fbpx
Сьогодні
Екорубрика 08:55 04 Лют 2022

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

Вразити світ після зусиль Токіо на літній Олімпіаді-2020 буде складно. Але Китай постарається.

English version here

У чому проблема?

Екологічний підхід і турбота про майбутнє планети — безумовний тренд 21 століття. Звісно, ці питання обговорювалися й раніше, але в останні роки значно змінилися масштаби дискусії. Проблема забруднення довкілля стала близькою не тільки вузькому колу екологів і "зелених" активістів, а й керівникам держав, політикам, великому й малому бізнесу та всій світовій спільноті. 

Тема спорту завжди йшла пліч о пліч з темою здоров'я. Зараз той факт, що для здорового заняття спортом необхідне здорове довкілля, є настільки очевидним, що навряд чи варто дивуватися тому, що екологічність стала однією з головних складових також і спортивного життя. І найбільші спортивні змагання світу — Олімпійські ігри — не забарилися взяти це на озброєння. Тепер кожна наступна Олімпіада змагається з попередньою за звання "найекологічнішої".

Яке рішення?

Завдяки своїй значущості та великому впливу спорт може стати важливим фактором у зміні ставлення суспільства до довкілля. Спортивні об'єкти та спортивні заходи, де використовуються більш екологічно безпечні продукти, системи та технології, мають можливість робити внесок у сталий розвиток та у зростання природоохоронної індустрії. Так вони виступають ініціаторами та розповсюджувачами позитивного досвіду.

Відіграють важливу роль у галузі охорони довкілля і Олімпійські ігри. У сучасній редакції Олімпійської хартії записано: олімпійський рух має заохочувати й підтримувати відповідальний підхід до проблем охорони навколишнього середовища, сприяти сталому розвитку в спорті та вимагати, щоб Олімпійські ігри проводилися відповідно до цих принципів.

Як це працює?

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

Минулого року хазяйкою найпрестижніших спортивних змагань стала Японія. Ці літні Олімпійські ігри вже встигли назвати найекологічнішими за всю історію. Так, 99% товарів, закуплених для потреб Олімпіади, були повторно використані або перероблені. Спортсмени спали на картонних ліжках, дорогоцінні метали для олімпійських медалей видобули з 6 млн використаних мобільних телефонів, які передали для цього жителі Японії, а океанічне сміття та зібраний пластик перетворилися на 98 подіумів для нагородження. Також було скорочено кількість харчових відходів та пакувальних матеріалів, 65% відходів, що утворилися в ході Ігор відправили на переробку, а на території стадіонного комплексу в ході підготовки до Олімпіади висадили понад 47 тисяч дерев.

Після успішного проведення Олімпіади в Токіо естафета Олімпійських ігор перейшла до Пекіну. З 4 по 20 лютого 2022 року найкращі спортсмени світу з зимових видів спорту зберуться у китайській столиці, щоб розіграти 109 комплектів олімпійських нагород. 

Пекін стане першим містом, яке за свою історію прийме і літню, і зимову Олімпіаду (2008 і 2022 роки). Незважаючи на дипломатичний бойкот з боку західних країн, готуючись до видатної події, китайський уряд неодноразово підкреслював, що він впевнений в успішному проведенні зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор у Пекіні. Крім того, було заявлено, що зимова Олімпіада 2022 стане інтелектуальною, технологічною та екологічною.

А в них точно вийде?

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

У 2015 році, коли Китай отримав право на проведення Ігор, екологи попереджали: через смог, що практично завжди висить над Китаєм, проведення олімпійських змагань може бути "затьмарене" як у прямому, так і в переносному сенсі. Ще тоді голова КНР Сі Цзіньпін пообіцяв зробити Олімпіаду максимально "зеленою". 

Відтоді Китай посадив тисячі гектарів дерев у Пекіні та навколишній провінції Хебей, побудував великі вітрові та сонячні електростанції та переніс сотні підприємств. Спрацювало це не "на всі 100" — за сім років якість повітря значно покращилася, але й зараз Міністерство екології та навколишнього середовища заявляє, що ризики зимового смогу залишаються "суворими".

Попри це Китай все ж таки збирає схвальні відгуки з боку міжнародних спеціалістів та представників закордонних ЗМІ — за тверде дотримування таких концепцій як екологічний пріоритет, ресурсозбереження та екологічна безпека під час підготовки до Олімпіади. Загалом плани у китайських організаторів грандіозні.

Чим хоче похвалитися Пекінська Олімпіада?

⛷  Перш за все, зимові Олімпійські ігри в Пекіні 2022 хочуть зробити повністю вуглецево-нейтральними. Спонсорами вуглецево-нейтральних ресурсів для Олімпіади виступили китайські компанії PetroChina, Державна електромережна корпорація КНР та корпорація China Three Gorges Corporation. Усі нові локації для проведення змагань відповідають стандартам зеленого будівництва. 

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

⛷  На зимових Олімпійських іграх у Пекіні повною мірою будуть використані олімпійські об'єкти 2008 року, а нові об'єкти відповідають вимогам низького енергоспоживання та враховують можливість їх подальшого використання після завершення ігор.

⛷  У ході Олімпіади будуть задіяні низьковуглецеві джерела енергії, а на льодових аренах використовують новий екологічний холодоагент для ковзанок. Плюсом буде 100% "зелена" електрика та екологічні спонсорські товари.

⛷  Для перевезення учасників та глядачів будуть використовувати "чистий" транспорт: електромобілі та гібридні авто. Їхня частка повинна буде досягти 80%.  

 Дефіцит води є ще однією проблемою, особливо коли йдеться про створення штучного снігу та льоду. Організатори заявили, що Ігри не створюватимуть додаткового тиску на місцеве водопостачання, а покладатимуться на цистерни, у які протягом літа збирали воду з гірських потоків й опадів. Це захід, що підтримує зусилля Китаю зі створення "кругової" економіки.

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

⛷  У світі існує чимало промислових територій, що перетворилися на зелені зони. Але цей пекінський парк — особливий. "Шоуган", перший державний металургійний завод у Китаї, був одним із найбільших підприємств галузі у ХХ столітті. У 2005 році його вирішили перенести в інше місце, а на території промзони розбити парк із тією ж назвою. Згодом народилася нова ідея і колишнє промислове підприємство почало перетворюватися на одну з найбільш незвичайних локацій на карті Зимової Олімпіади 2022. Зараз на території парку розташовано лижний трамплін Шоуган та Центр гостинності Олімпійського селища. До речі, всі конструкції та стіни Центру виготовлені зі вторинної сировини.

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

⛷  Для проведення Олімпійських ігор побудовано не одне, а одразу три олімпійські селища — по одному в кожному з кластерів Ігор: у Пекіні, Яньцині та Чжанцзякоу. Це зроблено для того, щоб спортсменам не доводилося витрачати зайвий час на дорогу для переміщення з селища на спортивні об'єкти, де відбуватимуться змагання. Щоб спортсмени змогли відчути весь дух країни-господарки Олімпіади, оформлення селищ виконано в китайському стилі. Номери відповідають світовим стандартам, а також оснащені просунутими системами кондиціонування та очищення повітря. Після Олімпійських ігор квартири перейдуть у власність уряду Китаю та здаватимуться молодим спеціалістам у пільгову оренду, а у нежитлових приміщеннях розмістять комерційні підприємства.

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

⛷  Усі три села зимових Олімпійських ігор відповідають тризірковому стандарту зеленого будівництва. Наприклад, під час будівництва селищаа в Яньцині зберегли близько 130 місцевих дерев, а ще 24 000 дерев пересадили в олімпійський ліс.

Спеціальна система утилізації відходів і суворе дотримання "зеленої" філософії дозволили досягти такого результату, що один з медичних центрів на території селища зміг зменшити викиди вуглекислого газу приблизно на 42,4 тонни на рік, що принесло йому звання "найбільш енергоефективної будівлі" 24-ї Олімпіади.

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

⛷  Цього року букети для призерів зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор у Пекіні будуть незвичайними — 1251 букет зв'яжуть із вовняних ниток. Це ще одна монетка в скарбничку стійкості Пекінської Олімпіади, адже такі квіти ніколи не зів'януть та не спровокують викиди СО2. На створення однієї троянди майстру потрібно витратити не менше п'яти годин, а на виготовлення всього букету потрібно 35 годин.  

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

⛷  Екологічність зимових Олімпійських ігор-2022 у Пекіні виявляється і в таких деталях, як використання біорозкладного посуду та факелу, зробленого із вуглецевих волокнистих матеріалів. Олімпійський факел отримав назву "летючий". Він легкий, жароміцний та працює на водні, а ще не робить шкідливих викидів в атмосферу.

Ще більше корисних рішень!

Коли спорт виступає за захист довкілля

  • На Олімпіаду в Пекіні британські спортсмени вдягнуть форму з переробленого пластику. Форму зробили Adidas і Parley for the Oceans, причому 40% всього використаного переробленого пластику зібрали в прибережній зоні. Під час розробки тканини зосередилися на поєднанні легкості та гарної терморегуляції.

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

  • Англійський футбольний клуб "Форест Грін Роверс" по праву заслужив звання "зеленого" спортивного клубу. Його спортсмени дотримуються вегетаріанської дієти, вони повністю відмовилися від пестицидів і навіть уславилися тим, що збирають дощову воду. У 2016 році у клубі оголосили про будівництво екологічного стадіону.  Він буде повністю виконаний із дерева.
  • До світового чемпіонату з футболу-2022 в Катарі з'явилася найбільш екологічна арена "Стадіон 974". Свою назву вона отримав на честь 974 вантажних контейнерів з-під будівельних матеріалів, що пішли на будівництво об'єкта. Арена стала першим повністю розбірним майданчиком в історії чемпіонатів світу. Контейнери, з яких зібрано стадіон, утворюють навіть підтрибунні приміщення, туалети та сходи для переміщення між ярусами. А конструкція зроблена із переробленої сталі. Такий незвичайний підхід до будівництва не лише здешевив та прискорив зведення стадіону-конструктора, а й дозволив заощадити на технології охолодження. Форма стадіону, зазори між сидіннями та розташування поруч із морем забезпечать майданчик природною вентиляцією. Це рішення на 40% скоротить споживання води спортивним об'єктом. Після фіналу у грудні 2022 року арену розберуть та пожертвують на нужди однієї з бідних країн.

Олімпійські Ігри-2022 та екологія. Якими рішеннями здивує Пекін?

Що може зробити для екології спорту кожен з нас?

Тут усе просто, стверджують фахівці. Треба лише стежити за тим, щоб під час спортивних занять не шкодити природі: 

  • займайтися спортом там, де ви живете, а не вирушати для цього в далекі краї, використовуючи для пересування транспортні засоби, що забруднюють довкілля (це стосується, наприклад, дайвінгу); 
  • використовувати більше тренажерів. Скажімо, скелелазанням рекомендується займатися у спеціальних залах-скеледромах, а не в горах; 
  • віддавати перевагу екологічним аксесуарам та інвентарю.

Закордонні екологи порахували, що найекологічнішим видом спорту є звичайний біг.  Вважається, що бігуни мають мінімальний вплив на навколишнє середовище. Для бігу не потрібен додатковий інвентар — тільки тіло і спортивна форма. До речі, вона також може бути виготовлена з перероблених матеріалів.

1
3444

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: