fbpx
Сьогодні
Скандал 08:50 12 Жов 2020

У Києві хочуть закрити Олімпійський коледж: кому потрібен величезний спортивний комплекс

Коледж, де готують олімпійців, хочуть приєднати до університету, де готують вчителів фізкультури. За офіційною версією — задля оптимізації, але у коледжі з цим не згодні та вважають таке рішення рейдерством. Що сталося — розбиралася "Рубрика".

English version here

Нещодавно у Києві стався черговий скандал: цього разу відбулася бійка між студентами Олімпійського коледжу та реорганізаційною комісією на чолі з ректором Національного університету фізичного виховання Євгенієм Імасом. Бійка закінчилась тим, що керівника університету студенти коледжу посипали борошном та закинули у смітник. Про причину конфлікту та про цікаві способи його розв'язання розповідає "Рубрика".

Довідка. Олімпійський коледж у Києві — де знаходиться та чим славиться

Олімпійський коледж імені Івана Піддубного

Олімпійський коледж імені Івана Піддубного — навчальний заклад, що знаходиться біля станції метро Лісова в Києві. Загальна площа — 16 гектарів, а на території знаходиться декілька спортивних манежів, басейн, гуртожитки, навчальні корпуси, реабілітаційний центр, стадіони та корти. 

Основний напрямок роботи коледжу — підготовка спортивного резерву для збірних команд України з 14 видів спорту. Навчальний заклад підготував та випустив десятки спортсменів, які представляють Україну на міжнародній спортивній арені та неодноразово займали призові місця.

Починаючи з 1992 року і по сьогоднішній день коледж готує молодших спеціалістів, а з 2016 року фахівців першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 017 "Фізична культура і спорт".

І все це може припинити своє існування.

Що сталося? Хронологія подій

9 серпня. Кабмін випустив Розпорядження №1083-р, яким погодив реорганізацію Олімпійського коледжу шляхом приєднання до НУФВіС з утворенням на його базі відокремленого структурного підрозділу зазначеного Університету і надалі іменувати його Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України. При такій реорганізації мала б утворитись спеціальна реорганізаційна комісія, яка б очолила Олімпійський коледж, а повноваження його нинішнього керівника, Олексія Семенюшка, повинні були припинитись через вивільнення. На чолі цієї комісії стояв Євгеній Імас, який би і зайняв місце пана Семенюшко (про це зазначено у наказі МОН №1149 про реорганізацію Олімпійського коледжу).

6 вересня. Студенти коледжу офіційно оголосили страйк на загальних зборах студентів, опублікувавши пояснення, у якому жорстко критикували дії Імаса, звинувачуючи його в корумпованості, непрофесійності та рейдерському захопленні коледжу.

24 вересня. Відбулася спроба захоплення території університету, що закінчилась бійкою та травмами студентів.

1 жовтня. У Міністерстві освіти і науки України відбулася нарада з питання реорганізації коледжу, Віталій Кличко та Міністерство освіти і науки зробили офіційні заяви щодо подальшої долі навчального закладу.

2 жовтня. Студенту коледжу, спортсмену та претенденту на участь у чемпіонаті світу з вільної боротьби Єгору Батарону вручили повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 296 Кримінального кодексу — хуліганство. За версією представників університету, Єгор став жертвою провокації з боку правоохоронних органів під час сутичок під коледжем 24 вересня.

У Києві хочуть закрити Олімпійський коледж: кому потрібен величезний спортивний комплекс

Детективна історія коледжу. Потурання та ліквідація

Історія зі спробами "захопити" коледж та його невідповідністю законодавству тягнеться вже 7 років. Так сказано у офіційному Рішенні студентів про страйк: "Схема рейдерського захоплення Імасом коледжу була розроблена у 2013 році разом із тодішнім міністром освіти Дмитром Табачником, який на початку 2014 року вніс подібне розпорядження на розгляд уряду Азарова, але революція Гідності зірвала план захоплення нашого коледжу… Всі ці роки Євгеній Імас не полишав спроби захопити Олімпійський коледж: звертався з відповідними ініціативами до всіх без виключення міністрів освіти  та спорту, плів інтриги, сфабрикував скарги,  та кримінальні справи проти коледжу, ініціював чисельні перевірки тощо. Жодна з цих ініціатив не мала успіху…". 

У коледжі час від часу проводились перевірки за розпорядженням державним майном, а у звіті Рахункової палати за 2018 рік сказано, що «…повністю втрачено контроль за станом розпорядження і використання об'єктів державної власності Олімпійським коледжем, чим спричинено високі корупційні ризики та ризики шахрайства при використанні майна та коштів державного бюджету». У 2019 відповідний аудит не проводився.  Сам пан Семенюшко в інтерв'ю для видання «Главком» стверджував, що перевірки були результатом того, що він разом з однодумцями зміг усунути старе керівництво тоді ще Республіканського вищого училища фізичної культури на чолі з Володимиром Тібабішевим.

Далі в поясненні йдеться про гріхи пана Імаса: комерційна забудова Інфіза, знецінення Інфіза та перетворення його на "типографію мало кому цікавих дипломів про вищу освіту", про нецільове використання ним бюджету Спортивної студентської спілки, президентом якої він є; про підкупи Імасом прокурорів та поліцейських начальників та про фейкові встановлення порушень в коледжі. У поясненні прямо сказано про те, що події, що відбулись, — ніщо інше, як рейдерське захоплення, мета якого — отримати землю та власність установи. Ім'я Імаса пов'язують із Сергієм Шкарлетом, який дав "зелене світло" на "рейдерський захват" коледжу. Разом з ним звинувачують і Вадима Гуцайта — "расиста, корупціонера, регіонала, шахрая, власника низки московських бізнесів", якого свого часу через протести педагогів Олімпійського коледжу викреслили з списку партії "Слуга Народу", але який тепер є у складі Уряду. 

Останньою краплею, як ви вже здогадались, стало підписання Урядом розпорядження про реорганізацію навчального закладу. Основною причиною реорганізації є, за офіційною версією МОН є нібито оптимізація бюджету. Дмитро Несвятипаска, голова профсоюзу коледжу розповів рубриці, що ніякої оптимізації немає: "По суті, це просто передача всієї власності коледжу Євгенію Імасу. Оптимізації бюджету я не бачу тут", — каже він. 

МОН звернув увагу на те, що "історія питання стосовно коледжу виникла не сьогодні, і не вчора. Так, коледж не відповідає вимогам законодавства, необхідним для набуття статусу коледжу в системі вищої освіти," — зазначено у повідомленні.  Чи існують насправді якісь проблеми із документами є в коледжі, ми запитали офіційного представника навчального закладу:

"Це неправда. У нас є діюча ліцензія. В цьому році ми вже випускали перших бакалаврів. Ми єдиний заклад, який по закону перейшов від статусу училища до статусу коледжа. Чому коледж не відповідає вимогам — я не знаю, що на це відповідати. Представники МОН постійно щось говорять, а насправді воно виявляється не так. Так само, як і Шкарлет казав, що ніяких указів підписувати не буде, а на наступний день підписав Наказ про створення цієї ліквідаційної комісії", — каже Дмитро Несвятипаска. Він стверджує, що комісія фактично є ліквідаційною, бо процедура передбачає ліквідацію юридичної особи.

Що далі?

Мер Києва Володимир Кличко виступив із заявою, у котрій сказав, що Олімпійський коледж буде працювати виключно за профілем – як спортивна школа. Мер зазначив, що заклад підпорядкований Міністерству освіти, і в ньому триває реорганізація, через яку і виник конфлікт. А справою щодо хуліганства і тих подій, що відбувалися на території коледжу, вже займаються правоохоронці.

"Я ж хочу наголосити, що з тієї інформації, яку я маю від Міністерства освіти, коледж не закривають. Відбувається реорганізація щодо управління закладом", — зауважив мер.

МОН також поспішило зробив офіційну заяву: коледж не закривають, а реорганізують — така позиція міністерства. Відповідно до опублікованої на сайті МОЗ інформації, це означає, що:

  • Коледж як відокремлений структурний розділ приєднають до Національного університету фізичного виховання і спорту України. 
  • За ним збережуться права фінансово-господарської самостійності: ведення окремого балансу, відкриття реєстраційного рахунку в органах державної казначейської служби з правом мати код мережі; печатка та штамп. (Натомість, в наказі МОН №1149 сказано, що НУФВіСУ є правонаступником всього майна коледжу)
  • Всі здобувачі освіти та інші особи, які навчаються в Олімпійському коледжі, продовжать навчання у Відокремленому структурному підрозділі "Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України" за обраними спеціальностями та джерелами фінансування.

1 жовтня в МОН відбулася зустріч. Як повідомляє депутатка Лариса Білозір, результатом наради у МОН стало створення робочої групи, у склад якої вона увійшла. Група буде надалі розбиратись у подіях та готувати спільне звернення до Президента для вирішення конфлікту. 

 "Але створення цієї групи — це вилами по воді водити, — каже Несвятипаска. — Минулий раз зі сторони Міністерства так само було озвучено, що буде створена група, натомість, підписався наказ про створення ліквідаційної комісії. Вчора було обговорено, що буде створено групу, у яку увійдуть народні депутати, представники Національного олімпійського комітету, університету. Представники профільного комітету (з питань молоді та спорту — ред.) сказали, що з ними не погоджувалась ця позиція, і вони категорично проти цього приєднання, бо у нас кардинально різні напрямки. Ми готуємо олімпійських чемпіонів і резерв національних збірних, а там готують вчителів. Тому на прохання депутатів від трудового колективу скасувати наказ про створення цієї "реорганізаційно-ліквідаційної" комісії Шкарлет нічого не відповів, ніби не почув. Хоча при цьому всі депутати сказали, що це ж елементарно — скасувати наказ Міністерства, щоб далі не поглиблювати конфлікт. На питання, що робити, якщо прийде ліквідаційна комісія, він так само не відповів. Але, певно, група має створюватись, щоб скасувати цю передачу", — розповів представник коледжу.

Тож те, як надалі будуть розвиватись події навколо коледжу, стане "лакмусовим папірцем" роботи міністерства молоді та спорту, доброчесності чиновників та сили політичної волі депутатів, що знаходяться у робочій групі. Наразі Олімпійський коледж є єдиним закладом в Україні такого рівня, тож в разі його закриття, можна серйозно підірвати і без того погано функціонуючу вітчизняну спортивну галузь.

Фото olimpko.com

15327

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: