fbpx
Сьогодні
Огляд 09:36 23 Чер 2021

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

Медалі з мобільних телефонів, український суддя та презервативи для учасників. 23 червня, у Міжнародний Олімпійський день, розповідаємо про те, чим особлива Олімпіада-2020 у Токіо.

English version here

Фото Getty Images

Минулого року людство стикнулося з пандемією і світ забув про Олімпійські Ігри. А вже у вересні 2020 Віце-президент МОК Джон Коутс заявив: у 2021 році олімпіада в Токіо відбудеться незалежно від ситуації з коронавірусом. Цей рішучий намір неодноразово ставився під сумнів, адже CОVID-19 відступати аж ніяк не збирався. І ось на початку червня, незважаючи на те, що Японією ще котилася четверта хвиля коронавірусу, а в 10 районах країни діяв надзвичайний стан, Президентка Олімпіади Токіо-2020 Сейко Хасімото нарешті висловила стовідсоткову впевненість: XXXII літнім Олімпійським Іграм — бути!

"Армагеддон — це не той рубіж, на який треба орієнтуватися під час підготовки до Олімпіади"

Оптимізм організаторів самі жителі Японії не розділяють — згідно з опитуваннями, від 50 до 80% населення виступає проти проведення змагань, японці побоюються, що Олімпіада тільки погіршить ситуацію з коронавірусом. Цей острах можна зрозуміти: за весь час пандемії в Японії зареєстровано 723 тис. випадків заражень і більш ніж 12 тис. смертей. З цієї ж причини приблизно 10 тисяч з 80 тисяч волонтерів відмовилися виконувати свою роботу під час Олімпійських ігор в Токіо. 

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

Розкритикував рішення про проведення олімпіади і Голова Спілки лікарів Японії Наото Уеяма. "Армагеддон — це не той рубіж, на який треба орієнтуватися під час підготовки до Олімпіади, — сказав він. — Ми повинні пам'ятати, для кого організовуються Ігри, і з якою метою. Проводити Олімпіаду в Токіо небезпечно. З моменту появи COVID-19 ще не було такого ризикованого скупчення людей з різних куточків всього світу. Імовірність появи в результаті цього нових штамів надзвичайно висока. ПЛР-тести і вакцини не дають стовідсоткової гарантії безпеки. У нас немає морального права закликати людей жертвувати заради Олімпіади своїми життями".

Але влада та організатори обіцяють зробити все можливе для того, щоб Олімпійські Ігри були безпечними і для самої Японії і для її гостей. Протидіяти поширенню коронавірусу допоможуть прийняті рішення:

  • проведення Олімпіади без іноземних глядачів (гроші за придбані квитки повернуть);
  • японські глядачі повинні будуть постійно носити маски та утримуватися від гучних висловлювань підтримки, крім того їм рекомендують приїжджати тільки на місця проведення змагання, а потім одразу ж повертатися додому;
  • число глядачів на стадіонах і спортивних об'єктах країни не повинно перевищувати позначку в 10 тис. осіб або 50% від максимальної місткості олімпійських стадіонів;
  • організаторами розроблено "плейбуки" – своєрідні інструкції для всіх, хто буде дотичний до змагань. У них детально описані санітарні заходи, обмеження та правила поведінки;
  • серед основних вимог – тестування на COVID-19 перед прильотом та відльотом, обмеження зовнішніх контактів за 14 днів до вильоту до Японії, використання додатку для відстеження самопочуття та контактів під час Олімпіади.
  • учасники змагань будуть проходити тестування на Covid-19 щодня;
  • інфікованих коронавірусом спортсменів помістять у спеціальні готелі;
  • країни-учасниці мають зменшити розміри своїх делегацій. 

Такі ж умови будуть діяти і для Паралімпійських ігор, які відбудуться з 24 серпня по 5 вересня. 

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

"Ми знаємо, що ці Ігри будуть багато в чому відрізнятися від інших. Для всіх їх учасників будуть передбачені обмеження та умови. Їм потрібно буде проявити гнучкість і розуміння", — прокоментував ситуацію Виконавчий директор МОК Крістофер Дуби.

В середині червня в Японії почалася вакцинація від COVID-19 співробітників і представників ЗМІ, які працюватимуть на літніх Олімпійських і Паралімпійських Іграх в Токіо. Загалом столичний уряд має намір вакцинувати близько 2,5 тис. людей в день до кінця серпня. Для щеплення використовують вакцину Pfizer, надану Міжнародним олімпійським комітетом. До осіб, які мають право на щеплення, також належать персонал і волонтери, які працюватимуть у містечку спортсменів і на об'єктах змагань, акредитовані ЗМІ і медичні працівники. Олімпійські спортсмени Японії почали отримувати щеплення з 1 червня. Міжнародний Олімпійський комітет очікує, що близько 80% спортсменів з інших країн теж будуть щеплені.

Також МОК визначився, як будуть ставитися до спортсменів, які отримають позитивні тести на коронавірус. За словами спортивного директора МОК Кіта Макконнелла, в різних видах спорту будуть різні рішення по відношенню до інфікованих. Якщо мова йде про індивідуальні види спорту, де у фінал виходять два учасники, а це такі види як бокс, теніс і бадмінтон, і у спортсмена виявлять COVID-19 перед фіналом, то він автоматично отримає срібну медаль. Якщо ж у фінал виходять більше двох спортсменів, таких як плавання, легка атлетика, то спортсмена-носія коронавірусу замінять. Також в разі зараження спортсмена навпроти нього буде позначення "не почав", а не "дискваліфікація".

"Усе дивасніше і дивасніше": що ми знаємо про Токіо-2020

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

До церемонії відкриття Олімпійських Ігор у Токіо залишилося 30 днів. Ігри, які відбуватимуться в Токіо з 23 липня по 8 серпня, офіційно, незважаючи на перенесення, називають Олімпіадою-2020. Незмінними залишаються і її талісман та емблема.

📌 Автором талісманів (олімпійського і паралімпійського) став графічний дизайнер з Фукуоки Ріо ​​Танігучі, який переміг у конкурсі, на який було подано 2042 заявки. За задумом автора, талісмани покликані об'єднати традиційні цінності з футуристичним зовнішнім виглядом і втілити в собі концепцію "Інновації з гармонії", яка лежить в основі олімпійського бренду Токіо-2020. Синьо-біла і біло-рожева клітини талісманів повторюють візерунок на емблемі токійських ігор. Талісман Олімпійських ігор отримав ім'я Мірайтова, від японських слів "мірай" (майбутнє) та "това" (вічність). Паралімпійський символ назвали ім'ям Сомейті — за назвою популярного сорту сакури, співзвучного з англійським "so mighty" (такий могутній).

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

Талісмани ігор у Токіо

📌 Є у Ігор і офіційний слоган, або девіз, який можна перевести приблизно як "відкрий для себе завтра" або "відкрий для себе майбутнє".

📌 Серед креативщиків не обійшлося і без скандалів. На етапі підготовки креативний директор церемонії відкриття і закриття Олімпійських і Паралімпійських ігор в Токіо Хіроші Сасакі позбувся роботи через "оригінальну" і доволі образливу ідею. Екс-директор запропонував відомій японській актрисі, телеведучій і засновниці власного модного бренду Наомі Ватанабе під час церемонії відкриття Ігор з'явитися в образі… свині. Сасакі хотів назвати її Olympig— "олімпійською свинею", обігравши таким чином слова "Олімпіада" і "свиня", а також нестандартну фігуру Ватанабе. Історія отримала резонанс і Сасакі після вибачень був вимушений подати у відставку.

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

Наомі Ватанабе

📌 Олімпіада в Токіо переноситься не вперше. Вперше це сталося ще у 1940 році. Через вторгнення Японії в Китай в 1938 році МОК переніс Ігри в Гельсінкі, але і там Олімпіада не відбулася через Другу світову війну. Токіо в підсумку прийняв літні Ігри у 1964 році, а Гельсінкі — у 1952 році.

📌 Цього разу Японія витратила на підготовку Олімпіади 15,4 мільярда доларів. За права на телетрансляцію Ігор МОК отримає близько 2 мільярдів доларів. Втім, світом правлять не тільки гроші — для багатьох спортсменів це унікальна можливість взяти участь в такого рівня Іграх. Варто зазначити, що через можливу коронавірусну небезпеку від участі у Токіо-2020 відмовилася лише одна країна — Північна Корея. Загалом до Токіо в липні мають приїхати до 100 тисяч іноземців приблизно з 200 країн.

📌 В команду біженців зараховано 29 атлетів з 13 країн. Вони представляють 12 видів спорту. Під час офіційних подань команди і церемоній нагородження буде використовуватися олімпійський гімн. Через численні порушення антидопінгових правил виступить без прапору і гімну своєї країни і команда росіян. Замість гімну використовуватиметься фрагмент концерту для фортепіано з оркестром № 1 Петра Чайковського.

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

📌 Станом на 22 червня українські спортсмени отримали 136 ліцензій для участі в Іграх XXХII Олімпіади 2020 року. В  березні 2021 року Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт заявив, що Україна розраховує на 13-15 нагород, хоча у серпні 2020 року він називав цифри 15-20 медалей.

📌 Тренер Дніпровський міської спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву Андрій Старков отримав запрошення на Олімпійські ігри в Токіо як суддя тхеквондо ВТФ. За останні 13 років — це перше запрошення судді від України.

📌 У листопаді 2020 у Японії стартував продаж поштових марок з українськими краєвидами. Марки випустили у межах культурного обміну перед Олімпіадою-2020. Проєкт здійснено завдяки співпраці Посольства України в Японії з адміністрацією м. Хіно та Поштою Японії. Самі ж світлини для марок надавали інформаційне агентство "Укрінформ" та український фотограф В'ячеслав Присяжнюк.

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

📌 Програма Ігор вже багато років не зазнає серйозних змін. Тому вона буде майже повністю повторювати програму Ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро. Однак є і новації, у програму включили змагання з наступних видів спорту:

  •  карате;
  •  скейтбординг;
  •  скелелазіння;
  •  серфінг;
  •  бейсбол.

При цьому ще невідомо, чи потраплять ці види на наступні Олімпійські Ігри. У Токіо ці змагання пройдуть в "експериментальному" порядку, і вже за підсумками Ігор стане ясно, чи поїдуть каратисти і майстри з серфінгу у 2024 році до Парижа.

📌 У традиційних олімпійських видах спорту також додасться кілька дисциплін.  Наприклад, баскетболісти змагатимуться як в традиційному форматі 5х5, так і в нетрадиційному 3х3. У легкій атлетиці пройде змішана естафета 4х100, де за кожну команду будуть бігти дві жінки і двоє чоловіків. У настільному тенісі вперше виступлять змішані пари (чоловік і жінка), а в дзюдо пройдуть командні змагання.

📌 Новий стадіон, на якому пройдуть ігри в Токіо, був побудований на місці старого. Будівництво тривало 3 роки. Новий стадіон має п'ять поверхів над землею та два — під землею і займає площу близько 69600 м², що удвічі більше за його попередника. На обробку стадіону в Токіо використували дві тисячі кубометрів кедрового дерева. Архітектори навіть зробили відсилку до храму Монастир Хорю, який є найстарішою дерев'яною спорудою в світі, датованою 607 роком. Стадіон адаптований до спекотних літніх умов, на ньому встановлено сучасну систему кондиціонування, яка дозволяє підтримувати в чаші арени оптимальну температуру.

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

📌 Першим в історії трансгендером, який виступить на Олімпіаді, стане важкоатлетка з Нової Зеландії Лорел Габбард. Раніше вона мала ім'я Гевін і вважалася провідним важкоатлетом своєї країни. У 35-річному віці, тоді ще Гевін, завершив кар'єру і пішов працювати до місцевої федерації. Згодом змінив стать і отримав нове ім'я — Лорел. У 2017 році Габбард виборола срібло чемпіонату світу, після цього виграла Тихоокеанські ігри. Медалі були завойовані за всіма правилами — Габбард виконала вимоги МОК з генної терапії. 

📌 Всього на XXXII літніх Іграх має бути розіграно 339 комплектів медалей. Медалі будуть розігруватися кожен день, крім 22, 23 і 24 червня. А 8 серпня, в передостанній день змагань, розіграють відразу 34 комплекти медалей. Для порівняння — у Ріо-де-Жанейро змагання проходили в 306 дисциплінах.

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

📌 Медалі Ігор виготовлені з вторсировини. Джерелом дорогоцінних металів для нагород стали використані мобільні телефони, які жителі Японії пожертвували оргкомітету. З 6,2 млн телефонів вдалося "добути" 32 кілограми золота. До речі, дорогоцінних металів в олімпійських медалях і раніше було не дуже багато – нагороди лише покриваються тонким шаром золота або срібла.

📌 Олімпіада в Токіо стане найекологічнішою за всі часи проведення Ігор. Наприклад, для забезпечення безперебійної роботи інфраструктури буде використовуватися екологічна енергія, типу сонячної енергії і теплових насосів.

📌 Всі меблі в Олімпійському селищі створили тільки з поновлюваних матеріалів, в основному з картону.  За словами менеджера олімпійського селища в Токіо Такесі Кітадзіма, картонні ліжка здатні витримувати до 200 кілограм ваги, і з цієї точки зору вони навіть міцніше за дерев'яні. Після змагань всі меблі перероблять. Картон використають для виготовлення продукції з паперу, а з некартонних деталей отримають вторинний пластик. 

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

📌 Подіуми, де нагороджуватимуть спортсменів, теж виготовлені зі вторинної сировини. Для цього за 9 місяців зібрали 25 тонн пластику. А олімпійський факел зроблений з переробленого алюмінію.

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

📌 Навіть харчування спортсменів буде організовано з урахуванням екології.  Використовуючи статистику попередніх ігор, японці збираються закупити мінімальну необхідну кількість продуктів, щоб звести до мінімуму кількість нез'їденої і викинутої їжі.

📌 Уніформа працівників та волонтерів пошита з переробленого поліестеру і рослинних матеріалів. Відображаючи просування Токіо-2020 концепції "єдності в різноманітті", уніформа має дизайн в стилі унісекс, який дозволить співробітникам і волонтерам різного віку, розмірів і фізичних здібностей носити її з комфортом. А ще комплекти обладнані системою охолодження в літню спеку.

Олімпіада-2020: чим здивує Токіо? 22 рішення

📌 Також у столиці Японії до Олімпіади було створено велику кількість зелених зон. Ігри повинні стати каталізатором озеленення всього Токіо.

📌 Організатори Олімпійських ігор в Токіо роздадуть кожному з учасників презервативи на час змагань. Загалом учасники Олімпіади отримають 160 тисяч презервативів. Це приблизно по 14 штук на кожного з 11 тисяч атлетів, які повинні взяти участь в змаганнях. Однак через пандемію коронавірусу організатори просять спортсменів не торкатися один до одного і не використовувати отримані презервативи. Певно, представники Олімпійського комітету сподіваються, що ці вироби спортсмени спакують у свої валізи в якості сувенірів, адже спортсменам буде заборонено відвідувати туристичні місця. 

А ми бажаємо українській команді привозити додому тільки олімпійські медалі! 🇺🇦

1781

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: