fbpx
Сьогодні
Корисності 13:25 27 Жов 2020

Як відсвяткувати Геловін в умовах пандемії: неочікувані маски, розваги, онлайн-вечірки

Ваш гайд до 31 жовтня

English version here

З часів безтурботного тогорічного Геловіну спливло багато води і антисептику. Пандемія COVID-19 не вщухає, люди поступово вчаться відзначати свята, які раніше були масовими, у безпечному колі самих близьких; прислухаються до порад урядів та епідеміологів винаходять нові форми святкувань. 

Чи будуть цього року на Halloween приколи, костюми, вечірки? Чи зможемо ми відчувати себе комфортно, влаштовуючи собі свято казкового горору, коли всі вже і так вдосталь налякані під час кількамісячного "коронажаху"? У багатьох країнах, де Геловін має багатовікову традицію, люди цілком природно задаються і таким питанням: чи повинні вони взагалі святкувати подію, яка на перший погляд здається несерйозною і несуттєвою, коли так багато інфікованих на Землі страждають і вмирають через небезпечний вірус?

Нам ближче думка, що саме через нинішню ситуацію важливо дотримуватися звичаїв, які об'єднують людей завдяки не поганим новинам, а позитиву, гарному настрою і цілющому сміху. Адже, як стверджують лікарі, позитивне налаштування завжди є найкращими ліками і від осінньої хандри, і від втоми, і від будь-яких хвороб.

Кельтське свято живих і мертвих, або християнське свято День всіх святих, давно перетворилося на цікаву осінню пригоду для дітей і дорослих в усьому світі. І хоч в Україні популярність Геловіну тільки ще набирає обертів, його веселі та розважальні атрибути — солодощі, вечірки, різьблені гарбузи, незвичайні костюми та прикраси — саме те, що нам всім конче потрібно зараз.

Але ми все ще перебуваємо в розпалі пандемії, і тому не дивно, що святкування Геловіну і частування в цьому році будуть виглядати інакше.

Зібрали для вас 17 найкрутіших ідей святкування цього яскравого осіннього свята в новому, безпечному форматі.

1. Почніть зворотний відлік до Геловіну

Як і у випадку з Різдвяним адвент-календарем, налаштуйте зворотний відлік до Геловіну. Маєте ще тиждень до свята! Це дає можливість робити щось особливе кожен день, будь то випічка печива, створення власних масок або перегляд моторошного фільму.

Хелловін на карантині

2. Прикрасьте свій будинок по максимуму

Придбайте готові прикраси, дістаньте з балконів та антресолей старі речі, а з шухлядок — кольоровий папір і почніть прикрашати. Розвішуйте ваші творіння у дворі, в кімнатах, по вікнах і навіть у машині. 

Хелловін на карантині

Обов'язково поговоріть з дітьми про свій план. Залучіть їх до мозкового штурму. Що їм може сподобатися? Подивіться, скільки їхніх ідей ви можете втілити в життя — чим більше ви зробите разом, тим веселішим свято буде для всіх.

Хелловін на карантині

3. Встановіть на Геловін… ялинку

Зовсім не обов'язково чекати Різдва та Нового року, щоб поставити в хаті ялинку. Прикрасьте вашу пластикову "лісову красуню" амулетами, тематичними прикрасами та гірляндами. А замість Санта Клауса під ялинку можна посадити симпатичну відьмочку або гарбуза.

Хелловін на карантині

4. Організуйте конкурс по прикрашанню вхідних дверей

Навіть квартирні двері можна прикрасити так, щоб не зіпсувати іх. Запропонуйте сусідам взяти участь у конкурсі через дошку оголошень ОСББ або вайбер-чат співвласників будинку. Суддями можуть стати діти, а призом — власноруч спечене учасниками акції печиво, або ж фото найкращих дверей на дошці оголошень з подякою за святковий настрій, який завдяки пам'ятній світлині збережеться набагато довше. 

Сумісні святкування сприяють дружнім відносинам між сусідами і можуть стати постійною приємною звичкою.

Хелловін на карантині

5. Носіть маску! Але не просту, а святкову

Головний необхідний атрибут 2020 року — захисна маска. В Азії медичні маски вже давно стали не тільки частиною повсякденного життя, але і модним явищем. Однак до цього року в Європі та Україні вони вважалися незрозумілою екзотикою. Періодично маски ставали частиною субкультур, наприклад, репери давно використовують маски для виступів на сцені. Тепер маски і респіратори — від простих до інкрустованих камінням та іншими прикрасами — можна побачити навіть у колекціях найвідоміших модних брендів.

Можна придбати багаторазову маску з тематичним принтом для днів Геловіну в інтернет-магазині, а можна і самому розмалювати звичайну маску так, що перехожі будуть аж подих затримувати від жаху! Акрилові фарби для розпису одягу безпечні та з легкістю витримують багаторазове прання. 

Хелловін на карантині

6. Візьміть участь у параді велосипедів

Ну, якщо вже вибралися на прогулянку, можна влаштувати костюмований парад на велосипедах. Під час кризи, викликаної COVID-19, велосипеди стали ідеальним видом транспорту — і природі не шкодять, і дозволяють уникнути штовханини в громадському транспорті, а значить, знижують ризик зараження. За час пандемії в багатьох населених пунктах влада вже встигла облаштувати нові велосипедні доріжки. 

Парад велосипедів — чудова ідея для активної молоді і не тільки. Рух підтримує нашу імунну систему і є відмінною протиотрутою від неспокою і депресії, які можуть виникнути в результаті ізоляції. А велосипед — це безпечний, соціально дистанційований спосіб пересування.  

Не забувайте про маски! Оскільки маски є частиною нашого повсякденного життя, чому б не включити їх у костюми?

Хелловін на карантині

7. Відкрийте полювання на Геловін-персонажів

У дні пандемії лікарі рекомендують якомога більше знаходитися на свіжому повітрі. 

Жовтень дарує нам приголомшливі картини осінніх пейзажів з різнокольоровим листям. Ідеальний спосіб провести час — це покататися на автомобілі і поспостерігати за зміною листя. А ще краще — вийдіть на вулицю і повністю пориньте в осінню прогулянку. 

Ідея сумісної Геловін-прогулянки з дітьми полягає в тому, щоб діти ходили і рахували, скільки святкових прикрас вони можуть виявити в місті. Пообіцяйте купити їм стільки солодощів, скільки вони нарахують Джеків-гарбузів або привидів на вашому шляху. За результатами прогулянки можна скласти маршрут у гугл-карті, пишаючись пройденими кроками, спланувати нові походи, аби наступного разу краще вивчити найцікавіші куточки рідного міста.

Хелловін на карантині

8. Навчіться вирізати гарбуза

Не всі батьки можуть відповісти дітям на питання: «Що це за дивина — вирізати з гарбуза пику і вставляти всередину свічку, саме в Геловін?». 

Після традиційного жертвопринесення древні кельти брали священний вогонь, щоб внести його до себе в будинок. Символом свята була спочатку ріпа, а потім гарбуз, адже вони не лише означали закінчення літа і збір врожаю, а і відлякували злих духів священним вогнем, який запалювався всередині овочів. Звідси і взялася традиція виставляти у вікнах порожній гарбуз з вирізаними очима та ротом і свічкою,  за легендою його ще називають "Джеком-ліхтарем".

Хелловін на карантині

Незважаючи на те, що в будь-якому магазині зараз можна придбати вже готові тематичні ліхтарики, традиція вирізати їх з гарбуза залишилась і до наших днів. Тому головною прикрасою Геловіну незмінно залишається ліхтар, вирізаний з гарбуза своїми руками з вогником всередині. 

Вирізання гарбуза, звичайно, стане невід'ємною частиною вашого свята. Скористайтеся зручним трюком від професіоналів: не зрізайте верхівку. Відріжте нижню частину, щоб помістити її згори джерела світла. Так гарбуз прослужить довше, а гарний хвостик залишиться цілим. В якості альтернативи, гарбузи можна не вирізати, а пофарбувати.

Хелловін на карантині

9. Станьте винахідником

«Цукерки або смерть!». Усім добре відома ця фраза з американських фільмів. Діти переодягаються у страшні костюми і збирають солодощі. Виникає питання: як пригостити сусідських дітей на Геловін, щоб вони залишалися в безпеці? 

Ендрю Бітті, батько з Західної Вірджинії, винайшов тунель для цукерок для безконтактного частування, і став справжньою зіркою інстаграму.  Він використовував для цього стару трубу доставки Amazon і написав, що на створення тунелю та прикріплення його до парадних сходів пішло всього 20 хвилин. Тепер йому просто потрібно кинути частування зверху, щоб вони потрапили в мішечки з цукерками або відерця, з якими внизу стоятимуть діти. Для реалізації цього винаходу не обов'язково заказувати щось довге на Амазон, можна скористатися відрізком звичайної труби ПВХ.

Хелловін на карантині

10. Перетворіться на привида

Анонімно підбадьорте друзів і близьких, залишивши пакет з подарунками на Геловін або гарбуз у них на порозі, щоб відсвяткувати це свято безконтактно. Це спрацює найкраще, якщо після настання темряви підкрастися до дверей ваших близьких, подзвонити в дверний дзвінок, видаючи страшні звуки або завивання, залишити частування на порозі і швидко втекти! Не забудьте покласти до вашого сюрпризу листівку з особистими привітаннями!

Хелловін на карантині

11. Здивуйте світ своїми криками

Моторошні, лякаючи крики, завивання відьом та привидів на Геловін — невід'ємний атрибут свята. А що робити, коли неможливо кричати серед людей, пам'ятаючи про те, що коронавірус шалено розповсюджується саме повітряно-крапельним шляхом? Покричати всмак на весь світ онлайн! 

Вельми незвичайний проект міністерства туризму Ісландії надає таку можливість, причому реалізовано це дуже оригінально. Не так давно ісландці запустили сайт Lookslikeyouneediceland.com. Там можна вибрати одну з локацій — скелю, поле або пляж, натиснути жовту кнопку і записати свій крик, після чого запис програє встановлена ​​на місці колонка. 

Незвичний проект знадобиться і після свят — у житті кожної людини нерідко настає момент, коли і в будні емоції беруть гору і хочеться волати на весь голос: «А-а-а-а-а-а!».

12. Влаштуйте вдома розшук скарбниць із солодощами

Прикрасьте тематичні кімнати по всьому будинку, ховаючи по куткам цукерки, іграшки, призи або подарункові карти. Підпишіть маршрутні картки і відправте дітей на полювання за цукерками, щоб виявити всі заховані предмети. Цю гру цікавіше проводити ввечері при вимкненому світлі, якщо розмалювати солодощі люмінесцентними фломастерами, які будуть світитися в темряві.

Хелловін на карантині

13. Спорудіть цукерковий цвинтар

Ця концепція дуже крута, тому що ваш двір, прикрашений таким чином до Геловіну, дасть вашим і сусідським дітям можливість відсторонитися від тісного спілкування. Встановіть у себе у дворі саморобні надгробки з призами та цукерками, складеними поруч з кожним надгробком. Ви можете попросити дітей заходити на цвинтар по одному і відшукувати по індивідуальній карті призначені для неї цукерки і призи. Пакуйте частування в окремі пакети для додаткової безпеки.

Хелловін на карантині

14. Подорожуйте з Геловіном віртуально

Можливо, прямо зараз ви не можете подорожувати по світу, але ви можете зробити це за допомогою інтернету. Розкажіть своїй сім'ї і друзям про День мертвих (Día de los Muertos) в Мексиці, Самайн в Ірландії і Шотландії, Dzień Zaduszny в Польщі або Фестиваль привидів у Східній Азії. 

Наприклад, у Мексиці на свято Día de los Muertos традиційно споруджуються невеликі вівтарі в пам'ять про померлих. Туди поміщаються черепи, зроблені з цукру, і вербена. Дрібні речі для вівтаря зазвичай виготовляють протягом цілого року. Французи в день Геловіну готують морепродукти і традиційні гречані галети з різними начинками, на вулицях проводяться костюмовані ходи з салютом, феєрверками і смолоскипами, проходять бали, показуються спектаклі, де головні герої — відьми і чудовиська. У Болівії на Геловін традиційними вважаються ритуали і католицькі обряди, коли всі дії зосереджені навколо черепів: їх прикрашають квітами, приносять щось смачне, дарують символічні подарунки. 

Хелловін на карантині

Ірландське свято Самайн

15. Святкуйте приготуванням традиційних страв або випічкою власних солодощів

Прийшов час святкового столу. Існує безліч рецептів блюд на Геловін і ще більше способів тематичного прикрашання звичайних страв. 

Гарбузові супи і салати, печиво, желатинові цукерки, тістечка, страшні пироги — це тільки невелика частина того, що можна приготувати на святковий стіл. Не відмовляйтеся від цього пункту, якщо ви не дуже любите готувати, у вас мало часу або вам просто лінь. Адже навіть з готового печива та фруктів можна за лічені хвилини приготувати своїми руками справжній святковий шедевр.

Хелловін на карантині

16. Проведіть костюмовану вечірку в Zооm

Ви або хтось з ваших рідних чи друзів опинилися на самоізоляції? Влаштуйте вечірку в стилі Геловіну або танцювальну вечірку для друзів і сім'ї за допомогою Zoom. Створіть видовищний фон і відповідний плейлист, щоб кожен міг здригнутися від несподіванки, і нехай ваші візаві теж демонструють свої костюми на камеру.

На Redbubble ви можете завантажити п'ять фонів з масштабуванням на Геловін і забавні реквізити для друку, щоб ви могли оформити свій віртуальний захід у "страшному" стилі або просто підбадьорити своїх близьких на святковій зустрічі.

Хелловін на карантині

17. Зробіть якомога більше фото на всіх етапах цьогорічного святкування

Так, цей Геловін трохи інший, ніж зазвичай, оскільки навколо все більше запобіжних заходів, таких як обмеження пересування, носіння масок, фізичне дистанціювання, гігієна рук і уникнення натовпу. Але навіть за таких умов, це не привід жалітися на життя — ви живі, ви знаходитесь у безпеці, і в усього людства є віра в те, що обмеження 2020 року — явище тимчасове.

Як би там не було, а в нас і наших дітей все одно зараз прекрасні часи, на які колись захочеться озирнутися з вдячністю. 

Хелловін на карантині

3864

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: