fbpx
Сьогодні
Знай наших 13:47 06 Вер 2021

Паралімпіада в Токіо: найяскравіші моменти та перемоги українців

Завершилися XVІ літні Паралімпійські ігри, які стартували 24 серпня в Токіо. 143 українські спортсмені і спортсменки, які представляли нашу країну у 15 видах спорту, протягом 12 днів змагатися у японській столиці за найпрестижніші спортивні нагороди.

English version here

За роки, що національна збірна України бере участь у Паралімпійських іграх, кількість отриманих українцями нагород щороку тільки збільшувалася. І хоч цьогоріч загальна кількість нагород, здобутих української збірною, зменшилася, вболівальники розчарованими не залишилися. Українські паралімпійці встановили 6 рекордів, здобули медалі в десяти видах спорту і посіли шосте місце за загальною кількістю медалей, показавши свій другий найкращий результат за час виступів на Паралімпіадах

  • у 1996 році в Атланті делегація нашої країни здобула 7 медалей
  • у 2000-му в Сіднеї — 37
  • 2004 рік — Афіни — 55
  • 2008 рік — Пекін — 74
  • 2012 рік — Лондон — 84
  • 2016 рік — Ріо-де-Жанейро — 117
  • у Токіо на XVІ Паралімпійських іграх українська збірна виборола 98 медалей (24 золоті, 47 срібних та 27 бронзових)

  • Девізом національної паралімпійської збірної команди України став вислів: "Ваша підтримка — наша перемога!" 
  • А сама Паралімпіада пройшла під лозунгом "United by emotion" — "Об'єднані емоцією"

Що ж, перемог і емоцій було дійсно дуже багато. "РУБРИКА" розповідає про найяскравіші моменти за участю наших атлетів на Токіо-2020. 

Символічний початок

На церемонії відкриття прапороносцями від України стали олімпійські чемпіони з плавання: Віктор Смирнов та Єлизавета Мерешко. Яскраве та надихаюче шоу для національної паралімпійської збірної України стало ще й дуже символічним — XVI літні Паралімпійські ігри розпочалися саме в День 30-річчя Незалежності України та у 25-річчя з дня завоювання українцями першої золотої паралімпійської медалі.

паралімпіада 2020

Почесна місія прапороносиці стала добрим знаком для Єлизавети Мерешко — у перший же день змагань плавчиня принесла Україні першу золоту нагороду. Досвідчена 29-річна спортсменка у спекотній боротьбі вирвала перемогу в американки Елізабет Маркс. Примітно, що протягом змагань майже у кожному своєму запливі Єлізавета виборювала медаль. Завдяки спортсменці до скарбнички України потрапили два "золота", два "срібла" та одна "бронза". На рахунку української "золотої рибки" і світові паралімпійські рекорди.

Єлизавета Мерешко

Єлизавета Мерешко

"Щасливий" басейн

Токійський паралімпійський басейн виявився щасливим для українських плавців. Володарями золотих нагород у плаванні на Іграх у Токіо стали вісім українських спортсменів. Неймовірний дебютант Ігор 21-річний Андрій Трусов виборов сім медалей, серед яких дві золотих. Повним кавалером токійської Паралімпіади став також і плавець Денис Остапченко. Загалом за всю Паралімпіаду наші плавці здобули для України аж 43 нагороди.

Андрій Трусов

Андрій Трусов

Король Паралімпіади 

Уперше в історії Паралімпіад найтитулованішим спортсменом Ігор став українець — плавець Максим Крипак, який на цих змаганнях виборов 7 нагород — на його рахунку 5 золотих, одна срібна і одна бронзова медалі. Це рекордна кількість для цієї Паралімпіади не лише у плаванні, а й загалом серед усіх видів спорту. Крім того, у запливі на 100 метрів вільним стилем (клас — S10) Максим Крипак переписав світовий рекорд, який тримався упродовж 11 років. А всього в активі українського рекордсмена — 15 паралімпійських медалей, з яких 10 — золотих.

Максим Крипак

Максим Крипак

З Україною в серці

Український бігун Ігор Цвєтов здобув дві срібні нагороди Паралімпійських Ігор у Токіо. Ці медалі стали особливим для України через принципову патріотичну позицію нашого бігуна. Під час церемонії нагородження спортсмени з ПКР (під такою абревіатурою виступають росіяни) двічі запропонували Цвєтову зробити спільне фото, на що він відповів відмовою, відсторонившись від них. На другу спробу бігунам з ПКР не допомогли навіть натягнуті маски. У підсумку вони робили фото без українця. Цвєтов пояснив свою поведінку, опублікувавши пост на своїй сторінці у Facebook: "Хтось вбачає в цьому неповагу до конкурентів. А хтось вбачає повагу до України. Кожному своє. З Україною в серці", — написав Цвєтов.

Ігор Цвєтов

Ігор Цвєтов

Золота булава

Зоя Овсій принесла Україні перше в історії "золото" в метанні булави. Українські параатлети ще ніколи не стояли на першій сходинці п'єдесталу в цій дисципліні. На цих Іграх Овсій здобула також "бронзу" в метанні диска, а на минулій Паралімпіаді-2016 у Ріо Овсій була за крок до титулу, але врешті виграла "срібло". Цього разу Зої вдалося завоювати своє перше паралімпійське "золото" в кар'єрі та перше в історії України. Це четверта медаль спортсменки на Іграх та третя в метанні булави в історії України.

Зоя Овсій

Зоя Овсій / Фото: Паралімпійський комітет України

На шпагах

Також першою в історії України стала паралімпійська медаль у командному фехтуванні — жіноча збірна з фехтування на шпагах, у складі Євгенії Бреус, Наталії Мандрик та Олени Федоти, виграла у командній першості срібну нагороду. Ані чоловіки, ані жінки у будь-якому з видів зброї перед Іграми у Токіо нагороди не здобували.

паралімпіада 2020

17-річний чемпіон

Наймолодшим Паралімпійським чемпіоном став плавець Михайло Сербін. Михайло у свої 17 років здивував весь світ. Українець став переможцем на дистанції 100 метрів на спині у класі S11. Також Михайло фінішував другим на 200 метрах комплексним плаванням.

Михайло Сербін

Михайло Сербін

Головна фаворитка Ігор

Вчетверте стала Паралімпійською чемпіонкою Оксана Зубковська — одна з найбільших зірок українського паралімпійського руху. Вона виступає у стрибках у довжину в класі T12 (для людей із вадами зору) — і виграла три попередні Паралімпіади (Пекін-2008, Лондон-2012 та Ріо-2016). У Токіо Оксана приїхала у статусі чинної чемпіонки та головної фаворитки. Після перших двох раундів стрибків українка йшла третьою, а якраз третім своїм стрибком показала чемпіонський результат для цих Ігор — спроба на 5.54 метра! Оксані не вдалось дотягнутись до світового рекорду, який вона встановила у 2012 році у Лондоні — 6,60, але в Токіо їй все одно вдалося перестрибнути найближчу конкурентку аж на 16 сантиметрів. 

Оксана Зубковська

Оксана Зубковська

Зірка українського паверліфтингу

Доля мінлива. На XVІ літніх Паралімпійських іграх не пощастило іншій легенді українського Паралімпійського руху. У Токіо оголосила про закінчення спортивної кар'єри перша в історії України Паралімпійська чемпіонка у паверліфтингу Лідія Соловйова. Спортсменка дебютувала на Паралімпіаді у Сіднеї-2000 і одразу завоювала "срібло". З того часу Лідія виступала на всіх наступних Іграх, де постійно здобувала медалі. ЇЇ здобутки — п'ять з дев'яти українських медалей в історії у паверліфтингу на Паралімпіадах. Однак у Токіо-2020 Лідія перервала медальну серію. Вона змагалася у вазі до 50-ти кг і закінчила виступ четвертою. В останній спробі Лідія не змогла підняти вагу 108 кг і програла "бронзі" один кілограм. "Вибачте мене всі, кого я не виправдала, підвела. Четверте місце — найгірше, це дерев'яна медаль. Я йду з ганьбою", — зі сльозами на очах сказала легендарна атлетка. Це гірке прощання викликало шквал емоцій у її шанувальників. Спортсменку підтримало багато людей, які зовсім не вважають четверте місце поразкою. Звісно, коли від медалі тебе відділяє всього один кілограм, це дуже прикро, але у серцях вболівальників Лідія Соловйова назавжди залишиться справжнім символом українського паверліфтингу.

Лідія Соловйова

Лідія Соловйова

Жодної поразки

У настільному тенісі не було рівних нашій Марині Литовченко. У Токіо Марина провела один із найбільш домінувальних турнірів серед усіх чемпіонів у настільному тенісі. Українка на шляху до "золота" не програла жодного гейму, вигравши чотири матчі з рахунком 3:0. Спершу вона розбила двох суперниць у групі, тоді у півфіналі розгромила суперницю з ПКР, а у фіналі за 15 хвилин (!) розібралася ще з однією тенісисткою з ПКР — Маляк Алієвою. Медаль чемпіонки у Токіо — друга особиста паралімпійська нагорода та перша золота у кар'єрі Литовченко. До цього у 2016 році Марина була третьою у Ріо.

Марина Литовченко

Марина Литовченко

Рекорд Європи

Із рекордом Європи легкоатлет Владислав Загребельний виграв "золото" Паралімпіади в стрибках у довжину. Його результат — 6,59 м.

Владислав Загребельний

Владислав Загребельний

Без шансів для суперників

Першим в історії українського академічного паравеслування дворазовим чемпіоном Паралімпійських ігор став Роман Полянський. 34-річний веслувальник, який родом з Донеччини, а представляє Одесу, не залишив шансів своїм суперникам у фіналі — перевага на фініші склала більше 12 секунд!

Роман Полянський

Роман Полянський

Новий світовий рекорд

На неймовірні 7 метрів та 61 сантиметр вдалося штовхнути ядро 21-річній Анастасії Москаленко. Цей результат приніс нашій спортсменці впевнену перемогу і найвищу сходинку на п'єдесталі, а світу — новий світовий рекорд!

Анастасія Москаленко

Анастасія Москаленко

Правила є правила

Легкоатлет Максим Коваль також здобув для України "золото" Паралімпіади-2020 у штовханні ядра. Результат Максима — 17,34м також став світовим рекордом. Історія цієї перемоги, не з вини нашого спортсмена, стала скандальною. Судді присудили перемогу Максиму після дискваліфікації представника Малайзії Мухаммада Зіяда Золкефлі, якому спершу віддали перше місце. Та згодом результат малазійця анулювали, тому що він і ще двоє спортсменів порушили правила, запізнившись до кімнати очікування перед початком змагань. Ситуація із Золкефлі обурила малазійських фанів, і вони заполонили українські сторінки в соцмережах гнівними коментарями. Дісталося навіть футбольному воротареві Максиму Ковалю, повному тезці легкоатлета. Остаточний вердикт у цьому питанні висловив представник Міжнародного паралімпійського комітету Крейг Спенс. "Правила є правила. Це не провина українців, що малазієць спізнився. Ми дозволили тим, хто порушив правила, змагатися, а в цей час вивчали факти і визначили, що у них не було жодної вагомої причини, щоб спізнюватися. Тому апеляція малайзійської сторони була відхилена", — сказав він. Чиновник був "розчарований" поведінкою малазійських вболівальників та назвав її "образливою та сміховинною". 

Максим Коваль

Максим Коваль

Розписне каное і борода сили

Український байдарочник Сергій Ємельянов виграв золото Токіо на дистанції 200 метрів, у запеклій боротьбі випередивши всього на одну десяту секунди представника ПКР Леоніда Крилова. Ця медаль Ємельянова стала другою поспіль на Паралімпійських іграх. У Ріо-де-Жанейро він також виграв "золото" на цій дистанції. А до Ігор у Токіо підходив у статусі чинного 3-разового чемпіона світу. У Паралімпійських гонках-2020 талісманами Євдокимова стали борода і розписане квітами сакури каное. Свою знамениту бороду Сергій не голить до кінця змагань. Це, каже, допомагає перемогти: "То все — моя сила. Борода в мене була рік. В Токіо поголився, в пакетик, і з собою. А зараз буде нова борода — нова сила. Буду відрощувати бороду до Паралімпійських ігор", — розповів параканоїст у 2019 після пробних заїздів Паралімпіади. І, як бачимо, чарівна борода не підвела свого власника і на основних змаганнях.

Сергій Ємельянов

Сергій Ємельянов

Здобутків українських Паралімпійців так багато, що розказати про всі в одному огляді просто неможливо. Але ми точно знаємо, що кожна медаль для української Паралімпійської збірної безцінна. І як емоційно сказала в одному з інтерв'ю володарка срібної нагороди Токіо-2020 українська бігунка Людмила Даниліна, це не просто метал з дорогоцінним покриттям: "Для мене це — життя. І якщо треба було б — пробігла би ще раз заради цього. Бо це не метал — це життя кожного спортсмена".

Призовий фонд за призові місця становив 125 тисяч доларів — за перше місце, 80 — за друге, і 55 — за третє. Держава виплатить ці нагороди у гривневому еквіваленті. Вітаємо всіх наших переможців і бажаємо їм подальших спортивних успіхів!

1
1239

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: