fbpx
Сьогодні
Пам'ять 12:08 20 Лют 2019

Вони продовжують жити серед нас: як в Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні

20 лютого 2014 року — день найбільших жертв за час Революції гідності

Сьогодні – День Героїв Небесної Сотні. У цей день, 5 років тому, протистояння між українським народом і режимом Януковича сягнуло свого апогею.

20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській силовики почали розстрілювати наступаючих на них активістів. За інформацією Медичної сотні, того дня загинули близько 100 активістів.

До роковин розстрілу Небесної сотні розповідаємо, як в Україні та світі вшановують пам'ять Героїв.

МІСЦЯ ПАМ'ЯТІ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ

Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні

Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні

Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні створюють на місці найдраматичніших подій Революції Гідності над майданом Незалежності, а саме на ділянці вулиці Інститутської, яку тепер названо алеєю Героїв Небесної Сотні.

Проект обрано рішенням міжнародного журі, внаслідок оголошеного державою відкритого конкурсу. Першу премію виборола робота творчого тандему архітекторок Ірини Волинець і Марії Процик, учасниць архітектурного бюро "MI-studio".

Стела героїв – центральне місце меморіального комплексу. На таблицях стели будуть написані імена Героїв Небесної Сотні.

За задумом авторів, стела є образом протестувальників, що стоять пліч-о-пліч зі щитами.

Меморіал пам'яті Героїв Небесної Сотні у Львові

Меморіал пам'яті Героїв Небесної Сотні у Львові

У Львові на вулиці Кривоноса триває будівництво Меморіалу героїв Небесної Сотні. На стелі, яку покрили кортеновою сталлю, становили портрети Героїв, а територію біля неї замощують щебенем. Загалом роботи ще триватимуть до літа.

Облаштовувати Меморіал пам'яті Героїв Небесної Сотні почали у вересні минулого року.

Переможця конкурсу на найкращий проект меморіалу визначили у лютому 2017 року. Перше місце посів авторський колектив, у який входять Андрій Лесюк, Марія Яструбчак та Христина Пундак.

Місце для майбутнього меморіалу обирали і узгоджували з родинами героїв.

Пам'ятник Героям Небесної сотні – «Дерево Свободи» у Вінниці

Пам'ятник Героям Небесної сотні – «Дерево Свободи» у Вінниці

Відкриття пам'ятника «Дерева Свободи» на однойменному майдані Небесної Сотні у Вінниці було приурочено до 4-х роковин кривавих розстрілів на Майдані.

Бронзове «Дерево Свободи» постало у вигляді 5,5-метрової вишні. Воно ніби проростає з підніжжя композиції у вигляді карти України.  Поруч з ним – металеві стрижні, на яких розташовані 107 падаючих квіток, які символізують героїв, загиблих під час кривавих розстрілів на Майдані взимку 2014-го. А квіти, котрі залишаються на дереві, означають, що Україна продовжує свій розвиток.

За словами автора пам'ятника – скульптора Бориса Данилюка, вишневе дерево як основу композиції обрано не випадково, адже воно в Україні вважається сакральним символом і оберегом, а його покручений стовбур – непросту долю та випробування, які доводиться проходити нашій країні.

Пам'ятник Небесній сотні у Миколаєві

Пам'ятник Небесній сотні у Миколаїві

Пам'ятник героям Революції гідності в місті Миколаєві розташований у Сквері Ради Європи.

Висота бронзового пам'ятника без постаменту сягає 4 метрів. Скульптура символізує воскресіння, а також боротьбу і світ: складається з двох крил, які символізують рух, на одному з них зображений Архістратиг Михаїл, на другому — символічний образ Воскресіння, зверху два голуби як символи миру.

Автори – художник Сергій Іванов і скульптор Володимир Цісарик.

Пам'ятник Небесній сотні у Тернополі

Пам'ятник Небесній сотні у Тернополі

Пам'ятник героям Революції гідності в місті Тернополі знаходиться на Площі Героїв Євромайдану. Висота композиції становить 9 метрів (без постаменту), сама фігура — майже 3 метри. Скульптура виконана з бронзи.

Композиція символізує декоративний вихор, на якому зображено незахищену фігуру юнака як невинної жертви та ангела — символ слави Героїв Небесної Сотні.

Урочисте відкриття пам'ятника відбулося на свято Покрови Пресвятої Богородиці та в день УПА — 14 жовтня 2016 року.

Після відкриття роботи над оформленням скульптури продовжуються — бетонну основу покривають міддю. Повністю роботи з облаштування площі та встановлення пам'ятника завершили наприкінці 2016 року.

Пам'ятник Небесній сотні у Полтаві

Пам'ятник Небесній сотні у Полтаві

На місці знесеного пам'ятника Леніну, було побудовано меморіал героям Євромайдану.

У квітні 2014 група молодих полтавських художників оформили пам'ятник «Небесній сотні»: на фасадній стороні під написом «Небесна сотня» зображена Божа матір з накидкою у вигляді державного прапора, яка, наче крилами, прикриває синів України, що увійшли в «Небесну сотню»; на трьох інших гранях постаменту білими буквами написаний вірш невідомого автора, присвячений героям Майдану; верхню частину пам'ятника прикрашає полтавський орнамент виконаний в червоних і чорних кольорах; нижню — синьо-жовта окантовка, яка символізує національний прапор України.

Пам'ятник Героям Небесної сотні у Луцьку

Пам'ятник Героям Небесної сотні у Луцьку

Пам'ятник волинським Героям Небесної Сотні відкрили у 2018 році на Меморіальному комплексі «Вічна слава».

Представлений пам'ятник – це 4-метрова скульптура із сірого граніту із горельєфним зображенням шести інших волинських героїв, які загинули під час Майдану.

Пам'ятник Небесній сотні у м. Блумінґдейл, поблизу Чикаго

Пам'ятник Небесній сотні у м. Блумінґдейл, поблизу Чикаго

Пам'ятник Небесній сотні або Пам'ятник на вшанування Небесної сотні та всіх загиблих Героїв України  – перший у США пам'ятник героям Революції гідності в м. Блумінґдейл (Іллінойс), поблизу Чикаго, поряд з Українською православною церквою Святого Андрія.

Пам'ятник виконаний у вигляді хреста.

Автори пам'ятника відомий скульптор, заслужений художник України Євген Прокопов і архітектор Орест Бараник.

Українська громада США долучилася збором коштів на спорудження пам'ятника, а спорудження монумента підтримав сенатор Джон Маккейн.

Відкритий у вересні 2015 року. Церемонію освячення проводив Святійший Патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет.

Пам'ятник Героям Небесної сотні у Португалії

Пам'ятник Героям Небесної сотні у Португалії

У 2016 році у португальському місті Брага відкрили пам'ятник Героям Небесної сотні. Монумент спорудили за кошти української діаспори за сприяння протоієрея УПЦ КП Дмитра Ткачука та муніципалітету Браги.

Це – перший пам'ятник Небесній сотні у Західній Європі.

Нерухомі пам'ятки України історії

Відповідно до Наказу Міністерства культури України від 15 жовтня 2014 року N 869 до Державного реєстру нерухомих пам'яток України було занесено пам'ятки історії.

Місце бойових дій та масової загибелі громадян в районі вул. Грушевського у м. Києві під час акцій протесту у лютому 2014 року — вул. Грушевського 1,2,3,4 (охоронний номер 937-Кв)

Місце бойових дій та масової загибелі громадян в районі вул. Інститутської у м. Києві під час акцій протесту у лютому 2014 року — вул. Інститутська, 2, 3, 4, 5 (охоронний номер 946-Кв)

НАЗВИ ВУЛИЦЬ І ПЛОЩ

Heaven's Centurion street

Загалом з 2014 року в Україні з'явилося щонайменше 117 вулиць.  На честь Небесної Сотні та героїв Майдану названо 117 вулиць, провулків, площ і скверів. Найбільше – у Київській, Житомирській і Черкаській областях.

Зокрема, в Україні після Революції Гідності з'явилися вулиці з такими назвами: вулиця Героїв Майдану, вулиця Небесної сотні, вулиця Героїв Небесної Сотні, провулок Героїв Небесної Сотні. Крім того, площа Героїв Євромайдану, площа Героїв Майдану, а також майдан "Небесної сотні", майдан Героїв та алея Героїв Небесної Сотні.

Водночас у низці міст та сіл з'явилися вулиці та сквери, які тепер носять імена загиблих активістів.

Так, іменем Сергія Нігояна названо проспект у місті Дніпро, а також вулиці в місті Бережани (Тернопільська область), місті Ірпінь та селі Тарасівка (Київська область), місті Кам'янське (Дніпропетровська область), місті Конотоп (Сумська область), місті Карлівка (Полтавська область) та місті Сокиряни (Чернівецька область).

На честь Михайла Жизневського названо вулицю в місті Овруч, що на Житомирщині, а у Львові з'явився сквер Юрія Вербицького.

ОРДЕН ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

26 червня 2014 Президентом України було ініційовано заснування нової державної нагороди — Орден Героїв Небесної Сотні. Затверджений Верховною Радою України 1 липня 2014.

Автори ордену — Тарас Возняк та Костянтин Ковалишин.

Орденом Героїв Небесної Сотні відзначають «за громадянську мужність, патріотизм, відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, активну благодійну, гуманістичну, громадську діяльність в Україні, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, інших подій, пов'язаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України».

Орден Героїв Небесної Сотні

На сьогодні орденом Героїв Небесної Сотні нагороджені 4 людини:

  1. Жизневський Михайло Михайлович (27 листопада 2014, посмертно), Білорусь
  2. Кіпіані Давид (27 листопада 2014, посмертно), Грузія
  3. Хурція Зураб (27 листопада 2014, посмертно), Грузія
  4. Більчук Тарас Миколайович (16 лютого 2018, посмертно), Україна

МОНЕТИ ТА МЕДАЛІ

«Небесна сотня на варті»

Небесна сотня на варті

31 березня 2014 року Національний банк випустив пам'ятну медаль «Небесна сотня на варті», авторами якої стали художник-скульптор — Анатолій Дем'яненко та скульптор — Володимир Атаманчук.

На аверсі медалі зображено архангела Михаїла в оточенні українського орнаменту; під ним написи: «Мамочко, вибач за чорну хустину, за те, що віднині будеш сама. Тебе я любив і любив Україну, вона, як і ти, була в мене одна.» та «Героям слава!».

На реверсі — герої подій українського Майдану на барикаді, один із яких тримає синьо-жовтий Державний Прапор України (використано тамподрук); угорі напис «Небесна сотня на варті».

«Євромайдан»

монета Євромайдан

18 лютого 2015 року Національний банк ввів у обіг монету номіналом 5 гривень – «Євромайдан», присвячена протестним акціям, що відбулися в Україні і були наповнені прагненням до змін, європейського напряму розвитку нашої держави

На аверсі монети на тлі, стилізованому під прапор, по центру розміщено композицію у вигляді квадрата, сторони якого утворені цитатою статті 5 Конституції України: «Носієм суверенітету/і єдиним джерелом/влади в Україні/є народ»; у квадраті зображено фрагмент народного віча, які відбувалися регулярно у грудні 2013 — лютому 2014 років.

Вгорі розміщено зображення малого Державного гербу України та напис «Україна», праворуч зазначено номінал монет (5 гривень) та рік карбування (2015), унизу — емблема Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети розміщено композицію, виконану за допомогою тамподруку — на тлі прапору Європейського Союзу рука, що тримає український стяг. Праворуч розміщено напис «Євромайдан».

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптори: Святослав Іваненко, Роман Чайковський.

«Революція гідності»

Революція гідності

Так само, 18 лютого 2015 року, Національний банк ввів у обіг монету номіналом 5 гривень – «Революція гідності».

На аверсі монети розміщено зображення дзвону, на дзеркальному тлі якого зображено постать учасника Євромайдану та напис «Україна». Праворуч від дзвона міститься зображення малого Державного герба України, ліворуч зазначено номінал монети («5 гривень»), рік карбування та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети розміщено стилізоване зображення хреста з зображенням епізоду боротьби учасників революції, виконане з використанням тамподруку; угорі хреста розміщено напис «Революція Гідності».

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптор: Святослав Іваненко.

«Небесна сотня»

Революція гідності

 

У лютому Національний банк ввів у обіг монету номіналом 5 гривень – «Небесна сотня».

На аверсі монети у центральній частині у вигляді шляху з бруківки, всипаного квітками гвоздики, вгорі розміщено напис «Україна» та зображення малого Державного герба України, по центру напис у два рядки «Герої не вмирають!». Праворуч на дзеркальному тлі зазначено номінал монети (5 гривень) та рік карбування монети (2015), ліворуч зображено емблему Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети по центру розміщено зображення державного прапору України, виконаного з використанням тамподруку. Унизу від прапора на дзеркальному тлі розміщено зображення свічок, полум'я яких підіймається вгору, вгорі від прапора розміщено стилізований напис у два рядки «Небесна сотня».

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптори: Володимир Атаманчук, Анатолій Дем'яненко.

ПРЕМІЇ НА ЧЕСТЬ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

Премія імені Сергія Нігояна

Сергій Нігоян

Громадська організація «Родина Героїв Небесної Сотні» та творче об'єднання «Вавілон'13» започаткували Відзнаку імені Героя Небесної Сотні Сергія Нігояна, в рамках якої щороку проводитиметься конкурс музичних робіт на його честь.

Відзнака покликана підтримувати молодих українських митців, які вбачають у творчості основу розвитку сучасної України, прагнуть до створення новітніх форм і сенсів мистецтва.

Іменні премії на честь Героїв Небесної Сотні

На Львівщині у школах, де навчалися Герої Небесної Сотні, запровадять іменні премії.

Ініціатива запровадження іменних премій у школах, де навчалися Герої Небесної Сотні, виникла під час зустрічі голови ЛОДА з рідними полеглих під час Революції Гідності. Нагороду найкращому учневі за підсумками року вручатимуть під час останнього дзвоника. А обирати достойних будуть не лише за успіхи у навчанні, але й за громадську позицію, лідерські якості та досягнення на олімпіадах.

Наразі у департаменті освіти та науки ЛОДА розробляють механізми запровадження грошової премії для школярів.

НЕБЕСНА СОТНЯ У STREETART

Мурал із портретом Нігояна у Києві

Мурал із портретом Нігояна у Києві

У сквері Небесної Сотні, який розташований поблизу Михайлівської площі, на стіні будинку намальований мурал із портретом Сергія Нігояна.

Стріт-арт об'єкт виконано в техніці нанесення на стіну прошарку світлої штукатурки і подальшого вибивання на ній зображення.

Сергій Нігоян був одним із перших загиблих під час Революції Гідності в Києві. Він загинув від вогнепальних поранень 22 січня 2014 року.

Мурал із зображенням Романа Гурика в Івано-Франківську

Мурал із зображенням Романа Гурика в Івано-Франківську

Мурал розташований на вулиці Музепи у Франківську. Він присвячений франківчанину, 19-річному Роману Гурику, який був убитий снайпером «Беркута» на Майдані.

Для мурала обрали будинок, який розташований поруч із вулицею, що названа на честь самого героя.

Загальна площа зображення – 150 кв. м.

Мурал Героям Небесної Сотні у Рівному

Мурал Героям Небесної Сотні у Рівному

На вулиці Соборній у Рівному створили мурал-пано, присвячений Героям Небесної Сотні.

Мурал неодноразово пошкоджували вандали, також був пошкоджений автівкою нетверезого чоловіка. Наразі за частково пошкоджений мурал узялися націоналісти, аби повністю його відновити.

Мурал Героям Небесної Сотні у Кривому Розі

Мурал Героям Небесної Сотні у Кривому Розі

Перші штрихи мурала, присвяченого пам'яті Небесної Сотні на 95 кварталі, криворізькі футбольні фанати почали наносити ще в квітні 2014 року.

За два роки картину кілька разів замальовували, обливали фарбою, але патріоти продовжували відновлювати її.

22776

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: