fbpx
Сьогодні
Поради 12:00 27 Кві 2020

Оренда квартири на карантині: як отримати знижку

Розповідаємо про тенденції на ринку орендованого житла і про те, як повернути їх на свою користь

Пандемія коронавірусу поставила світові процеси на паузу: експерти прогнозують інфляцію, підприємства пішли на карантин.

За опитуваннями соціологічної групи "Рейтинг" через зміни, викликані карантином та втратою доходів, 55% українцям вистачить заощаджень тільки ще на один місяць, та й варто зізнатися, що багато хто живе без фінансової подушки. 17% вистачить заощаджень на два місяці, 8% до 3 місяців і тільки 9% можуть собі дозволити життя на півроку.

Не секрет, що внутрішня трудова міграція в Україні масштабна, багато людей знімають квартиру у великих містах нашої країни, а з початком пандемії є випадки, коли людей відправляють у неоплачену відпустку або просто звільняють.

"Рубрика" розбиралася, як карантин, викликаний Covid-19, вплинув на ринок оренди житла і які права є у квартиронаймача.

Знижки на час карантину є, але їх доведеться компенсувати після 

Вивчені оголошення в групах соціальних мереж по винайманню квартир кажуть одне: знижки в оплаті дають, але із застереженням, що їх доведеться компенсувати після закінчення карантину. Оголошень про здачу житла в оренду менше не стало, вони з'являються досить активно.

Загальні тенденції оголошень такі: 

  • якщо вам терміново потрібно змінити житло і рівень доходів у вас не змінився, то ви спокійно знімете житло, причому прямо в соціальних мережах і без посередників
  • якщо ви не хочете витрачати час на пошук житла, то спокійно можете скористатися послугами ріелтора
  • знижки на проживання надають, прямо так і пишуть "ціна на час карантину", але можуть уточнити, що певну суму потрібно буде виплатити після карантину, іноді розбивають суму по місяцях, щоб плата була посильна квартиронаймачу
  • під кожним постом у таких групах можна побачити прохання українців про знижку, але багато хто відповідає за типом "ми на рівних умовах", "таке життя і умови"
  • дійсно для багатьох людей, які здають квартиру без посередників у таких групах — це єдиний засіб доходів, іноді це пояснюється, наприклад "квартира бабусі, за її оренду ми оплачуємо догляд за бабусею і купуємо ліки, іншого доходу на це немає"

Аренда квартиры на карантине

Аренда квартиры на карантине

Аренда квартиры на карантине

У цих же групах можна знайти багато життєвих історій: одна жінка втратила і житло, і роботу на час карантину і змушена була терміново шукати варіант, їй ціною в групі не поступилися, на знімання нового житла вона витратила всі свої заощадження і зізнається: нова квартира — це не те, до чого вона звикла за час минулих доходів. За коментарями (дівчина не вказує минуле місце роботи) стає зрозуміло, що працювала вона в креативної індустрії.

У цей важкий час люди шукають допомоги навіть у коментарях і чудеса в таких випадках трапляються. Одна сім'я так просила знижку в одному з оголошень про здачу житла в оренду, розписуючи свою життєву історію, що коментатори самі вирішили її проблему — поселили родину в заміському будинку на час карантину. Життєвих історій можна знайти багато, але підсумок цього такий — зараз все тримається на людському доброму серці, а ось юридичних підстав отримати знижку немає і в разі оренди житла більше захищений орендодавець. Всі ці випадки показують одне — стукайте в усі можливі двері і якісь з них таки відкриються.

Як отримати знижку на оренду житла

Логіка орендодавця завжди буде в тому, щоб залишитися при своєму інтересі: зберегти ціну, яку він просить за здачу житла, а логіка орендаря під час пандемії — отримати знижку. Будь-який процес переговорів — це гра аргументів, у якій успіх буде залежати від спритності і здатності наполягати на своєму інтересі.

Наприклад, технічний директор Ulichnaya eda Олексій Вихренко зміг не тільки отримати знижку для себе, але і дав поштовх для цього процесу серед своїх друзів. До речі, на час карантину продав своє авто Infinity 2006 року і безкоштовно роздав тисячі масок українцям.

Що він зробив для того, щоб отримати знижку? 

  • оцінив свою ситуацію і зрозумів, що знижка йому таки потрібна
  • придумав аргументи для орендодавця: він знімає квартиру протягом 6 років і є чесним платником, в умовах пандемії буде важко знайти нового квартиронаймача і легше йти на поступки вже існуючим
  • запропонував у відповідь на знижку свою допомогу: від фізичної до креативної
  • дотримувався ввічливого тону і не вступав у конфлікт

"Зараз все або роз'їдуться по батькам, щоб не платити за оренду, але незрозуміло, скільки триватимн карантин, тому орендодавцям легше надавати знижки вже перевіреним квартиронаймачам", — говорить Олексій і аргументує своє прохання про знижку.

Про такий варіант вирішення ситуації він розповів на своїй сторінці у Facebook і буквально відразу до нього посипалися прохання в написанні тексту, який можна відправити.

Повідомлення виглядало так: "Шановний (і. п. орендодавця). Я живу у вашому будинку вже 5 років. У зв'язку зі сформованою ситуацією я залишився без зарплати в наступному місяці і прошу вас дати мені кредитні канікули до закінчення карантину. Частково, в рахунок оплати житла, я можу вам надати свої послуги по бартеру в рамках моїх можливостей і компетенцій, а також ваших потреб. Готовий вести діалог. Давайте допоможемо один одному в цей важкий час і пройдемо в цей важкий час разом. Комунальні послуги оплачую 100 відсотків".

Комусь вдалося отримати знижку, комусь — ні, адже орендодавець хотів зберегти свій рівень доходів. Потрібно пам'ятати одне — що такі переговори залежать від ваших відносин з орендодавцем і ваших здібностей до переговорів. Адже юридичних підстав для такої знижки у вас немає.

оренда квартир

Юридичні особливості оренди житла: за якими правилами грають на цьому ринку 

Загальний висновок для орендаря на час карантину: домовитися з орендодавцем і зафіксувати все в письмовому вигляді.

Партнер юридичної компанії «Legit Company» Тетяна Соловйова зазначає, що відповідь для орендарів на найголовніше питання: «Чи можна не платити оренду за квартиру на час карантину?», на жаль, буде негативною.

Причина ховається в тому, що 2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України, спрямований на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавирусной хвороби (COVID-19)». Даний закон передбачає, що з моменту встановлення карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України, і до його завершення орендар може бути звільнений від плати за користування майном відповідно до частини 6 статті 762 Цивільного Кодексу України. Ця норма говорить про те, що орендар може не оплачувати оренду тільки в тому випадку, якщо з об'єктивних причин він не може використовувати приміщення. Більше того законодавець в останній редакції закону замінив формулювання зі «звільняється» на «може бути звільнений». Це кардинально змінює суть і позначає, що фактично господар квартири і орендар повинні домовитися з обопільної згоди.

Також може виникнути питання, якщо карантин офіційно визнаний форс-мажором, чи можна не платити за оренду житла?

Сама по собі відсутність грошей не вважається форс-мажором, тому неможливість сплати не можна віднести до форс-мажорних обставин, якщо немає підтвердження технічних обмежень здійснення оплати. Законодавчо квартиронаймачі ніяк не захищені від виселення в разі неможливості оплати оренди. В даному випадку орендар і орендодавець представлені один одному для пошуку оптимального рішення.

Що ж можна зробити орендарю квартири в ситуації, що склалася? Договір і переговорні навички — інструмент для захисту ваших інтересів. Оцініть своє фінансове становище і подумайте, які аргументи допоможуть вам досягти вашої мети в переговорах. Наприклад, ви є добропорядним орендарем — орендодавець може бути спокійний за своє майно, до карантину ви завжди вчасно вносили орендну плату, квартиру постійно міститься в чистоті. Швидше за все, орендодавець піде вам на зустріч, адже він також зацікавлений у період зниження попиту на оренду зберегти орендаря.

Про що можна домовитись:  

  • про відстрочку оплати
  • про отримання знижки на оренду на час карантину
  • про оплату тільки комунальних платежів на час карантину

Ваші домовленості потрібно письмово зафіксувати в додатковій угоді до договору оренди.

І ще наостанок шкідливий рада. Якщо вам відомо, що орендодавець не оплачував податки з доходу з оренди, це може бути також інструментом у переговорах. Орендодавцю простіше дати вам знижку на оренду, ніж заплатити належне податковій службі. Але тут, звичайно ж, потрібно бути акуратним і оцінити всі можливі наслідки. Адже напевно після ваших заяв про «стукацтво» в податкову, відносини з орендодавцем будуть безповоротно зіпсовані.

Читайте також:

Якщо вдарила криза. Як знайти хорошу роботу на карантині

Як уряди різних країн підтримують бізнес під час карантину?

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Як вижити бізнесу під час карантину?

10836

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: