 

«Нескорений» (2000), реж. Олесь Янчук 

Військова драма про життєвий шлях і відданість Батьківщині головного командира УПА генерала Романа Шухевича. 

Після завершення Другої світової війни в Західній Україні УПА продовжує рух до незалежності. Незважаючи на пропозиції емігрувати, генерал-хорунжий відмовляється від пропозиції емігрувати і залишається на рідній землі, щоб розділити долю своєї армії.

Дивитися, аби краще зрозуміти дух Західної України та надихнутися сильною постаттю!

🎬 «Чорна рада» (2002), реж. Олександр Чорний 

«Чорна рада» (2002), реж. Олександр Чорний 

І завершує патріотичну кінодобірку екранізація однойменного славетного шедевру Пантелеймона Куліша. Сюжет фільму побудований на реальних подіях, і оповідає про період після смерті головного лідера нації Богдана Хмельницького. Гетьманську булаву тоді хотіли отримати всі, кому не лінь. Тим часом, висвітлюється протистояння між справедливим Якимом Сомком і хитрим Іваном Брюховецьким (якого, до речі, грає Богдан Ступка). Кульмінацією історії стає трагічна Чорна рада, де козацькій старшині доведеться вибрати нового лідера.

Дивитися тим, хто у захваті від історичних романів.

Приємного перегляду!

15477

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: