fbpx
Сьогодні
Історії 14:20 18 Вер 2020

Перша в Україні майстерня дітей-сиріт. Як в інтернатах роблять хендмейд на продаж

В Інстаграмі вже можна купити сумки і футболки з принтами, які створені тими, хто росте в інтернатах. Розповідаємо, як працюють проєкти, мета яких — дати дітям-сиротам вудку, а не рибу

English version here

Діти — це наше майбутнє, це люди, яким ми віддаємо в руки нашу країну з її потенціалом і можливостями. Тому найважливіше завдання шкіл, батьків, вчителів — вкласти в них якомога більше знань, щоб ті могли впевнено дивитися у майбутнє. Але що робити тим дітям, яким не пощастило народитися в повній, щасливий родини, і які потрапили в інтернати?

Організація, про яку піде мова, таких дітей підтримує: поки вони ще живуть в інтернатах, благодійний фонд "ORPHAN EDUCATION CLUB" в ранньому віці дає їм вудку, а не рибу, навчаючи вихованців самостійно заробляти і даючи їм ті знання, які сироти не отримають в школі або від вихователів. Серед підопічних фонду — діти з шести київських інтернатів. Всього щорічно допомогу від них отримують понад 600 дітей, 80% з них вступають у профтехучилища. Але ж до запуску проекту ця цифра не досягала і 1%.

Стильні, цікаві речі, які запросто могли би з'явитися на вітринах і полицях магазинів, ми знайшли випадково — через Інстаграм. Кожна з них була створена з використанням ілюстрацій дітей з інтернатів. Про те, як їм це вдалося, — у матеріалі "Рубрики".

благотворительный фонд ORPHAN EDUCATION CLUB

"HANDCRAFTS by orphans"

Як юридична особа фонд був зареєстрований в минулому квітні, проте існує він набагато довше — вже близько 10 років. Проект HANDCRAFTS by orphans з'явився у жовтні 2019 року. Валентина з колегою поїхала на конкурс соціальних стартапів у Харкові, при цьому прямої мети отримати грант не було: жінки хотіли познайомитися з грантодавцями, а вже потім — заявити про свою ідею.

"У підсумку наша ідея так усім сподобалася, що HANDCRAFTS by orphans зайняв на конкурсі перше місце, і на базі фонду ми почали активно його розвивати", — каже Валентина Шатохіна, співзасновниця фонду допомоги сиротам "ORPHAN EDUCATION CLUB".

благотворительный фонд ORPHAN EDUCATION CLUB

Даний проект підтримується програмою ООН по відновленню і розвитку світу і профінансований урядами Данії, Швеції і Швейцарії.

HANDCRAFTS by orphans — це проект, у якому діти вчаться самостійно виробляти товар: вони варять мило, створюють вироби, малюють. Картини сканують, наносять на шопери і футболки, а речі продають. Частина коштів потрапляє на рахунок автора принту, який він зможе використовувати після 18 років:

"Таким чином ми міняємо мислення людей. В інтернатах ці діти — споживачі. Вони не розуміють, як функціонує світ за стінами цієї установи, які є закони бізнесу. На наших майстер-класах, як на маленьких прикладах, ми показуємо цикл виробництва і продажу товару від початку до кінця. Діти із задоволенням цьому вчаться. Ви б бачили, як вони змінюються, коли бачать річ, на якій надрукований їх малюнок! Вони відчувають власну значущість, знають, що вони більше не даремні", — пояснює Валентина.

благотворительный фонд ORPHAN EDUCATION CLUB

І це дійсно прекрасна ініціатива, але, як виявилося, не для України:

"З продажу одного виробу дитина може отримати, умовно, 50 гривень, 47% з них — податки, які потрібно сплатити. Якби ці речі продавалися великими тиражами, діти могли б заробити на цьому якісь гроші, але наші люди не хочуть купувати товар, коли дізнаються, що їх зробив сирота. Кажуть, погана енергетика, — з жалем розповідає Валентина про вузьколобість співгромадян. — Нам потрібні іноземні донори, тому що тут люди не готові до допомоги іншим людям".

Втім, за кордоном ці товари готові купувати, і навіть партіями. Так, зовсім скоро кілька коробок з речами відправляться у Німеччину, а деякі товари вже виставлені на американському майданчику ETSY.

благотворительный фонд ORPHAN EDUCATION CLUB

"Наставництво"

HANDCRAFTS by orphans — не єдиний проект фонду. Крім нього реалізуються і багато інших. Один з наймасштабніших — "Наставництво", головна мета якого — дати дитині максимальну кількість знань про те, як вона зможе реалізувати себе після виходу з інтернату.

"Ми розробляли курс спільно з нашими американськими колегами. У ньому ми знайомимо вихованців з більш ніж 30 професіями. Це великий комплекс соціалізації дітей, щоб вони розуміли, як скласти резюме, де його розмістити. Нещодавно до нас підключилася продакшн-студія, яка навчає дітей обробляти фото і відео, щоб по закінченню курсу діти вже могли заробити цими вміннями. Це — курси виживання. Це — всі ті навички, які ми зазвичай отримуємо від батьків", — ділиться Валентина.

благотворительный фонд ORPHAN EDUCATION CLUB

Щоб допомогти дітям, у фонді збираються організовувати кризові центри для дітей, які перебувають у важких сімейних обставинах, куди вони зможуть приходити після школи, проходити там освітні курси. Поштовхом до цього став карантин. Над проектом вже почали працювати, але щоб його реалізувати, потрібне фінансування. Зараз "ORPHAN EDUCATION CLUB" шукає донорів і однодумців за кордоном.

Якщо ви хочете підтримати проект — придбати роботи сиріт можна тут.

благотворительный фонд ORPHAN EDUCATION CLUB

3172

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: