fbpx
Сьогодні
Досвід 19:40 17 Жов 2020

Як платити за опалення в 3 рази менше: історія київського ОСББ

ОСББ "Ізумруд" оновив систему опалення в будинку, зробивши її енергоефективною. Як наслідувати їхній приклад?

English version here

Фото: Рубрика

Опалення в місті здійснюється завдяки ТЕС, які працюють на газу або топляться вугіллям. І те, і інше — вичерпувальні природні ресурси, а під час їхньої переробки у повітря викидаються токсичні речовини, а ті важкі метали та мікроелементи, що містяться в викидах, можуть накопичуватися в різних органах людини або, зосереджуючись в ґрунтах, сільськогосподарських рослинах, потрапляти з продуктами харчування в організм людини. Чим більше енергії доводиться виробляти ТЕС — тим більше викидів, а значить, більше шкоди завдається жителям міст.

Виправити ситуацію повністю і перейти на "зелену" енергію в масштабах столиці або навіть невеликого міста поки що неможливо, але є й інший вихід. Це — зниження енергоспоживання в будинках, інфраструктура яких, м'яко кажучи, настільки застаріла, що споживає в 3,4 більше тепла, ніж дозволяють сучасні методи.

ОСББ Ізумруд Київ

Фото: Рубрика

Жителі столичного ОСББ "Ізумруд" знають, як зробити будинок енергоефективним і зменшити витрати на опалення в декілька разів. Вже 4-й рік вони беруть участь у державних програмах, підвищуючи якість свого будинку, а на зекономлені кошти встановлюють світлодіодні лампочки, проводять косметичний ремонт площ загального користування, виплачують зарплати двірникам і сантехнікам.

Але так було не завжди. За словами глави ОСББ і мешканки будинку Світлани Чабан, раніше через стару інфраструктуру будинку регулярно траплялися потопи. У підвалі було брудно і сиро, а через старі труби неможливо було безперешкодно переступити, щоб за потреби швидко перекрити потрібний вентиль. Більш того, температура в квартирах була різною через погану циркуляцію, мешканці раз у раз скаржилися.

Чому знизилася ціна за опалення?

Тепер у підвалі будинку за адресою Глушкова, 30 у кожному під'їзді встановлені ІТП індивідуальні теплові пункти. Це система, яка допомагає розумно розподіляти енергоресурс. Коли включається централізоване опалення, ІТП регулює температуру в залежності від погодних умов: із зовнішнього боку будинку встановлений тепловий датчик, і в залежності від температури надворі, система автоматично збільшує або зменшує потужність опалення. Вона також залежить від часу доби: з 11 до 6 ранку подача тепла зменшується до 18°C; з 6 ранку до 11 дня — 22°C; з 11 дня до 4, коли люди на роботі, знову зменшується; і з 4 до 11 вечора подача тепла знову складає 22°C.

Регулювати температуру всередині будинку можна і вручну, через пункт управління в котельні або навіть з телефону Світлани. Завдяки новій системі тепер за опалення мешканці будуть платити 6 гривень за квадратний метр замість 20-22 гривень.

ОСББ Ізумруд Київ

Фото: Рубрика

Тобто в зимові місяці сума в платіжці з півтори тисячі знизиться до 300-400 гривень. Також у ході ремонту вдалося замінити всі труби гарячої, холодної води та опалення всередині будинку: у підвалі, на даху і навіть стояки, які ведуть у квартири. Зберігати тепло виходить також завдяки новим склопластиковим дверям, які встановлені на виходах на загальний балкон.

На які кошти були проведені ремонти?

Поставити нову систему опалення, встановити 200 склопластикових дверей і замінити труби всередині будинку вдалося завдяки державним програмам співфінансування "Теплий кредит" і "70/30 Енергоефективність".

ІТП в "Ізумрудному" був встановлений саме завдяки програмі 70/30, у якій міський бюджет покриває 70% витрат на ремонт, а мешканці — тільки решту 30%. При цьому є можливість розбити платіж на кілька місяців, щоб витрати сильно не били по кишені.

ОСББ Ізумруд Київ

Фото: Рубрика

У програмах може взяти участь будь-який ОСББ, при чому умови конкурсу, за словами Світлани Чабан, дуже примітивні. Для цього потрібно скласти проект згідно рекомендацій і відправити його на узгодження.

ОСББ "Ізумрудний" вже 4 роки бере участь у програмах і саме завдяки їм зміг так перетворитися: автоматичне керування опаленням, відеоспостереження, чисті під'їзди і сходові клітки, прибрана прибудинкова територія і найголовніше — сухий підвал з новою, красивою і надійною інфраструктурою.

ОСББ Ізумруд Київ

Фото: Рубрика

ОСББ Ізумруд Київ

Фото: Рубрика

Тепер мешканці не збираються зупинятися на досягнутому результаті. Вони будуть покращувати будинок і в майбутньому. У найближчих планах: встановити на загальних балконах склопластикові вікна, поставити спеціальні датчики на труби з водою, які, в разі прориву, повідомлять Світлану і автоматично відключать воду в стояку або трубі, де сталася поломка. Це дозволить значно скоротити час реакції на аварію, а значить, заощадить гроші на витраченій воді і ремонті, без якого не обійтися, якщо трапиться потоп. Також ОСББ збирається за допомогою державних програм незабаром встановити в будинку новий ліфт.

Усі ці системи допомагають не тільки економити, а й розумно споживати енерго- і водні ресурси, а також електрику. Якби такі рішення були застосовані в кожному будинку, виробничі потужності ТЕС, які так згубно впливають на атмосферу, можна було би знизити, а значить, і поліпшити екологію в місті. Для цього потрібно всього лише бажання, ініціативний голова ОСББ, і згуртованість мешканців багатоквартирного будинку.

Дивіться відео і підписуйтесь на наш YouTube

9690

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: