fbpx
Сьогодні
Актуально 11:15 25 Жов 2019

Що ООН робить в Україні? Три найважливіших напрямки зараз

Окрім турботи про історичні пам’ятки чи гендерне просвітництво, ця міжнародна безпекова організація реалізовує дещо специфічне для наших реалій. Ліки, гуманітарна та юридична допомога: до Дня ООН в Україні розповідаємо, чого вже вдалося досягнути

Фото Reuters

Україна стала однією з держав-засновниць Організації Об'єднаних Націй, тому історія співпраці з цією організацією нараховує не один десяток років. Мова йде про найрізноманітніші напрямки діяльності та різний ступінь інтенсивності. Ми пропонуємо вам детальніше розглянути, як саме виглядає взаємодія України та ООН сьогодні.

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

Важливою віхою в історії діяльності даної організації в Україні став 2015 рік, коли Міністерство охорони здоров'я звернулося до Програми розвитку ООН (ПРООН) та інших міжнародних партнерів (зокрема, ЮНІСЕФ та компанії Crown Agents) з проханням підтримати процес державних закупівель медичних препаратів. Дана стратегія тимчасова та була ухвалена тільки до 2020 року. Однак на сьогоднішній момент вона діє досить успішно, про що переконливо свідчить статистика.

ПРООН за неповний період дії програми змогла зекономити Україні 1,7 мільярдів гривень (66 мільйонів доларів США) на прозорих закупівлях. Згідно з результатами аудиту, проведеного Рахунковою палатою від 22.08.2017 держава заощадила майже 40% коштів. При цьому даний механізм стає вікном можливостей і для українських виробників. Якщо їх продукція конкурентноздатна та має адекватну ціну – її закуповуватимуть. Наприклад, у 2016 році, кожний 4-ий виробник ліків, що перемагав у тендеру, був вітчизняним. Як зазначають на сайті МОЗ загалом близько 60% усіх препаратів закуповують безпосередньо у виробників. Послугами дистриб'юторів користовуються тільки в разі, якщо сума закупівель конкретних ліків невелика, а отже, компанії не захочуть безпосередньо їх продавати. За словами Ольги Стефанишиної, екс-заступниці міністра охорони здоров'я з питань євроінтеграції «90% онкологічних препаратів сьогодні МОЗ закуповує дешевше, ніж до міжнародних закупівель. На деякі ліки ціну вдалося знизити у 67 разів».

Однак даний механізм свого часу був ухвалений саме як тимчасовий захід. Із причин можна виявити наступні: закон, покликаний врегулювати процедуру співпраці МОЗ зі спеціалізованими організаціями, що здійснюватимуть державні закупівлі дуже довго ухвалювали в парламенті. Для того, щоб досягти згоди між різними політичними силами, слід було йти на поступки та досягти компромісу щодо тривалості проекту.

А з технічної точки зору, процес закупівлі лікарських препаратів та виробів реалізується за 40 напрямками та передбачає проведення більше 100 тендерів, що покладає значне навантаження на саме МОЗ та на міжнародні організації. Тому використовувати її як постійну модель закупівель також буде неефективно.

На сьогоднішній день МОЗ оприлюднено шосту частину пропозицій до переліку лікарських засобів та виробів, що закуповуватимуться для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру за бюджетні кошти 2020 р. Закупівля здійснюватиметься через міжнародні організації.

ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА

оон допомога

Допомога, яку надає ООН в рамках збройного конфлікту на Сході України, різнопланова та багаторівнева. Одним із її проявів є фонд гуманітарної допомоги, створений Офісом ООН з координації гуманітарних питань в Україні у лютому 2019 року. Він належить до так званих Country-Based Pool Funds, що дозволяють країнам-донорам направляти свої кошти на потреби локальних ініціатив із забезпечення гідних умов життя для осіб, які перебувають по обидва боки лінії розмежування.

Станом на серпень 2019 року за словами речника Постійного представництва України при ООН Олега Ніколенка донорами виділено фінансування на $77,4 млн. Загалом же, гуманітарні потреби на Сході оцінені в $161,7 млн. «Таким чином, фонд за сім місяців 2019 року профінансований на 48% річних потреб, що є загалом непоганим показником у порівнянні з іншими об'єднаними фондами на підтримку окремих країн».

С створення Об'днаного фонду стало логічним продовженням інших програм ООН у сфері гуманітарної політики в Україні.

Вони управляються восьма кластерами: надання притулку, захист, охорона здоров'я і забезпечення харчування, освіта, водопостачання, санітарія і гігієна, первинна реабілітація та надання засобів для існування. Зокрема, представники кластеру продовольчої безпеки і логістики працюють по всій країні, акцентуючи увагу на ситуації на Сході України й територіях, близьких до "лінії зіткнення" і непідконтрольних державі.

Перший план гуманітарного реагування був представлений до розгляду в 2015 році. Суть його зводилася до визначення необхідної на відновлення інфраструктури, важливої для забезпечення гідних умов життя осіб, які перебувають на територіях, непідконтрольних Україні. Крім того, у ньому розглядалися й коротко-та довгострокові цілі щодо задоволення потреб громадян, які перебувають на Сході. Найновіший план датується 2018 роком. Він містить аналогічні цілі та звітність про досягнені успіхи. Згідно з наведеною у плані інформацією, із 3,1 мільйона громадян, які потребували допомоги, діяльність гуманітарних місій ООН мала покрити 2, 1 мільйон осіб. 

ЮРИДИЧНИЙ ЗАХИСТ

правова допомога проон

Управління Верховного Комісара з питань біженців при ООН є тією агенцією, яка найтісніше пов'язана з наданням юридичної допомоги найменш захищеним верствам населення. І категорія осіб, яка прописана в назві структури, не є єдиною. УВКБ також займається питаннями осіб без громадянства (та які перебувають під ризиком втратити громадянство тієї чи іншої країни), а починаючи з 2014 року масштабно займаються проблемами тимчасово переміщених осіб. На сході УВКБ ООН має п'ять офісів та надає гуманітарну допомогу і захист людям з обох сторін лінії розмежування. У 2019 році УВКБ ООН працює з 13 НУО-партнерами, 12 з яких—національні організації.

Тільки за перше півріччя 11,578 внутрішньо переміщених осіб  (тобто, 64% від загального числа) отримали правову допомогу. Найбільша кількість запитів стосувалася соціальних виплат/виплат пенсій (45%), доступу до належного житла (21%) або цивільних документів (11%). Успішно були звершені близько 1000 судових справ.

До сфери діяльності УВКБ також входять соціальний супровід та надання консультацій із питань захисту, адвокаційна робота та надання довгострокової матеріально-технічної допомоги.

Однак повертаючись до юридичних питань, Управління здійснює також і лобіювання, спрямоване на скорочення бюрократичної тяганини для осіб, які втратили громадянство або повинні проходити ідентифікаційну чи верифікаційну процедуру після окупації східних областей України. Наприклад, за підтримки УВКБ 24 жовтня Кабмін ухвалив поправки до Постанови, ухваленої відповідно до прийнятого Закону України від 18 січня 2018 року № 2268-VIII «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях». Раніше визнання свідоцтв про народження та смерть осіб на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей відбувалося тільки в суді. Відтепер, із метою спрощення та пришвидшення даного механізму буде утворена спеціальна Комісія.

***

Діяльність ООН в Україні залишається тією сталою та надійною допомогою, що дозволяє вивільнювати ресурси та зосереджуватися на соціальних та економічних проблема розвитку держави. Україна – одна із засновниць організації та чимало зробила для її подальшого зростання. А тепер і організація приходить на допомогу своєму співтворцеві.

3213

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: