fbpx
Сьогодні
Що відбувається 09:33 15 Жов 2020

"Довічне за корупцію і легалізація марихуани": що не так з всенародним опитуванням Зеленського

English version here

Фото Reuters

Практично кожен українець 25 жовтня одержить в руки з десяток бюлетенів. Адже крім виборів мера і депутатів місцевих рад, відповісти доведеться і на 5 президентських питань.

Як вважає Володимир Зеленський, через півтора року після його перемоги на виборах українцям пора пройти всенародне опитування. Яке саме? Поки не каже навіть сам гарант. При цьому окремі юристи вже "б'ють на сполох", адже його ідея може бути абсолютно незаконною.

Що затіяв Зеленський 25 жовтня, які саме питання будуть на руках у українців і чи це легально — у матеріалі "Рубрики".

Корупція, марихуана і Донбас

У своєму відеозверненні президент заявив — "я задам тобі 5 важливих питань про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні і в інтернеті, про що сперечаємося з друзями, батьками або таксистами". За фактом мова йде про призначення всеукраїнського народного опитування на 25 жовтня, паралельно з місцевими виборами.

Уже було озвучено перше і друге питання: "Чи потрібно ввести довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?" та "Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?". Інші 3 поки зберігаються в таємниці.

При цьому глава фракції СН в парламенті Давид Арахамія підкреслив, серед них не буде нічого такого, що б завдало шкоди суверенітету чи територіальної цілісності країни. "Я можу точно запевнити, там немає ніякої зради: немає нічого про Донбас, про особливий статус, про мову ніяких питань, які зараз політичні опоненти намагаються розіграти, не буде. Це нормальні питання, про які сперечаються в суспільстві", — додав Арахамія.

Як розповіло "Рубриці" джерело в "Слугу народу", у партії до останнього не знали про ідею президента. Саме тому в політсилі відхрестилися від ініціативи і переклали всю відповідальність на Офіс президента. Майбутні питання від Зеленського ж будуть оголошуватися по одному через відеозвернення.

Серед можливих тем: медицина і коронавірус, а також інфраструктура. "Теми спробують взяти максимально хайпові, цікаві для народу. За основу в таких випадках береться соціологія, а далі аналізується запит від суспільства. Ось вам і перше питання про корупцію, яке хвилює багатьох", — пояснив співрозмовник видання.

А радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в коментарі "Країні" і зовсім заявив, що одне з питань стосуватиметься легалізації легких наркотиків (марихуани).

Цікавий і той факт, що 25 жовтня деяким виборцям доведеться мати справу з десятком питань. Наприклад, жителям округу №208 на Чернігівщині доведеться вибирати майбутнього народного депутата (після смерті Валерія Давиденко), мера, депутатів місцевої, районної та обласної рад, а також брати участь у президентському опитуванні. Справа це буде не з простих.

Що кажуть юристи і чому ідея багатьом не подобається

Ще кілька днів тому "Рубрика" писала про ідею перенести вибори, заплановані на кінець жовтня. Така ідея справді якоюсь мірою обговорювалася як в Офісі президента, так і в ЦВК через пандемію коронавірусу.

Але своєю заявою Зеленський де-факто відкинув розмови про скасування голосування. Тим самим влада взяла на себе повну відповідальність за те, що буде відбуватися на виборчих дільницях в день Х.

А тепер повернемося до опитування від Зеленського. З точки зору закону — ідея не витримує критики. За словами ексзаступник глави ЦВК Андрія Магери, з юридичного боку ініціатива з проведенням соцопитування для Володимира Зеленського нічого доброго не віщує.

"Я не бачив документа, який би якось детально роз'яснював те, що хоче президент. Немає ні його указу, ні будь-якої постанови уряду. Тобто юридичної бази просто немає.

До того ж, виникає питання з законністю фінансування. Якщо проводити його за приватні гроші, то тут у наявності корупція і конфлікт інтересів. Якщо за бюджетні, то використання грошей на такого роду заходи не передбачено законом", — пояснив "Рубриці" Магера.

Такої ж думки дотримується і юрист Центру політико-правових реформ Олександр Марусяк, який спеціалізується на розробці законодавства, пов'язаного з референдумами.

"Чи не було б краще, наприклад, розробити законопроєкт про місцевий референдум і надати реальну можливість жителям будь-якого села, селища або міста самостійно вирішувати питання місцевого значення, які належать до відання територіальної громади, замість того, щоб обговорювати з ними ті "5 важливих питань"?

Всенародне опитування громадян, поєднане з місцевими виборами, без юридичної підстави і належної підготовки з організаційно-технічного боку буде виглядати вкрай сумнівним і нелегітимним. Такими ж будуть і його результати", — підкреслив "Рубриці" Марусяк.

Що стосується фінансування, то питання дійсно досі залишається загадкою, адже конкретики немає. Як заявила заступниця голови фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук, опитування пройде точно не на території виборчої дільниці. До того ж гроші на його фінансування з бюджету виділятися не будуть, адже проект волонтерський. Правда, інші деталі, за словами Кравчук, найближчим часом повинні оголосити в Офісі президента.

З політичної ж точки зору — опитування скидається на піар-акцію в день виборів. Цьому є кілька логічних пояснень.

Сама ідея з'явилася буквально в останній момент, рівно за два тижні до голосування. Суспільство ніхто заздалегідь не готував, а питання тримаються в таємниці до сих пір.

Це наштовхує на думку, що в Офісі президента за пару тижнів до виборів просто вирішили врятувати ситуацію і надати інтересу виборів. А також побічно стимулювати виборців президентської партії СН прийти на дільниці. До того ж, опитування не має юридичної сили. Тобто якщо українці скажуть "так, корупціонерам давати довічне", то в законному руслі це рішення анічогісінько не означатиме. 

У наявності чергова спроба Офісу президента видати бажане за дійсне. Шляхом маніпуляцій з громадською думкою у Зеленського намагаються заманити українців в чергову пастку — пообіцяти народовладдя, яке на папері нічого не означає.

9793

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: