fbpx
Сьогодні
Урбан 18:01 27 Лют 2019

Парковка на даху: чи готова Україна до ініціативи Мінрегіонбуду?

Погляд урбаніста та світова практика

Днями Мінрегіонбуд вніс зміни до Державно-будівельних норм (ДБН), які передбачають можливість офіційно облаштовувати парковки на експлуатованих покрівлях ТРЦ та інших громадських будівель.

За думкою чиновників, ця практика дозволить вирішити проблему з браком паркомісць, особливо у великих містах.

Парковка на даху ДБН

Наскільки цю ідею можна реалізувати в Україні, яка від неї користь і на що варто звернути увагу ми запитали  у співкоординатора Ради з урбаністики Києва Григорія Мельничука. І зібрали ілюстрації застосування цієї практики у світі.

Ця практика вже працює в Україні

Григорій Мельничук

— Це нормальна ініціатива, і така практика на сьогоднішній день поширюється в Україні. Зрозуміло, що мова не йде про паркування на дахах багатоповерхівок, лише торгівельних центрів, які мають два-три поверхи, і займають значну площу. Цілком логічно, замість того, щоб відводити додаткову земельну ділянку під паркування, розміщувати парковку на даху.

Варто розуміти, що мова йде про нові будівлі. Тому що має бути укріплення даху, відповідні пандуси для заїзду. При цьому в Україні з'являється все більше таких комплексів. Це вигідно підприємцю. Якщо забудовник готовий зробити дешевшу конструкцію, але втратити на тому, що він займе більшу земельну ділянку під парковку – його справа. Але земля, особливо у великих містах, стає дорожчою, тому парковки на дахах будуть все частішими.

СВІТОВІ ПРИКЛАДИ УКРАЇНІ НА ЗАМІТКУ

Парковка на даху ТРЦ «Galeria Krakowska», Краків, Польща

Парковка на даху поділяється на криту та відкриту. Крита працює за графіком (пн-сб 8:00-23:00; нд 9:00-22:00), парковка на вулиці доступна 24/7. Вартість: до 15 хвилин – безкоштовно, до 2 годи – 2 польських злотих, потім – по 5 злотих/година.

Парковка на даху в діловому кварталі, Шеньян, Китай

Ряди автомобілів паркуються на стоянці на даху на вулиці Чжондун – відомої ділової вулиці в Шеньяні, столиці провінції Ляонін на північному сході Китаю. Місце для паркування здатне вмістити до 400 автомобілів безкоштовно, що значно полегшило паркувальний тиск на вулиці міста.

Kensington Market, Торонто, Онтаріо, Канада

Ринок Кенсінгтона є основною визначною пам'яткою для туристів і місцевих жителів. З дахів китайського кварталу і Кенсінгтона відкривається приголомшливий вид на міський пейзаж. Багаторівневий гараж між вулицями Болдуін і Сент-Ендрю доступний для публіки.

Pavilions Market Rooftop Parking, Західний Голівуд, США

Pavilions Market Rooftop Parking

На даху роздрібного магазину у щільно заселеному районі Західного Голівуду розташована відкрита парковка. Відвідувачі можуть залишити там свої автівки під час відвідин магазину, що значно облегшує паркувальну завантаженість прилеглих вулиць.

SB Warenhaus, Нюрнберг, Німеччина

У Нюрнберзі, Німеччина, універмаг SB Warenhaus розташував на даху паркувальну зону. Це звільнює простір міста та зручно для відвідувачів центру.

The Emirates Arena and Sir Chris Hoy Velodrome, Глазго, Шотландія

Комплекс, по суті, суті складається з двох частин, розділених центральним вузлом. Основна південна тераса забезпечує велику відкриту зону, яка обслуговує основний вхід у центр між Ареною і Велодромом. Набагато менша північна тераса також обслуговує вузол на цьому рівні, зв'язаний з південною терасою на рівні подіуму на заході.

На даху створили привабливу зону, яка підходить для службових транспортних засобів, а також має багато місця для пішохідного руху.

2275

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: