fbpx
Сьогодні
Корисності 11:54 22 Бер 2023

Батьківство під час війни: як подбати про майбутнє дитини заздалегідь

Попри війну, тисячі українських родин продовжують народжувати дітей. Щодня кожна з цих родин перебуває в небезпеці. Що зробити, щоб підготувати дитину до життя, в якому обоє батьків можуть відправитись на фронт, отримати поранення чи загинути? “Рубрика” зібрала поради.

English version here

У чому проблема?

Від початку повномасштабних військових дій в Україні постраждало понад 15,5 тисяч дітей. За даними державного порталу "Діти війни", станом на 6 січня 2023 року від агресії рф загинули 453 дитини, ще 877 дітей поранені. Ще чотири тисячі дітей з початку повномасштабного вторгнення залишились без батьків.

У цьому матеріалі "Рубрика" розповідає, як подбати про майбутнє дитини заздалегідь та підготуватись до поганих сценаріїв, включно із загибеллю батьків.

Яке рішення?

Здоров'я

батьківство під час війни

Оформити медичне страхування для дитини

При нещасних випадках, які можуть трапитись з дітьми, можуть бути необхідні дороговартісні операції та лікування. Подбати про наявність подушки безпеки краще заздалегідь. Ще краще — застрахувати дитину від нещасних випадків.

На що варто звернути увагу при виборі страхування для дитини:

Час та місце дії страховки. Деякі страховки покривають випадки, які стались під час перебування дитини у школі або під час проведення спортивних змагань. Звертайте увагу на те, щоб страховка діяла цілодобово.

Які випадки покриває медична страховка. Тобто, чи буде покривати вона нещасні випадки та які саме.

Чи діє страховка під час воєнного стану та чи зможете ви отримати кошти під час війни. Війна і бойові дії не звільняють страховика від відповідальності, так само, як і інші форс-мажорні обставини. Але вони можуть стати законною причиною відстрочити виплати до кінця війни чи згаданих обставин. У такому випадку страховик не понесе відповідальності й не платити штрафів. Тож заздалегідь дізнайтесь, чи отримаєте ви кошти за лікування саме під час воєнного стану в країні.

Місце лікування. Медична допомога може знадобитися дитині в будь-якій області країни, тому варто звернути увагу на кількість, якість та розташування тих медичних установ, у яких можливе обслуговування за страховкою.

Ліки, які покриває страховка. Іноді страховка відшкодовує лише 50% від вартості зареєстрованих препаратів. Можуть бути й інші обмеження: наприклад, непередбачена купівля оригінальних препаратів, а тільки їхніх українських, дешевших, аналогів.  Тому обов'язково дізнайтеся, які препарати покриватимуться коштом програми й на яких умовах.

Сума, передбачена на лікування. Варто оцінити, чи є страхова сума за вашою програмою достатньою для дитини, навіть за дуже серйозних проблем зі здоров'ям.

Репутація страхової компанії. Медична страховка навіть з дуже привабливими умовами може виявитися марною покупкою, якщо страхова компанія погано виконує свої зобов'язання. Цікавтеся не лише умовами страхування, а й репутаційною компанією, де плануєте придбати медичний поліс. Показниками репутації є досвід роботи, фінансові показники та позитивні відгуки.

Зберегти стовбурові клітини

Якщо ви лише збираєтесь стати батьками, ви можете подбати про здоров'я дитини заздалегідь, зберігши стовбурові клітини пуповинної тканини.

батьківство під час війни

Стовбурові клітини — це будівельний матеріал для організму; вони створюють прямий зв'язок між міцним здоров'ям вашої дитини при народженні та її міцним здоров'ям у майбутньому. Якщо у дитини виникнуть медичні проблеми, стовбурові клітини можуть стати ключем до відновлення та підтримання її здоров'я.

Стовбурові клітини здатні відновлювати та заміщати ушкоджені тканини. Вже сьогодні за допомогою стовбурових клітин можливо лікувати перелік з 85 різних захворювань.

 Якщо дитина захворіє, наприклад, на лейкемію, після традиційного лікування можна трансплантувати унікальні стовбурові клітини у її організм, щоб захистити та відновити уражені ділянки. Вони також мають величезний потенціал для лікування ряду захворювань у майбутньому, наприклад, церебрального паралічу, діабету та ревматоїдного артриту. Зараз проводять понад 300 клінічних досліджень (або наукових досліджень на пізніх стадіях) із застосуванням стовбурових клітин пуповини, і багато з них стануть реальністю уже протягом життя покоління дітей, народжених сьогодні.

Стовбурові клітини пуповинної тканини отримують одночасно зі стовбуровими клітинами пуповинної крові. Для цього необхідно лише взяти зразок пуповинної тканини, а потім обробити його для подальшого зберігання у лабораторії. Ця процедура відбувається одразу після народження дитини. Забір крові, яка залишається після народження у частині плаценти та в пуповині — проста і безпечна процедура. Вона полягає в проколюванні пуповинної тканини (після того, як новонародженого було відділено від пуповини) та збору крові, яка залишилася, у відповідний набір. Таким чином, ця проста та коротка процедура не несе ніякої загрози ні дитині, ні матері.

Створити медичний ID в телефоні

Медичний ID – термін із застосунку "Здоров'я" на iPhone, створеного для моніторингу стану здоров'я власника телефону та збереження інформації для екстрених випадків. Застосунок пропонує додати важливу інформацію:

  • дату народження;
  • групу крові;
  • наявні алергії, в тому числі медикаментозні;
  • ліки, які приймає людина;
  • екстрені контакти.

Таку програму слід встановити дитині, щойно вона отримує власний телефон. Якщо налаштувати програму, при екстреному виклику телефон надасть необхідну інформацію про власника. Аналогічні програми існують і для телефонів на Android, наприклад, Medical ID.

Наявність такої інформації за екстрених випадків може скоротити час для працівників медичної служби, а також врятувати життя.

Фінанси та житло

батьківство під час війни

Забезпечити дитину після її повноліття

Подбати про те, щоб дитина була фінансово забезпечена на момент, коли вона стане повнолітньою, краще заздалегідь. Чим раніше почати цим займатися — тим краще. Зручний інструмент, популярний за кордоном — дитячий депозит. Батьки залишають суму на депозиті, право на використання якого дитина отримує не раніше, ніж їй виповниться 18 років. У деяких банках батьки можуть самостійно визначити час передачі прав на депозит дитині — тобто, це може статися, коли дитині виповниться, наприклад, 21 рік.

Дізнатись про рейтинг банків за їхньою стресостійкістю, лояльністю до вкладників та оцінкою аналітиків можна тут, звіт оновлюється щоквартально. 

Застрахувати своє життя та житло

Така страховка необхідна для того, щоб в разі настання нещасного випадку, ваші близькі були фінансово забезпечені. Таке страхування радять оформляти в тому випадку, коли страхувальник забезпечує сім'ю фінансово. Деякі види страхувань життя покривають не лише випадок смерті, а ще й ті випадки, коли людина втрачає працездатність через отриману травму.

Застрахувати своє житло, якщо ви маєте власний будинок чи квартиру також додадуть впевненості: якщо з вашою оселею щось станеться, ви матимете гарантії того, що отримаєте певну фінансову підтримку.

Опіка

Потурбуватись про опіку над дитиною у разі смерті обох батьків

У випадку смерті одного з батьків, інший або інша зберігає своє право на опіку над дитиною, якщо вони мають відповідну дієздатність та можливості доглядати за дитиною. У разі, коли обоє батьків померли, опіку над дитиною можуть взяти бабуся і дідусь, старші повнолітні брат або сестра, інші родичі, а також інші особи, які виявляють таке бажання. Проте, в Україні питання опіки над дитиною визначає суд і завжди віддає перевагу спершу родичам, незалежно від волі батьків.

Якщо родичів або охочих стати опікунами немає, суд визначить тимчасового опікуна або призначить особу, яка буде опікуватися дитиною до того моменту, поки не буде вирішено питання про постійного опікуна. В такому разі справу дитини передають на розгляд органів опіки та піклування, які визначають опікуна та місце проживання дитини.

Звісно, існує спосіб подбати про опіку заздалегідь. За законодавством багатьох країн, наприклад, Великобританії, Франції або Китаю, батьки можуть обрати опікуна для своїх дітей на випадок власної смерті. В Україні також можна оформити подібний документ у нотаріуса, зазначивши в заповіті про те, хто може стати опікунами дитини. Проте, за словами юристки Оксани Мерешко, юридичної сили після смерті батьків він не матиме, але при цьому суддя, вирішуючи питання про опіку, все одно візьме до уваги волю померлих батьків, тож шансів, що опікуном буде призначено саме цю особу, більше. Тому також гратимуть роль в суді фото і відеодокази того, що особа, яка претендує на опікунство, має гарний контакт з дитиною.

Але найважливішу роль при визначенні опікуна відіграє волевиявлення самої дитини, і це визначено ч.1 ст. 12 Конвенції ООН та ст. 171 Сімейного Кодексу. Тож навіть при житті батькам необхідно провести лагідну бесіду із дитиною про те, з ким вона хотіла б залишитися.

Скласти заповіт

Чи отримає дитина спадщину, якщо заповіту немає?

Законодавство України передбачає п'ять черг спадкування. Відповідно до ч. 2 ст. 1258 Цивільного кодексу України, кожна наступна черга одержує право на спадок у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків зміни черговості одержання права на спадкування. В межах однієї й тієї самої черги спадкоємці отримують майно померлого у рівних частках.

батьківство під час війни

Тобто, у разі смерті одного з подружжя, спадкоємцями стають батьки померлого, той з подружжя, хто його пережив та діти — в рівних частинах. Це спадкування за законом, тобто, встановлене "за замовчуванням" у випадку відсутності заповіту. 

Чи мають діти право на спадщину, якщо вони не зазначені у заповіті?

У заповіті людина може позбавити когось із родичів права на спадщину, натомість передати його іншій особі. При цьому не має значення черговість або рівень спорідненості. Але у будь-якому випадку, незалежно від змісту заповіту, неповнолітні діти спадкодавця мають право на обов'язкову частку (половина частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом). Тобто, якщо один з подружжя володів сумою 100 тисяч гривень, пережив іншого з подружжя та має трьох неповнолітніх дітей, але в заповіті визначив спадкоємцем іншу особу, кожен з дітей все одно має право на 12,5 тисяч гривень спадщини.

Що робити подружжю, яке має дітей від попередніх шлюбів? 

 Для таких випадків існує заповіт подружжя, завдяки якому той з них, хто помре раніше, може бути впевнений, що інший не оформить майно тільки на своїх дітей, при цьому залишивши дітей померлого ні з чим. Крім цього, той з подружжя, що пережив, отримує право на спадщину без побоювань, що діти померлого можуть будь-яким чином позбавити його майна. Скасувати такий заповіт можна тільки за спільною згодою подружжя за їх життя.

Про інші нюанси складання заповіту можна дізнатись в попередньому матеріалі "Рубрики" за посиланням.

Психологічна підтримка

Групи психологічної підтримки

  • Долучіться до проєктів психологічної підтримки дітей та батьків, один з таких — проєкт ПОРУЧ. Це онлайн та очні групи психологічної підтримки для тих, чиє звичне життя зламала війна. Психологи ПОРУЧ допомагають не лише підліткам, а й батькам, адже саме батьки мають не лише дати ради собі, але й підтримувати своїх дітей. У рамках проєкту працюють також групи підтримки для вчителів, які зараз продовжують працювати з дітьми та потребують підтримки. Це непросто, тож зайвої підтримки тут не буває.
  • Зверніться для підтримки телефоном. МОЗ створило підбірку гарячих ліній психологічної допомоги.
  • Іншу корисну інформацію — посібники, необхідні контакти та програми — стосовно психологічної підтримки дітей та дорослих під час війни можна знайти за посиланням.

Лист у майбутнє

Такий лист може надати вашій дитині впевненості та має терапевтичний ефект незалежно від того, чи будете ви поряд з дитиною в момент, коли вона його отримає. Сімейна та дитяча психологиня Ольга Колеснікова радить скласти такий лист і надає план, на який ви можете опиратися при його написанні.

батьківство під час війни

Збережіть цей лист самостійно, або віддайте близьким, які зможуть передати його вашій дитині в момент, коли це буде необхідно.

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
13936

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: