fbpx
Сьогодні
Кейси 11:00 16 Чер 2024

"Швидка юридична допомога" в громадах: хто такі параюристи та як вони працюють в Україні

В Україні останні роки активно розвивається параюридичний рух. Він об’єднує небайдужих громадян, що готові надати першу правову допомогу, необхідну людині для вирішення її проблемної ситуації. Параюристи працюють в усіх регіонах країни, зокрема у малих, віддалених та постраждалих від війни громадах. Завдяки цьому їх мешканці за будь-яких умов мають доступ до якісної правової підтримки. Як працюють параюристи в України та як отримати правову допомогу від них — розказали у матеріалі.

У чому проблема?

Як рідним загиблого воїна отримати допомогу? Як уникнути сплати податку на "чужу" нерухомість? Як вірно оформити земельну ділянку? Українці щодня стикаються з різноманітними правовими питаннями. Втім, для багатьох кваліфікована юридична допомога залишається недоступною чи ускладненою. Така проблема особливо знайома мешканцям віддалених невеликих сіл, прифронтових постраждалих регіонів, "вимираючих" сільських районів, а також малозабезпеченим людям та вразливим соціальним групам.

Водночас доступ до правосуддя ускладнюється бюрократичними бар'єрами та недовірою українців до правової системи. Адже досить часто люди намагаються зарадити юридичній проблемі самостійно і лиш, коли вже ситуація зайшла в глухий кут — залучають спеціалістів, щоб боротися з наслідками марних спроб.

Яке рішення?

З огляду на проблему обмеженого доступу мешканців громад до правової допомоги, в Україні почав розвиватися параюридичний рух. Початком цьому стало формування параюридичної спільноти у 2016 році, відбір та навчання перших параюристів — громадських радників та радниць, а пізніше — заснування у 2019 році ГО "Асоціація громадських радників України  — Ukrainian Paralegal Association" (ГО "АГРУ"). Місією організації є розвиток України як правової держави та втілення демократичних змін у громадах через розбудову спроможної спільноти громадських радників — параюристів.

Як це працює

Хто такі параюристи?

Параюристи — це активні громадяни, які не обов'язково мають юридичну освіту, однак пройшли спеціальне навчання з правових питань, отримали необхідні навички та знання і готові надавати правову допомогу. Це люди, яких місцеві мешканці у своїх громадах добре знають, довіряють та можуть спокійно звернутися за порадою у розв'язанні правової проблеми. Вони спілкуються доступною мовою, розуміють місцеві труднощі та проблеми, активно залучені в життя громад. На сьогодні, ГО "Асоціація громадських радників України" є однією з найбільших мереж в країні, що обʼєднує понад 200 параюристів — громадських радників в кожній області країни.

параюристи в Україні

Як вони працюють?

Параюристи можуть надавати базову юридичну консультацію, інформувати співмешканців про їхні права, допомагати з підготовкою документів. Також — перенаправляти людей до кваліфікованих юристів, відповідних соціальних служб, ЦНАПів або громадських організацій, та супроводжувати громади у вирішенні дотичних до права питань, таких як пільги, дороги, освіта, будівництво тощо.

"Параюристи є першою ланкою з доступу до правової допомоги в малих громадах, в закритих спільнотах. Ми працюємо за принципом «Рівний-Рівному», адже добре розуміємо, з якими проблемами стикаються мешканці громад, знаємо, з якими проблемами стикаються люди в нашому оточенні: сусіди, колеги та родичі. Тому легко даємо можливість вирішити ці запити шляхом звернення до кваліфікованих юристів", — розповідає Ганна Ілащук, голова "АГРУ".

До громадських радників звертаються за порадою та допомогою не лише окремі громадяни, але й представники місцевої влади, яким потрібні підказки у процесах реформування, децентралізації, комунікації тощо.

параюристи в Україні

Скільки коштує звернутися за консультацією до параюриста?

Параюристи надають правову підтримку, базову правову інформацію безоплатно. Втім, це не означає, що вони надають послуги низького ґатунку. Хоча вони не є кваліфікованими юристами, вони мають достатньо знань, навичок, досвіду та інших ресурсів для того, щоб детально розібратися у проблемах людини, та порадити можливі шляхи їх розв'язання. Основною мотивацією для них є реалізація свого покликання – допомагати іншим людям та змінювати життя своєї громади на краще. 

Загалом за ці роки зафіксували близько 9500 звернень до параюристів ГО «Асоціація громадських радників України», які здійснили понад 8000 перенаправлень до відповідних фахівців та органів.

Так, наприклад, до параюристки Наталії Горвасюк мешканці її громади звертаються з абсолютно різними, інколи досить непростими, правовими запитами та проблемами. І жоден з них не залишився без фахової відповіді та допомоги. Адже Наталія ініціювала створення "Вікна параюридичної підтримки" в Сторожинецькій громаді Чернівецької області. За час своєї діяльності як параюристки вона допомогла багатьом мешканцям своєї громади. Зокрема, проконсультувала та супроводжувала нових мешканців громади в оформленні документів для підтвердження статусу внутрішньо переміщених осіб, надала фахову параюридичну підтримку жінці у процесі встановлення інвалідності, допомогла подружжю в приватизації земельної ділянки, завершивши трирічну бюрократичну тяганину, з якою їм довелось зіткнутися. Це лише кілька успішних прикладів з діяльності параюристів ГО "АГРУ".

"Наша мета полягає в тому, щоб кожна людина могла отримати необхідну підтримку та консультацію у вирішенні своїх правових питань. Ми віримо, що доступ до правової допомоги є важливим кроком до справедливого суспільства та забезпечення прав людини. Послуги параюридичної підтримки мають популярність серед мешканців", — каже громадська радниця.

ГО "Асоціація громадських радників України" зі свого боку сприяє цим важливим суспільним змінам та ініціативам, допомагає у розвитку громадських радників, підвищує їх кваліфікації та компетенції. У складі спільноти параюристи продовжують навчатись, подорожувати, посилювати свої спроможності та знання, вони отримують необхідні інформаційні матеріали та технічну підтримку, прямий доступ до провідних експертів та контакти фахівців.

"Однією із цінностей параюридичної мережі є можливість підсилити одне одного власним досвідом та отримати підтримку і розуміння. «Асоціація громадських радників України» докладає багато зусиль для того, щоб наша параюридична спільнота ставала стійкою і готовою до будь-яких випробувань. Ми готові навчати та допомагати кожному зростати з єдиною загальною метою — підтримка та розвиток демократичних цінностей в Україні", — зазначає Ганна Ілащук.

Як отримати правову допомогу від параюриста у своїй громаді?

Аби знайти громадського радника — параюриста у вашому регіоні, отримати правову допомогу та бути в курсі законодавчих змін та роз'яснень — стежте за "Асоціацією громадських радників України" на Facebook та сайті. Там регулярно публікуються новини про параюридичну спільноту, корисні статті, інформація про оновлення в законодавстві, а також анонси подій та заходів, які можуть підвищити вашу правову обізнаність.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу в рамках Стипендіальної програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства. Матеріал відображає позицію автора і не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу

Рубрика:
Кейси
416

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: